Ξεκινά η Ανάρτηση κτηματογράφησης στον Δήμο Ξάνθης

Από την Κτηματολόγιο Α.Ε. εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

 

Ξεκινά τη Δευτέρα 15 Απριλίου 2013 η Ανάρτηση των κτηματολογικών στοιχείων στο Τοπικό Διαμέρισμα Ξάνθης του Δήμου Ξάνθης. Τα στοιχεία θα παραμείνουν αναρτημένα για δύο μήνες (έως τις 17 Ιουνίου 2013) στο Γραφείο Κτηματογράφησης (Γ. Σταύρου 7-15, 1ος όροφος, τηλ. 25410-84925).

 

Από την Κτηματολόγιο Α.Ε. εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

 

Ξεκινά τη Δευτέρα 15 Απριλίου 2013 η Ανάρτηση των κτηματολογικών στοιχείων στο Τοπικό Διαμέρισμα Ξάνθης του Δήμου Ξάνθης. Τα στοιχεία θα παραμείνουν αναρτημένα για δύο μήνες (έως τις 17 Ιουνίου 2013) στο Γραφείο Κτηματογράφησης (Γ. Σταύρου 7-15, 1ος όροφος, τηλ. 25410-84925).

 

Εκτός από την Ανάρτηση των κτηματολογικών στοιχείων στο Γραφείο Κτηματογράφησης, για την καλύτερη εξυπηρέτηση των δικαιούχων απεστάλησαν ήδη  ταχυδρομικά αποσπάσματα από τους Κτηματολογικούς Πίνακες και τα Διαγράμματα, στη διεύθυνση επικοινωνίας που έχει δηλωθεί από κάθε δικαιούχο.

 

Σκοπός της Ανάρτησης είναι, μέσω της δημοσιότητας των στοιχείων κτηματογράφησης, να δοθεί η δυνατότητα στους ιδιοκτήτες ακίνητης περιουσίας να λάβουν γνώση της καταγραφής των ιδιοκτησιών τους, ώστε να ελέγξουν, να επιβεβαιώσουν ή και να διορθώσουν τυχόν σφάλματα. Η διαδικασία αυτή διασφαλίζει ότι η κτηματολογική βάση θα ολοκληρωθεί σωστά και δεν θα υπάρχουν προβλήματα στη μετέπειτα λειτουργία του Κτηματολογίου στην περιοχή. Συνεπώς, στη φάση αυτή η συμμετοχή των πολιτών είναι απαραίτητη προκειμένου να αποφύγουν άσκοπη ταλαιπωρία στο μέλλον.

 

Μετά την ολοκλήρωση της Ανάρτησης, που περιλαμβάνει την υποβολή και εξέταση αιτήσεων διόρθωσης/ ενστάσεων και την αντίστοιχη διόρθωση στους κτηματολογικούς πίνακες, τα προσωρινά κτηματολογικά στοιχεία οριστικοποιούνται, τελειώνει η μελέτη κτηματογράφησης και ξεκινά να λειτουργεί το Εθνικό Κτηματολόγιο στη συγκεκριμένη περιοχή στη θέση του Υποθηκοφυλακείου.

 

Στοιχεία για το Τ.Δ. Ξάνθης

Στο Τ.Δ. Ξάνθης καταγράφηκαν 11.785 γεωτεμάχια και δηλώθηκαν 74.480 δικαιώματα, ενώ 4.168 δικαιώματα προέκυψαν από την επεξεργασία άλλων στοιχείων, παρότι δεν δηλώθηκαν από τους ιδιοκτήτες τους (πχ. περίπτωση συνιδιοκτησίας, όπου ο ένας συνδικαιούχος δήλωσε το ποσοστό του και ο άλλος όχι, ή περίπτωση που από τον ίδιο τίτλο ιδιοκτησίας προκύπτουν δύο δικαιώματα εκ των οποίων το ένα δηλώθηκε και το άλλο όχι κ.ο.κ.).

Επίσης, 1.494 γεωτεμάχια έλαβαν τον χαρακτηρισμό «αγνώστου ιδιοκτήτη» (ποσοστό 12,7%), καθώς δεν δηλώθηκαν από τους πιθανούς δικαιούχους, ενώ για 358 γεωτεμάχια δεν κατέστη δυνατός ο εντοπισμός τους στους χάρτες (ποσοστό 3%).

 

Σε ό,τι αφορά τα ανεντόπιστα γεωτεμάχια, οι δικαιούχοι θα πρέπει να προσέλθουν στο Γραφείο Κτηματογράφησης για να ολοκληρώσουν την καταγραφή των ιδιοκτησιών τους (να το εντοπίσουν). Εάν και πάλι δεν είναι δυνατή η επαλήθευση των ορίων του ακινήτου, οι δικαιούχοι μπορούν να ζητήσουν αυτοψία, η οποία θα διενεργηθεί από το προσωπικό του Γραφείου. Αντίστοιχα, όσοι δεν έχουν προσέλθει στη διαδικασία της κτηματογράφησης μέχρι σήμερα και οι ιδιοκτησίες τους έχουν λάβει το χαρακτηρισμό «αγνώστου ιδιοκτήτη» έχουν μία ακόμα ευκαιρία κατά τη  διάρκεια της Ανάρτησης να καταγράψουν το δικαίωμά τους και να αποφύγουν άσκοπη ταλαιπωρία στο μέλλον.

 

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερώνονται αναλυτικά στον ιστότοπο www.ktimatologio.gr (ενότητα «Κτηματογράφηση/ Ανάρτηση κτηματολογικών στοιχείων»)

Σχετικά Άρθρα

Back to top button