Η ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ

Επειδή πολλά ακούγονται και λέγονται για το θέμα της πράσινης Ανάπτυξης και πολλοί αναγνώστες μας ρωτούν τι είναι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας η εφημερίδα “ΑΓΩΝΑΣ” κάλεσε τον Παράσχο Ευστρατίου, ο οποίος είναι Διπλωματούχος Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και Εργολήπτης Δημοσίων Έργων, Γεν. γραμματέας ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΘΡΑΚΗΣ, μέλος του Πανελληνίου Συλλόγου Διπλωματούχων Μηχανολόγων Ηλεκτρολόγων Ελλάδος και Βορείου Ελλάδος και ιδιοκτήτης Τεχνικής Εταιρείας μελετών και κατασκευών, να δώσει κάποιες διευκρινίσεις για το θέμα της εγκατάστασης φωτοβολταικής τεχνολογίας.

Επειδή πολλά ακούγονται και λέγονται για το θέμα της πράσινης Ανάπτυξης και πολλοί αναγνώστες μας ρωτούν τι είναι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας η εφημερίδα “ΑΓΩΝΑΣ” κάλεσε τον Παράσχο Ευστρατίου, ο οποίος είναι Διπλωματούχος Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και Εργολήπτης Δημοσίων Έργων, Γεν. γραμματέας ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΘΡΑΚΗΣ, μέλος του Πανελληνίου Συλλόγου Διπλωματούχων Μηχανολόγων Ηλεκτρολόγων Ελλάδος και Βορείου Ελλάδος και ιδιοκτήτης Τεχνικής Εταιρείας μελετών και κατασκευών, να δώσει κάποιες διευκρινίσεις για το θέμα της εγκατάστασης φωτοβολταικής τεχνολογίας.


 



ΑΓΩΝΑΣ: Ποια είναι φιλοσοφία της όλης παρέμβασης;


ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΥ ΠΑΡΑΣΧΟΣ: “Η φιλοσοφία που ακολουθούμε ως εταιρία είναι η φιλοσοφία THINK GREEN. Αυτό σημαίνει, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, πράσινη ενέργεια, διάσωση του πλανήτη, βιώσιμο περιβάλλον, εξοικονόμηση ενεργειακών πόρων και μετατροπή ηλιακής ενέργειας σε ηλεκτρική. Είναι έννοιες που κάνουν τη φιλοσοφία που ακολουθεί η εταιρία που εκπροσωπώ κορυφαία προτεραιότητα, όχι μόνο για κράτη αλλά και για κάθε πολίτη του κόσμου και αυτής της χώρας ειδικότερα.


Ξεκινώντας από αυτή τη φιλοσοφία η φωτοβολταϊκή τεχνολογία έρχεται να δώσει λύσεις στην πράσινη ανάπτυξη προσφέροντας εξαιρετικά περιβαλλοντικά και όχι μόνο οφέλη”



ΑΓΩΝΑΣ: Είναι κοστοβόρα μία τέτοια επένδυση; Συμφέρει στον πολίτη;


ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΥ ΠΑΡΑΣΧΟΣ: “Η επένδυση είναι απαλλαγμένη από φορολογία και επιπλέον δικαιούται έκπτωση δαπανών από το εισόδημα.


Τα Φωτοβολταϊκά χωρίζονται σε τρεις (3) κατηγόριες οι οποίες είναι οι εξής:


·ΟΙΚΙΑΚΑ


·ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ ΠΑΡΚΑ


·ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΕΣ ΣΤΕΓΕΣ”



ΑΓΩΝΑΣ: Να ακούσουμε για τα οικιακά


Ε.Π: “Ξεκινώντας από τα οικιακά θα ήθελα να πω ότι είναι η πιο απλή μορφή εγκατάστασης ενός φωτοβολταϊκού συστήματος το οποίο είναι φιλικό προς το περιβάλλον και αποφέρει εγγυημένα έσοδα σε κάθε οικογενειακό προϋπολογισμό. Τουλάχιστον για να είμαι πιο σαφής η εταιρία την οποία εκπροσωπώ δίνει γραπτή εγγύηση σε:


· 100% του συστήματος για την απόδοση του


· Γραπτή εγγύηση καλής λειτουργίας για 20 χρόνια


· Συντήρηση και service.


· Ασφάλιση του συστήματος για απώλεια εισοδήματος και παντός κινδύνου.


Το κόστος επένδυσης ενός τέτοιου συστήματος για μια οικιακή στέγη ή ταράτσα με εγκατεστημένη ισχύ 10KW είναι 34 000,00Ε προ Φ.Π.Α.


Τι κέρδος έχουμε;


Το κέρδος που μας αποφέρει ένα τέτοιο σύστημα είναι καθαρά 200000,00Ε σε 25 χρόνια, δηλαδή 8000,00Ε ετησίως όταν δεν υπάρχει χρηματοδότηση.


Με χρηματοδότηση 100% τα καθαρά κέρδη ενός νοικοκυριού είναι 125000,00Ε σε 25 χρόνια, δηλαδή 5 000,00Ε  ετησίως


Τα παραπάνω ποσά που αναφέρω είναι αφορολόγητα χωρίς ρίσκο και 25ετές συμβόλαιο με τη Δ.Ε.Η.


Επίσης σημειώνεται ότι επιφέρουν ένα εισόδημα από ένα μέρος της κατοικίας που δεν είναι εκμεταλλεύσιμο.”



ΑΓΩΝΑΣ: Στις άλλες δύο περιπτώσεις τι γίνεται;


Ε.Π: “Στις υπόλοιπες δυο κατηγορίες τα ποσά αυτά πολλαπλασιάζονται λόγω ότι η ισχύ που εγκαθίσταται είναι μεγαλύτερη.


Ως παράδειγμα θα φέρω Φωτοβολταϊκά πάρκα με εγκατεστημένη ισχύ 100KW το ετήσιο εισόδημα είναι 89 500,00Ε ετησίως με γραπτή εγγύηση εσόδων.


Το κόστος εγκατάστασης γίνεται απόσβεση σε πέντε με έξι χρόνια από τη λειτουργία του συστήματος.


Είναι πιστεύω μια πολύ καλή επένδυση διότι τοποθετείται σε αγροτεμάχια που έχουν ελάχιστη αξία σήμερα ακόμη και εάν καλλιεργούνται αποφέρουν ελάχιστα εισοδήματα ενώ μετά την εγκατάσταση του φωτοβολταϊκού συστήματος προσφέρουν σημαντικό εισόδημα σε αυτούς που πιστεύουν στο μέλλον της πράσινης ανάπτυξης.


Σε επαγγελματικούς χώρους έχουμε ως παράδειγμα στέγη 800,00τ.μ. με εγκατεστημένη ισχύ 100 KW αποφέροντας εγγυημένο εισόδημα στην επιχείρηση της τάξεως των 64 000,00Ε ετησίως επενδύοντας ελάχιστα ιδία κεφάλαια.


Τα ποσοστά χρηματοδότησης είναι :


·Για έως 10KW οικιακά Φωτοβολταϊκά έως 100% χρηματοδότηση.


·Για Φωτοβολταϊκά πάρκα έως 95%


·Για επαγγελματικές στέγες έως 95%


Να σημειώσω ότι τα παραπάνω οικονομικά στοιχεία δεν είναι ενδεικτικά αλλά είναι στοιχεία τα οποία είναι γραπτές εγγυημένες αποδόσεις από την εταιρία την οποία εκπροσωπώ για Φωτοβολταϊκά συστήματα γερμανικής προέλευσης και κατασκευής τα οποία χρησιμοποιούμε. Για Φωτοβολταϊκά συστήματα άλλης προέλευσης ή άλλης εταιρίας δεν γνωρίζω σε ποιο ύψος και εάν έχουνε την δυνατότητα να έχουνε αυτές τις οικονομικές αποδόσεις.


Επίσης ένα πολύ σημαντικό που προσφέρει η εταιρία που εκπροσωπώ, έναντι των άλλων εταιριών που ασχολούνται με την τοποθέτηση τέτοιων συστημάτων είναι ότι, είμαστε τόσο σίγουροι για την απόδοση των συστημάτων μας που συμβάλλουμε με χρηματοδότηση της τάξεως του 20% σε επαγγελματικές στέγες και Φωτοβολταϊκά πάρκα όταν το επιθυμεί ο πελάτης και έτσι είμαστε η μοναδική εταιρία πανελλαδικά που προσφέρει χρηματοδότηση έως και 95% της επένδυσης”.



ΑΓΩΝΑΣ: Έχουμε την υποχρέωση να συμβάλουμε ως χώρα στην πράσινη ανάπτυξη;


Π.Ε. “Αυτό που πρέπει να δώσουμε στον κόσμο να καταλάβει  είναι ότι θα πρέπει άμεσα η χώρα μας να διαθέτει τουλάχιστον το 20% της ενέργειας από πράσινη ανάπτυξη και σε αυτό είμαστε και εμείς συνυπεύθυνοι για να επιτευχθεί. Χωρίς την δική μας συμμετοχή δεν γίνεται τίποτα.


Για αυτόν ακριβώς τον λόγο δίνονται αυτά τα κίνητρα ακόμη και σε νοικοκυριά. Δεν έχουμε δηλαδή την επιδότηση που ξέραμε έως σήμερα στην κατασκευή με κάποιο ποσοστό επί τοις εκατό, που πολλές φορές δεν είχε διάρκεια το έργο και το επιθυμητό αποτέλεσμα με ότι συνεπάγεται αυτό. Επιδοτείται η κιλοβατώρα που παράγεται σε κάθε σύστημα για μεγάλο χρονικό διάστημα”.



ΑΓΩΝΑΣ: Ποια διαδικασία πρέπει να ακολουθηθεί;


Π.Ε. “Η διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσει οποίος ενδιαφέρεται είναι να απευθυνθεί σε μια εταιρία της επιλογής του ώστε να γίνει η αναγκαία μελέτη για την εγκατάσταση του φωτοβολταϊκού συστήματος.


Μετά θα πρέπει να γίνει η προετοιμασία όλων των απαραίτητων δικαιολογητικών και αδειών που απαιτούνται για την εγκατάσταση του συστήματος και να γίνει η κατάθεση του φακέλου στο αρμόδιο κατάστημα της Δ.Ε.Η. προκείμενου να εγκριθεί και να γίνει η γραπτή πλέον συμφωνία μεταξύ της Δ.Ε.Η. και του ενδιαφερόμενου.


Να εγκριθεί η χρηματοδότηση όταν το φωτοβολταϊκό σύστημα γίνει με χρηματοδότηση.


Τέλος να τοποθετηθεί το σύστημα παράλληλα με τη σύνδεση του σε μετρητή που θα τοποθετηθεί προκειμένου να καταγράφει η Δ.Ε.Η. πόσες κιλοβατώρες παράγονται κάθε μήνα”.



ΑΓΩΝΑΣ: Ακούγεται γραφειοκρατικό.


Ε.Π: “Έχετε δίκιο η όλη διαδικασία ακούγεται πολύ γραφειοκρατική, όμως θα σας πω ότι δεν είναι έτσι διότι ένα οικιακό φωτοβολταϊκό τίθεται σε λειτουργία σε μόλις τρεις (3) μήνες από την ημερομηνία που θα το αποφασίσει ο ενδιαφερόμενος. Βέβαια με την προϋπόθεση ότι έχει γίνει η επιλογή της εταιρίας που θα μας τοποθετήσει το σύστημα και έχει αναλάβει την όλη διαδικασία διεκπεραίωσης του φακέλου”



ΑΓΩΝΑΣ: Εσείς ως εταιρεία έχετε την δυνατότητα να στηρίξετε τον πελάτη σε αυτήν την κατεύθυνση;


Π.Ε. “Εμείς ως τεχνική εταιρία με έδρα την Ξάνθη παρέχουμε αυτήν τη δέσμευση και τη δυνατότητα έναντι των πελατών μας και αναλαμβάνουμε όλη την διαδικασία προετοιμασίας και έγκρισης όλων των απαιτούμενων αδειών, οικονομοτεχνικής μελέτης και σχεδιασμού του έργου, εγκατάσταση του συστήματος και σύνδεση με τη Δ.Ε.Η., ασφάλιση του συστήματος, εξασφάλιση της χρηματοδότησης, 25ετη γραπτή εγγύηση για την παραγωγή και απόδοση του συστήματος, συντήρηση όλου του συστήματος και τέλος επιτήρηση και φύλαξη όλης της εγκατάστασης. Όλα τα συστήματα που διαθέτουμε είναι πιστοποιημένα κατά ISO 9001 με υψηλή ποιότητα κατασκευής. Το προσωπικό της εταιρίας μας αποτελείται από συνεργάτες μηχανικούς όλων των ειδικοτήτων μελετώντας και επιβλέποντας εμείς οι ίδιοι την ποιότητα και την αποτελεσματικότητα των έργων μας με επιστημονικό προσωπικό ειδικευμένο σε τέτοια συστήματα πράσινης ανάπτυξης.


Προσφέρουμε δηλαδή ολοκληρωμένη υπηρεσία και παραδίδουμε όλη την επένδυση σε λειτουργία αλλά και τον μετά έλεγχο και τη  συντήρηση του συστήματος χωρίς να ασχοληθεί καθόλου ο πελάτης με τις διαδικασίες και τις κατασκευές οι οποίες απαιτούνται”.



ΑΓΩΝΑΣ: Πώς βλέπουν όλο αυτό το σύστημα οι Ξανθιώτες;


Ε.Π: “Η αλήθεια είναι ότι αυτά τα συστήματα είναι καινούργια για τη χώρα μας και καταλαβαίνω την δυσπιστία του κόσμου, όμως να σας θυμίσω ότι σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες είναι πλέον προϋπόθεση στην κατασκευή κτιρίων η τοποθέτηση τέτοιων συστημάτων με ηλιοφάνεια μάλιστα πολύ μικρότερη σε διάρκεια από τη χώρα μας. Σε σχέση με άλλες πόλεις της χώρας μας επίσης πρέπει να επισημάνω ότι είμαστε ουραγοί στην τοποθέτηση φωτοβολταϊκών συστημάτων.


Τέλος θέλω να πω ότι δεν βλέπω τον λόγο να υπάρχει αναστολή από οποιοδήποτε νοικοκυριό, αγρότη, ιδιώτη ο οποίος έχει ένα αγροτεμάχιο στην ιδιοκτησία του ή οποιαδήποτε επαγγελματία, και να μην τοποθετήσει φωτοβολταϊκό σύστημα, έχοντας παράλληλα εγγυημένα εισοδήματα αλλά και συμβάλλοντας έμπρακτα στην προσπάθεια που καταβάλλει η χώρα μας αλλά και όλα τα κράτη για πράσινη ανάπτυξη, προκείμενου να έχουμε βιώσιμο περιβάλλον, ώστε να συνεχίσουμε να είμαστε κάτοικοι σε αυτόν τον πλανήτη.


Κλείνοντας θα ήθελα να πω ότι είμαστε στην διάθεση όποιου ενδιαφέρεται για εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος για οποιαδήποτε πληροφορία ή απορία έχει”.



ΑΓΩΝΑΣ: Ευχαριστούμε πολύ


Ε.Π: “Εγώ σας ευχαριστώ”



ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΥΛΙΚΙΑΝΟΣ


Σχετικά Άρθρα

Back to top button