ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΙΣΜΑ ΤΗΣ ΔΕΣΠΟΙΝΑΣ ΓΚΟΥΜΑ

“Τα ίδια Παντελάκη μου τα ίδια Παντελή μου”…… Όχι πως περίμενα να ακούσω κάτι διαφορετικό από τα χείλη του “βολεμένου” Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, κ. Γκαργκάνα……

“Τα ίδια Παντελάκη μου τα ίδια Παντελή μου”……


Όχι πως περίμενα να ακούσω κάτι διαφορετικό από τα χείλη του “βολεμένου” Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, κ. Γκαργκάνα……


Μέσω της ενδιάμεσης έκθεσης για τη νομισματική και οικονομική πολιτική κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος……


Μάλιστα όπως επισημαίνεται από την ΤτΕ, το ασφαλιστικό χαρακτηρίζεται από χαμηλή ανταποδοτικότητα, η οποία υποσκάπτει τη βιωσιμότητα των Ταμείων άμεσα και έμμεσα, καθώς ενθαρρύνει την εισφοροδιαφυγή και δημιουργεί σημαντικές ανισότητες μεταξύ των ασφαλισμένων…..


Το μόνο που επικροτώ και επαυξάνω από την παραπάνω επισήμανση είναι το τελευταίο κομμάτι της, τις σημαντικές δηλαδή ανισότητες μεταξύ των ασφαλισμένων….


 



Όπως επίσης συμφωνώ πως θα πρέπει να αλλάξει το ασφαλιστικό, αλλά πάντα προς όφελος των εργαζομένων και όχι των δημοσιονομικών εσόδων του κράτους και των ασφαλιστικών ταμείων….


Η υπερπληθώρα Ταμείων και οι ασφαλισμένοι πολλών ταχυτήτων αποτελεί κοινωνική αδικία…..


Επομένως θετικά μπορεί να κρίνει κανείς την πρόταση για την ενοποίηση των ασφαλιστικών Ταμείων και τις περικοπές στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις…. Βέβαια για τις πρόωρες συντάξεις θα πρέπει να υπάρχουν και  κάποιες εξαιρέσεις, να εξετάζονται με διαφορετικό πνεύμα μερικές κατηγορίες εργαζομένων,  όπως οι μητέρες με ανήλικα τέκνα, οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα που η εργασία τους είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη και δύσκολη (βαρέα και ανθυγιεινά) π.χ. οικοδόμοι, εργάτες ναυπηγείων…..


Η συμφωνία μου λοιπόν με κάποιες από τις επισημάνσεις του κ. Νίκου Γκαργκάνα σταματά εδώ….. 


      


Πώς μπορώ να δω θετικά την πρότασή του για αύξηση ορίων ηλικίας και εισφορών, με παράλληλη μείωση των συντάξεων, όταν από τη μια φέρνω στο νου μου την εικόνα μιας πενηντάχρονης γαζώτριας ενός εργοστασίου που δουλεύει από τις έξι το πρωί μέχρι τις τρεις το μεσημέρι με διάλειμμα ενός τετάρτου και φυσικά κάτω από όχι καλές συνθήκες εργασίας ή ενός βιομηχανικού εργάτη μπροστά από ένα χυτήριο μετάλλων και από την άλλη την εικόνα του Γκαργκάνα και του κάθε Γκαργκάνα να κάθεται πίσω από το πανάκριβο γραφείο του και την ανατομική δερμάτινη πολυθρόνα του και με περισπούδαστο ύφος να δηλώνει πως “τρώμε το ψωμί του αύριου”, χτυπώντας το καμπανάκι του κινδύνου για το ασφαλιστικό…….


Και φυσικά να καταθέτει και τις προτάσεις του με τα γνωστά απάνθρωπα σκληρά μέτρα για τους εργαζομένους και τους συνταξιούχους…..


 



Λοιπόν κύριε Γκαργκάνα θέλετε να αλλάξουμε θέσεις, για να καταλάβετε καλύτερα την απήχηση που έχουν οι προτάσεις σας στον απλό Έλληνα πολίτη….; Ή μάλλον όχι….


Προτιμώ να σας καταθέσω τη δική μου πρόταση, που κατέβασε το απλοϊκό μου μυαλουδάκι, το οποίο δεν διαθέτει τις δικές σας περγαμηνές, αλλά μπορεί να συναισθανθεί το χτυποκάρδι του μικρομεσαίου Έλληνα πολίτη και τον πόνο του συνταξιούχου που δεν ξέρει πώς να βγάλει το μήνα ….


Προτείνω λοιπόν σε πρώτη φάση να αρχίσουν οι περικοπές στους μισθούς τους δικούς σας και όλων των κρατικοδίαιτων υψηλόμισθων των Υπουργείων, Δημοσίων Οργανισμών, ΔΕΚΟ, αλλά και των βουλευτών κλπ….


Εξάλλου παίρνετε τόσα πολλά, που ένα πενηντάρικο ή κατοστάρικο μείον -είδατε τι ευγενική και μεγαλόψυχη που είμαι, προτείνω μικρές περικοπές στους μισθούς σε όλους εκείνους που με ύφος χιλίων καρδιναλίων βγαίνουν και προτείνουν τις σωτήριες λύσεις του ασφαλιστικού μας συστήματος…..


Τι είναι ένα κατοστάρικο ευρώ, μπροστά μάλιστα και σε αυτά που έχετε αποταμιεύσει κιόλας…..άλλωστε για σας είναι οι καφέδες της ημέρας, ενώ για τον συνταξιούχο να βγάλει το δεκαπενθήμερό του…..


Και σε δεύτερη φάση προτείνω το πάγωμα των συντάξεών σας …..


Αλήθεια θα σας άρεσε να βγει ο κ. Αλογοσκούφης και να ανακοινώσει πως η αύξηση των εισφορών και η αλλαγή (μείωση) του ποσοστού αναπλήρωσης της σύνταξης επί του βασικού μισθού θα εφαρμοστεί πιλοτικά πρώτα από τους υψηλόμισθα στελέχη του κρατικού και πολιτικού μας συστήματος….  


Ξέρω γελάτε με το ανέκδοτό μου, καθώς κόρακας κοράκου μάτι δε βγάζει….    


 



Για αυτό λοιπόν αν θέλετε να αποφύγετε εσείς αλλά και το επιτελείο της κυβέρνησης κάποια κοινωνική έκρηξη φροντίστε να προσεγγίσετε με διαφορετικό πνεύμα την επίλυση του ασφαλιστικού μας προβλήματος…..


Και κάτι ακόμη το ασφαλιστικό μας σύστημα, τουλάχιστον των ταμείων που αφορούν τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, όπως π.χ. ΙΚΑ, δεν χαρακτηρίζεται από χαμηλή ανταποδοτικότητα….


Και αναφέρομαι φυσικά από πλευράς κρατήσεων που γίνονται στους εργαζόμενους για τις περιβόητες παροχές υγείας και τις συντάξεις….


Οι περισσότεροι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ όταν χρειαστούν κάποιον γιατρό, σπεύδουν σε ιδιώτη, πληρώνουν και βρίσκουν την ίασή τους….


Γιατί σε διαφορετική περίπτωση κάποιοι ίσως να ήταν τώρα στα κυπαρίσσια αν ακολουθούσουν τους ρυθμούς των υγειονομικών υπηρεσιών του ΙΚΑ…..


 



Φυσικά για το θέμα των συντάξεων δεν τίθεται ζήτημα, αφού μόλις που προλαβαίνουμε να τη χαρούμε μόλις την πάρουμε….λίγο το άγχος, λίγο τα καρδιακά και το εγκεφαλικό, λίγο και η επάρατος…..και τα χρήματα επιστρέφουν και πάλι -όλα ή μέρος τους- στα κρατικά και ασφαλιστικά ταμεία…….


Μήπως τελικά θα πρέπει από αλλού να καταπολεμήσετε τη ρίζα του κακού…..;


Μήπως να κοιτάζατε με περισσότερη υπευθυνότητα το αγκάθι της υπογεννητικότητας…..;


Δώστε πραγματικά κίνητρα στα νέα ζευγάρια για να κάνουν παιδιά και όχι μόνο στα λόγια…..


Δημιουργήστε λοιπόν όλες εκείνες τις υποδομές που απαιτούνται για τη στήριξη των οικογενειών και  μετά τα λέμε……


Η Μαρία και ο Γιώργος, η Ειρήνη και ο Βασίλης δε θα μείνουν με ένα παιδί….θα κάνουν και δυο και τρία και ίσως και τέσσερα παιδιά για να σωθούν οι ίδιοι, αλλά να σώσουν και  την Ελλάδα…..      

Σχετικά Άρθρα

Back to top button