“Ο Γύρος του Κόσμου θέλει Ασφάλεια”

Σε μια περίοδο που η παγκόσμια οικονομική κρίση πλήττει τη διεθνή αγορά και οι προβλέψεις για τα επόμενα δυο χρόνια είναι δυσοίωνες, ο Οργανισμός Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων, ένα όργανο του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, αποτελεί ίσως ένα μοναδικό εργαλείο στήριξης για τον επιχειρηματικό κόσμο που δραστηριοποιείται και σε αγορές του εξωτερικού.

Σε μια περίοδο που η παγκόσμια  οικονομική κρίση πλήττει τη διεθνή αγορά και οι προβλέψεις για τα επόμενα δυο χρόνια είναι δυσοίωνες, ο Οργανισμός Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων, ένα όργανο του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, αποτελεί ίσως ένα μοναδικό εργαλείο στήριξης για τον επιχειρηματικό κόσμο που δραστηριοποιείται και σε αγορές του εξωτερικού.


Αν και αποτελεί μια εναλλακτική πρόταση για την αντιμετώπιση της επισφάλειας, την ελαχιστοποίηση δηλαδή του κινδύνου για τις εξαγωγικές επιχειρήσεις, κυρίως τώρα σε μια περίοδο που η χρηματοπιστωτική κρίση πλήττει τις αγορές, ο ΟΑΕΠ δεν είναι γνωστός  στην πλειοψηφία των επιχειρηματιών.


Έτσι λοιπόν μετά και από απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων, ξεκίνησε μια προσπάθεια ενημέρωσης των παραγωγικών φορέων της χώρας.


Στα πλαίσια των ενημερωτικών αυτών εκδηλώσεων και σε συνεργασία με το Επιμελητήριο της Ξάνθης, βρέθηκε το απόγευμα της περασμένης Δευτέρας στην Ξάνθη ο Διευθυντής του Καταστήματος Θεσσαλονίκης του ΟΑΕΠ, κ. Μωυσίδης Παρασκευάς, ο οποίος και μίλησε σε  Ξανθιώτες επιχειρηματίες οι οποίοι δραστηριοποιούνται στον τομέα των εξαγωγών.   


Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων του Επιμελητηρίου, όπου ο κ. Μωυσίδης παρουσίασε τα προγράμματα ασφάλισης του ΟΑΕΠ. Με τη λογική πρόβλεψη ότι αυξάνονται οι κίνδυνοι σε περίοδο οικονομικής και αναπτυξιακής ύφεσης, αυτών που πουλάνε επί πιστώσει στο εξωτερικό, έρχεται ο ΟΑΕΠ με τις υπηρεσίες του να προσφέρει ασφαλιστική προστασία σε αυτό που χαρακτηρίζεται πιστωτικός κίνδυνος.


Μάλιστα όπως δήλωσε ο διευθυντής του Καταστήματος της Θεσσαλονίκης, “τα κράτη έχουν δημιουργήσει κάποιους ασφαλιστικούς φορείς, κρατικοί φορείς οι οποίοι βεβαίως δουλεύουν ανεξάρτητα του κράτους, που στόχο έχουν να ασφαλίσουν τις επί πιστώσει πωλήσεις. Είναι μια κλασική ασφαλιστική λειτουργία και το εργαλείο αυτό είναι παγκοσμίως γνωστό και υπάρχει παντού και που οφείλω να ομολογήσω ότι ως χώρα υστερούμε, γιατί δεν υπάρχει ανάλογη κουλτούρα. Στο εξωτερικό δεν υπάρχει περίπτωση να επιχειρηματίας να κάνει πώληση εκτός των συνόρων της χώρας του χωρίς να είναι σφαλισμένος. Εδώ ακόμη το σκεφτόμαστε”.


Ο  Ο.Α.Ε.Π. ασφαλίζει έναντι εμπορικών και πολιτικών κινδύνων μη πληρωμής τις εξαγωγικές πιστώσεις που παρέχουν οι Έλληνες εξαγωγείς σε πελάτες του εξωτερικού για την πώληση προϊόντων, υπηρεσιών ή ακόμα κα κατασκευής τεχνικών έργων. Ο Οργανισμός ασφαλίζει επίσης έναντι πολιτικών κινδύνων, τις επενδύσεις που πραγματοποιούν Έλληνες Επιχειρηματίες στο εξωτερικό. Έτσι με τις παραπάνω δραστηριότητές του ο ΟΑΕΠ προωθεί τις ελληνικές εξαγωγές, βελτιώνει την εξωστρέφεια των ελληνικών επιχειρήσεων, ενδυναμώνει την προσπάθεια για απόκτηση νέων αγορών, διευρύνει τις μορφές διεθνών οικονομικών συνεργασιών και συμβάλλει στην υλοποίηση των διακρατικών οικονομικών συμφωνιών.


Με σύνθημα ” ο γύρος του κόσμου θέλει ασφάλεια” ο ΟΑΕΠ ξεκίνησε τον κύκλο των ενημερώσεων με πρώτη περιοχή τη Βόρειο Ελλάδα, καθιστώντας πιο επιτακτική την κίνηση αυτή, καθώς η σημερινή συγκυρία στο διεθνές εμπόριο καθιστά την αύξηση της “εξωστρέφειας” δύσκολη υπόθεση, αφού επικρατεί σκληρός ανταγωνισμός όσον αφορά στις παρεχόμενες πιστωτικές διευκολύνσεις, ενώ παράλληλα υπάρχουν μεγάλοι κίνδυνοι μη πληρωμής, λόγω της οικονομικής και πολιτικής αστάθειας.


Στόχος του είναι μέσω των προγραμμάτων Ασφάλισης που προσφέρει να λειτουργήσει σαν ασπίδα του επιχειρηματία έναντι των κινδύνων που απειλούν την επιτυχή έκβαση των ελληνικών πρωτοβουλιών στο εξωτερικό και την ενθάρρυνση για την ανάπτυξη διεθνών συνεργασιών.


Όσο για αν αυτό η “ασπίδα” κοστίζει για τον Έλληνα επιχειρηματία, ο οποίος ήδη δοκιμάζεται οικονομικά ο διευθυντής του Καταστήματος του ΟΑΕΠ της Θεσσαλονίκης, Μωυσίδης Παρασκευάς, δήλωσε στον “Α” , “σαφώς και κοστίζουν αυτά τα ασφαλιστικά προϊόντα. Κοστίζουν όμως πολύ λιγότερο για τον επιχειρηματία, από μια αποτυχημένη ίσως εξαγωγική κίνησή του. Ωστόσο θέλω να επισημάνω πως τα ασφαλιστικά προγράμματα μας είναι χαμηλού κόστους και αυτό γιατί δεν είμαστε πρώτιστα κερδοσκοπικός οργανισμός, αλλά θέλουμε να αποτελούμε εργαλείο στήριξης των Ελλήνων επιχειρηματιών. Δεν αποσκοπούμε λοιπόν μόνο στο κέδρος, στόχος μας είναι να έχουμε τόσα έσοδα που να καλύπτουν τα έξοδά μας. Η οικονομική πολιτική μας καθορίζεται από τον ΟΟΣΑ και την Ε.Ε.”.


                                                                                      Δέσποινα Γκούμα         


Σχετικά Άρθρα

Back to top button