“Μετά τις συσκέψεις τι….;”

Πολύ σωστά ξεκίνησε τον κύκλο των επαφών και των συσκέψεων με τους οικονομικούς και κοινωνικούς φορείς της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ο πρώτος αιρετός περιφερειάρχης, κ. Άρης Γιαννακίδης. Άλλωστε το στίγμα των προθέσεών του απεκάλυψε προεκλογικά όταν και πάλι είχε σειρά συναντήσεων μαζί τους…

Πολύ σωστά ξεκίνησε τον κύκλο των επαφών και των συσκέψεων με τους οικονομικούς και κοινωνικούς φορείς της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ο πρώτος αιρετός περιφερειάρχης, κ. Άρης Γιαννακίδης.


Άλλωστε το στίγμα των προθέσεών του απεκάλυψε προεκλογικά όταν και πάλι είχε σειρά συναντήσεων μαζί τους…


Τώρα από θέση εξουσίας πλέον, καθώς κρατά τα ηνία του περιφερειακού θώκου καλεί τους κοινωνικούς εταίρους, συνεργάτες του κατά μια έννοια στην υλοποίηση του περιφερειακού αναπτυξιακού του προγράμματος….


Αν κάτι έλλειπε από την κοινωνία μας αυτός είναι ο διάλογος και η συνεργασία των εκπροσώπων της ….


Κάποιοι σχεδίαζαν και αποφάσιζαν ερήμην της επιχειρηματικής κοινότητας και των εργαζομένων….


Αν και τα περισσότερα αιτήματα και συμφέροντα δεν είναι κοινά, ωστόσο υπάρχει μια κοινή συνισταμένη που τους ενώνει….


Η ανάπτυξη και ευημερία του τόπου…..


 



Στην ιδιαίτερα δύσκολη οικονομική συγκυρία που διανύει η Ελλάδα και τις συνέπειές της βιώνει με δραματικούς τόνους και η περιοχή μας καλό είναι να εντοπίζουμε και να συζητάμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κάθε επαγγελματική και κοινωνική ομάδα….


Όμως το ερώτημα και ο προβληματισμός όλων είναι το τι γίνεται μετά την καταγραφή του οποιοδήποτε προβλήματος….


Από θεωρίες και ευχολόγια έχουν χορτάσει  οι πολίτες ….


Έργα περιμένουν να δούνε και μάλλον θα απογοητευτούν, αφού η κεντρική διοίκηση είναι φειδωλή στις χρηματοδοτήσεις προς τις περιφέρειες και του δήμους…..


Η “κεκαλυμμένη” και “ανομολόγητη” χρεοκοπία της εθνικής μας οικονομίας αναγκάζει την κυβέρνηση να ζητήσει από την αυτοδιοίκηση πρώτου και δευτέρου βαθμού να κινηθεί και να λειτουργήσει με προϋπολογισμούς παρελθόντων ετών….


Ναι στις μεταρρυθμίσεις και εκχώρηση αρμοδιοτήτων, αλλά με περιορισμένους πόρους, είναι  το μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση…..


 



Άρα τι πρέπει να γίνει για να αναστρέψουμε το αρνητικό κλίμα που επικρατεί στην περιοχή μας και επιδεινώνεται διαρκώς ….;


Πέρα φυσικά από τις συσκέψεις με τους εμπλεκόμενους φορείς και την τοπική και περιφερειακή εξουσία, είναι ο ειλικρινής διάλογος, η άμβλυνση των αντιθέσεων και η ένωση των δυνάμεων για την επίτευξη αρχικά εκείνων των στόχων που δεν απαιτούν χρήματα, αλλά θεσμικές, νομικές και λειτουργικές αλλαγές, στήσιμο κοινωνικών δομών και στη συνέχεια την ετοιμότητα για τη διεκδίκηση χρημάτων μέσω του ΕΣΠΑ και άλλων προγραμμάτων …..


Στην πρώτη σύσκεψη ο περιφερειάρχης Άρης Γιαννακίδης επέλεξε να καλέσει τους οικονομικούς φορείς, τα Επιμελητήρια και τους Συνδέσμους Βιομηχάνων-Βιοτεχνών της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης….


Τους κατεξοχήν ρυθμιστές κατά κάποιο τρόπο της συγκράτησης ή όχι των ποσοστών ανεργίας στην περιοχή, αλλά και εκείνους που συμβάλλουν στην αναπτυξιακή και παραγωγική διαδικασία ….


Αν βρίσκονται αυτοί σε αδιέξοδο, το σίγουρο είναι ότι τις συνέπειες αυτού του αδιεξόδου θα το υποστούν και οι εργαζόμενοι….


Άρα πολύ ορθά επέλεξε να τους συναντήσει πρώτους…..


Αφού ενημερώθηκε για τα προβλήματα τους, τις θέσεις τους και τα αιτήματά τους, το κλίμα μέσα στο οποίο δραστηριοποιούνται και τις προοπτικές που υπάρχουν, ο περιφερειάρχης συναντήθηκε στη συνέχεια με τους εκπροσώπους των εργαζομένων….


 



Εξίσου ενδιαφέρουσα, διαφωτιστική και κατατοπιστική και για τις δύο πλευρές η συνάντηση αυτή που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Δευτέρα με τις διοικήσεις των Εργατικών Κέντρων της Περιφέρειας….


Βέβαια είδηση δεν περιμέναμε να βγει, ούτε και να δοθεί η απάντηση στη μείωση των μεγάλων ποσοστών της ανεργίας που έχει η περιοχή μας…..


Ως δια μαγείας δε λύνονται τα προβλήματα ιδίως όταν βρισκόμαστε “υπό κατοχή” της Τρόικας και η κεντρική διοίκηση καλείται να εφαρμόσει κατά γράμμα τις επιταγές της …..


Αλλά ο διάλογος δεν κάνει ποτέ κακό και φυσικά η προσπάθεια για συνεργασία και χάραξη κοινής στρατηγικής για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των εργαζομένων….


Επόμενη συνάντηση ήταν η χθεσινή με τους εκπροσώπους των αγροτών…..


Άρης Γιαννακίδης και πρόεδροι των Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών ΑΜ-Θ κάθισαν στο ίδιο τραπέζι και συζήτησαν για τον αγροτικό τομέα, τα αγροτικά προϊόντα και τη λειτουργία του συνεταιριστικού κινήματος…..


Αλήθεια υπάρχει συνεταιριστικό κίνημα….;


Ή μήπως διανύει την περίοδο της πλήρης αποδυνάμωσής του….;


Ρητορικά ερωτήματα….


Προέχουν τα συσσωρευμένα προβλήματα των γεωργών και κτηνοτρόφων και εννοείται των μικρών και μεσαίων και όχι των μεγαλοαγροτών  που μέχρι πριν από λίγο καιρό καρπώνονταν το μεγαλύτερο μέρος των κοινοτικών επιδοτήσεων…..


 


Μετά τους αγρότες ποιοι έχουν σειρά…..;


Μήπως ο κ. Γιαννακίδης θα πρέπει να συναντήσει και την τάξη επαγγελματιών και εμπόρων που και αυτοί βρίσκονται σε απόγνωση και οικονομικό αδιέξοδο….;


Για να μην επικεντρωθώ στους ιδιοκτήτες καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος…..


Και όλους εκείνους τους καταστηματάρχες κέντρων διασκέδασης, εστιατορίων και καφέ-μπαρ που ζούσαν με την προσδοκία ότι ο Λοβέρδος θα τους έκανε τη χάρη και θα έβρισκε κάποια φόρμουλα με το κάπνισμα….


Μάταια περίμεναν τελικά, αφού θα υπάρξει καθολική εφαρμογή του  αντικαπνιστικού νόμου, όπως αποφάσισε χθες ο αρμόδιος υπουργός Υγείας μετά από εντολή πρωθυπουργού…..


Αλήθεια τι θα τους απαντούσε ο περιφερειάρχης αν του ζητούσαν τη βοήθειά του;….


Εξοστρακίζοντας το τσιγάρο από τους δημόσιους χώρους λύνουμε τα προβλήματά μας…;


Αυτό να ήταν μόνο το πρόβλημά μας…..


Πάντως το άλλοθι για προστασία της δημόσιας υγείας δε με πείθει….



Σχετικά Άρθρα

Back to top button