Σάββας Καλεντερίδης «έκνομη και παράνομη η παρουσία του στη Θράκη»

Στην Ξάνθη βρέθηκε την περασμένη εβδομάδα για την παρουσίαση του βιβλίου του φίλου του δημοσιογράφου και συγγραφέα Τάσου Κοντογιάννιδη, ο πρώην αξιωματούχος της ΕΥΠ και απόστρατος αξιωματικός, του οποίου το όνομα έγινε ευρέως γνωστό από την υπόθεση Οτσαλάν ( τον είχε επισκεφτεί στην Ιταλία και τον είχε συνοδεύσει στο Ναϊρόμπι), Σάββας Καλεντερίδης.

Στην Ξάνθη βρέθηκε την περασμένη εβδομάδα για την παρουσίαση του βιβλίου του φίλου του δημοσιογράφου και συγγραφέα Τάσου Κοντογιάννιδη, ο πρώην αξιωματούχος της ΕΥΠ και απόστρατος αξιωματικός, του οποίου το όνομα έγινε ευρέως γνωστό από την υπόθεση Οτσαλάν ( τον είχε επισκεφτεί στην Ιταλία και τον είχε συνοδεύσει στο Ναϊρόμπι), Σάββας Καλεντερίδης.


Ο κ. Καλεντερίδης το Μάρτιο του 2000 ενώ φοιτούσε στην Ανωτάτη Σχολή Πολέμου, απαραιτήθηκε από τις τάξεις του Ελληνικού Στρατού με το βαθμό του Αντισυνταγματάρχη και από το Φθινόπωρο του 2000 ίδρυσε και διευθύνει τον εκδοτικό οίκο Ινφο-Γνώμων.


Γνώστης θεμάτων της Εξωτερικής και Εθνικής πολιτικής της χώρας μας με αφορμή την παρουσία του στην Ξάνθη και στην ευρύτερη περιοχή της Θράκης θέλησε να στείλει το δικό του μήνυμα για τα παράκεντρα εξουσίας που λειτουργούν στην περιοχή με στόχο να δυναμιτίζουν την ειρηνική συμβίωση και ευημερία χριστιανών και μουσουλμάνων κατοίκων της περιοχής.


Μίλησε για το φανατισμό που κάποιοι θέλουν να καλλιεργήσουν στους μουσουλμάνους κατοίκους της περιοχής, για το ρόλο του Γενικού Τουρκικού Προξενείου στην Κομοτηνή και την παράνομη παρουσία του στη Θράκη, αλλά και για τη στάση της ελληνικής πολιτείας και τη δυνατότητα παρέμβασης της αιρετής περιφέρειας στο όλο ζήτημα.


Φανατισμός και Τουρκικό Προξενείο Κομοτηνής


«Ο φανατισμός δε βλέπει ηλικίες. Το θέμα είναι τι δίνουμε στους νέους και σα σύστημα εκπαίδευσης, αλλά και σαν κέντρα εξουσίας. Αναφέρομαι στην έκνομη παράνομη και εντελώς απαράδεκτη από κάθε άποψη δράση μιας διπλωματικής αποστολής, της οποίας το καθήκον είναι να κάνει διεκπεραίωση. Και αναφέρομαι στο Γενικό Τουρκικό Προξενείο στην Κομοτηνή του οποίου τα καθήκοντα είναι να ενδιαφέρεται και να ασχολείται μόνο με τους Τούρκους πολίτες, όσους δηλαδή έχουν τουρκικά διαβατήρια και είναι μερικές δεκάδες ή εκατοντάδες.


Και από εκεί και μετά η δημόσια παρουσία και δράση μελών του Προξενείου υπόκεινται στους νόμους αυτής της χώρας.


Αυτό που συμβαίνει με το Γενικό Προξενείο της Τουρκίας στη Θράκη δε συμβαίνει σε καμιά άλλη χώρα του κόσμου . Καμιά άλλη χώρα του κόσμου δε δείχνει ανοχή σε ρατσιστική, φανατική και τρομοκρατική  δράση μιας ξένης διπλωματικής αντιπροσωπείας. Επαναλαμβάνω και μπορώ να στηρίξω την άποψη μου και τους ισχυρισμούς μου, φασιστική, ρατσιστική, τρομοκρατική δράση.


Όποιος στηρίζει πολιτικές με βάση το θρήσκευμα, τη ράτσα του ανθρώπου και την ιδεολογία του τότε το αποτέλεσμα είναι ο φανατισμός.


Δυστυχώς όσο υπάρχουν τέτοια φαινόμενα στη Θράκη, αυτά δυναμιτίζουν και την ειρηνική συμβίωση και την ευημερία αυτής της περιοχής».


Ο ρόλος της ελληνικής πολιτείας και σε αυτό που ο ίδιος ευελπιστεί


«Εμπλέκονται σε αυτή την υπόθεση πολλές υπηρεσίες και ακριβώς επειδή είναι τόσο σοβαρό το θέμα και ακριβώς επειδή η Τουρκία δείχνει τόσο μεγάλη βάση σε αυτό το ζήτημα, καμία υπηρεσία από μόνη της, κανένας κρατικός αξιωματούχος κάποιας υπηρεσίας που είναι συναρμόδια δεν έχει τη δυνατότητα, θα έλεγα το θάρρος, να παρέμβει δραστικά και να περιορίσει τη δράση αυτού του φορέα.


Ελπίζω ή θα ήθελα να ελπίζω ότι η εκλογή ενός περιφερειάρχη που έχει αυξημένες αρμοδιότητες σε περίπτωση που υπάρχει κεντρική πολιτική βούληση , θα βοηθήσει σε αυτή την κατεύθυνση. Την κατεύθυνση της επιβολής της νομιμότητας στη χώρα μας. Όπως ζητούμε να ισχύει η νομιμότητα σε άλλες περιοχές της χώρας, κατά τον ίδιο τρόπο και μέσα στα πλαίσια της λειτουργίας του κράτους δικαίου, πρέπει να υπάρχει επιμονή από το λαό αυτής της περιοχής να ισχύσει η νομιμότητα και τίποτε άλλο.


Είναι ζήτημα κεντρικής εθνικής πολιτικής, ας ελπίσουμε ότι επιτέλους κάποιοι στην Αθήνα που δυστυχώς είναι πολύ μακριά από τη Θράκη θα ξυπνήσουν».    


   Δέσποινα Γκούμα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button