Ειδήσεις

ΒΙΟΙ ΠΑΡΑΛΛΗΛΟΙ : ΜΑΡΙΑ ΠΟΛΥΖΟΥ – ΣΑΡΑ ΤΟΜΑΣ
Γράφει ο Στέλιος Αρσενίου

Το 2010 η Μαρία Πολύζου έγραψε ιστορία.
Με πάθος, ελληνική ψυχή και απαράμιλλη αφοσίωση στο στόχο της, πέτυχε έναν μοναδικό άθλο στα παγκόσμια χρονικά.
Έγινε η πρώτη γυναίκα υπερμαραθωνοδρόμος που ολοκλήρωσε τη διαδρομή των 524 χιλιομέτρων, από την Αθήνα στην Σπάρτη, επιστροφή και τελική κατάληξη στον Τύμβο του Μαραθώνα, όπως ακριβώς είχε κάνει και ο Αθηναίος αγγελιοφόρος- δρομέας Φειδιππίδης ακριβώς 2.500 χρόνια πριν!
Ωστόσο, το εντυπωσιακό επίτευγμα δεν ήρθε εύκολα.
Η Μαρία Πολύζου ταξίδεψε πολλές φορές από τη ζωή στο θάνατο.
Οι γιατροί επέμεναν να σταματήσει.
Σε διάστημα έξι ημερών κοιμήθηκε λιγότερο από 10 ώρες, ενώ κατά τη διάρκεια της διαδρομής τα πόδια της πρήστηκαν σε τέτοιο βαθμό που υποχρεώθηκε να φορέσει δύο νούμερα μεγαλύτερο παπούτσι!
Η ίδια, όμως, ήταν αποφασισμένη να πετύχει κάτι που έμοιαζε μέχρι εκείνη τη στιγμή ακατόρθωτο…
Όπερ και εγένετο!
«Πρόκειται για τη μοναδική γυναίκα από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα που διένυσε αυτή την απόσταση.
(Αθήνα-Σπάρτη-Αθήνα-Τύμβος Μαραθώνα 524 χλμ.), ακριβώς με τη συμπλήρωση 2.500 χρόνων από την Ιστορική Μάχη του Μαραθώνα!

Η Μαρία Πολύζου έγραψε ιστορία βάζοντας σε κίνδυνο την ίδια της τη ζωή και είναι η μοναδική γυναίκα από την αρχαιότητα που έτρεξε την απόσταση αυτήν!

Μία αμερικανίδα κατάφερε να γίνει η πρώτη γυναίκα  και ο πρώτος άνθρωπος του πλανήτη που κολύμπησε τον πορθμό της Μάγχης τέσσερις συνεχόμενες φορές, χωρίς να σταματήσει.
Η κολυμβήτρια ανοιχτής θαλάσσης Σάρα Τόμας, ολοκλήρωσε την προσπάθεια της, μετά από 54 ώρες συνεχούς κολύμβησης.
Το πρωί της 17ης Σεπτεμβρίου του 2019 η τιτάνια προσπάθεια είχε ολοκληρωθεί!!!


Αν και το όλο εγχείρημα είχε υπολογιστεί στα 128 χιλιόμετρα, τελικά η Τόμας, χρειάστηκε να διανύσει 215 χιλιόμετρα καθώς υπήρχαν ισχυρά ρεύματα, που δυσχέραιναν το έργο της.
Το κατόρθωμα της έρχεται ακριβώς ένα χρόνο μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας της για μία πολύ επιθετική μορφή καρκίνου του μαστού, με την οποία είχε διαγνωσθεί τον Νοέμβριο του 2017.
Η Σάρα Τόμας αφιέρωσε τον κολυμβητικό της θρίαμβο σε: « Όλους όσους έχουν δώσει την μάχη τους και έχουν επιζήσει».
Ο Βρετανός κολυμβητής αντοχής, Λιούις Πιού, ο πρώτος που διέσχισε όλους τους ωκεανούς, μιλώντας για το κατόρθωμα της Σάρα Τόμας, έκανε λόγο για έναν άνθρωπο, εξωπραγματικό και υπεράνθρωπο.
Οι προαναφερόμενες κυρίες κάπου ταυτίζονται.
Έχουν πετύχει το αδιανόητο για την ανθρώπινη λογική και κάτι μεγαλειωδέστερο.
Έχουν νικήσει τον καρκίνο.

Είχαμε τη μεγάλη τιμή, χάρη στην οξυδέρκεια των μελών του Δ.Σ. των Xanthi Runners και των ιθυνόντων του Βιβλιοπωλείου ” ΔΥΟ ” κκ. Μ. Κουτσουρά – Α. Αθανασιάδη να δούμε από κοντά τη Μαρία Πολύζου στα πλαίσια της διεξαγωγής του 7ου Δημοκρίτειου Ημιμαραθωνίου.
Παρουσίασε το βιβλίο της στον Πολυχώρο Οικία Μάνου Χατζιδάκι, το υπέγραφε στο βιβλιοπωλείο, έτρεξε πλαισιώνοντας τις προσπάθειες των δρομέων, φωτογραφήθηκε, μας άφησε τις βέλτιστες των εντυπώσεων.
Από επιγραμματικές αναφορές στο οπισθόφυλλο του βιβλίου της που αναρτήθηκαν στα πολυμέσα ενημέρωσης, πήραμε μια γεύση για το ποιόν κάποιας ΗΜΙΘΕΑΣ που φιλοξενήσαμε στην πόλη μας.
εικόνα.png
Προσυπέγραψε για χάρη μου το βιβλίο της στο βιβλιοπωλείο ” ΔΥΟ ” το μεσημέρι του Σαββάτου.
Το βράδυ ήμουν από τους τυχερούς που βρέθηκαν στην παρουσίασή του.
Επιστρέφοντας στο σπίτι, κάθισα να σχολιάσω.
Ανάμεσα σε ειρμούς και συνειρμούς σκέψεων, έκρινα πως αυτά τα 2 σύμβολα του Ανθρώπινου Γένους θα πρέπει κάποια στιγμή να συνυπάρξουν, να βρεθούν δίπλα – δίπλα.
Ίσως όχι στην ΞΑΝΘΗ αλλά στην ΑΘΗΝΑ.
Για να βάλουν όλους τους ανυπότακτους στη θέση μας. Πρώτο εμένα. Το έπραξε ήδη η Μαρία με 3 λέξεις στην αφιέρωση του βιβλίου της.
Χωρίς να μιλήσουν καθόλου.
Μίλησε, μιλάει το ΜΕΓΑΛΕΙΟ ΨΥΧΗΣ.
Εκεί η κακεντρέχεια παραδίδεται. Αποσυντίθεται. Αποτελεί παρελθόν.
Κυριακή πρωί έξω από το Δημαρχείο ανέφερα στην Πηνελόπη Δάγκα που επιμελούνταν της διαμονής της υπερ πρωταθλήτριας τη σκέψη μου. Αργότερα πολύ λακωνικά στην ίδια.
Έχω την αίσθηση πως θα πραγματοποιηθεί.
Ίσως από το Σύλλογο ” ΕΛΠΙΔΑ ” της Μαριάννας Βαρδινογιάννη.
Ίσως από τη Βίκυ Μπαφατάκη και τα βραβεία εθελοντισμού GIUSEPPE SCIACCA.
Ίσως κάποιο άλλο αντίστοιχο φορέα.
Μέχρι τότε, θερμότατες ευχαριστίες στη Μαρία Πολύζου, τους Xanthi Runners, το Βιβλιοπωλείο ” ΔΥΟ “, το Δήμο Ξάνθης, την Αντιπεριφέρεια, την Τροχαία Ξάνθης, τους χορηγούς της πολύ μεγάλης Διοργάνωσης, τους εθελοντές, τους αθλητές.
Στέλιος  Αρσενίου

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button