“Η “μαύρη εργασία” καλά κρατεί….”

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά της χώρας μας και των πολιτικών της, των εκάστοτε κυβερνήσεων που αναλαμβάνουν κατά καιρούς τα ηνία διακυβέρνησης του τόπου και τις τύχες των πολιτών είναι η επαναλαμβανόμενη διαπίστωση των ίδιων και των ίδιων αρνητικών συμπεριφορών και πρακτικών που απαντώνται στη λειτουργία του κρατικού μας συστήματος …..

Ένα από τα  βασικά χαρακτηριστικά της χώρας μας και των πολιτικών της, των εκάστοτε κυβερνήσεων που αναλαμβάνουν κατά καιρούς τα ηνία διακυβέρνησης του τόπου και τις τύχες των πολιτών είναι η επαναλαμβανόμενη διαπίστωση των ίδιων και των ίδιων αρνητικών συμπεριφορών και πρακτικών που απαντώνται στη λειτουργία του κρατικού μας συστήματος …..


Δεν υπάρχει φορέας του δημοσίου ή του ευρύτερου δημοσίου τομέα που να μην αντιμετωπίζει προβλήματα και να μην γίνεται λόγος για διαπλοκή και διαφθορά…..


Από την άλλη ο πολίτης δηλώνει δύσπιστος απέναντι στις εξαγγελίες και υποσχέσεις της  κάθε κυβέρνησης για επίλυση των προβλημάτων ή τη θέσπιση θεσμών και την εφαρμογή  μέτρων για την ανατροπή της αρνητικής εικόνας λειτουργίας της κρατικής μηχανής…..


 



Το ζητούμενο σε τούτη τη χώρα δεν είναι οι κεφαλές της, είτε αυτές που έχουν την εξουσία, είτε αυτές που την επιδιώκουν δεν είναι μόνο να διαπιστώνουν και να καταγράφουν τα όποια προβλήματα των πολιτών, αλλά η άμεση αναζήτηση των μέτρων εκείνων που θα τα επιλύσουν …..


Όπως επίσης το ζητούμενο δεν είναι να βγαίνουν  και να απαριθμούν  στους πολίτες τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα μας και την αναγκαιότητα της δημοσιονομικής εξυγίανσης….


Η κυβέρνηση μιλά για διαρθρωτικές αλλαγές προκειμένου να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις από την παγκόσμια οικονομική κρίση …..


Ζητά από τον κόσμο να κατανοήσει τη σφικτή εισοδηματική πολιτική που θα πρέπει να εφαρμόσει με τις μηδενικές σχεδόν αυξήσεις, την πολιτική λιτότητας, αλλά ταυτόχρονα και της φορολογικής αφαίμαξης των πολιτών, προκειμένου να εισρεύσει χρήμα στα άδεια ταμεία του κράτους…..


Και προς αυτήν μάλιστα την κατεύθυνση σηκώνει παντιέρα για την πάταξη της εισφοροδιαφυγής…..


 



Εξαγγέλλει σειρά μέτρων χωρίς όμως το ποθητό αποτέλεσμα….


Χαρακτηριστικό παράδειγμα η “μαύρη εργασία”……


Ανασφάλιστος είναι ο ένας στους τρεις εργαζόμενους…..


Πρωτοφανείς διαστάσεις έχει πάρει η ανασφάλιστη εργασία, η οποία είναι υπεύθυνη για τη “μαύρη τρύπα” των 3,8 δις ευρώ από την εισφοροδιαφυγή στο ΙΚΑ….


Μια εισφοροδιαφυγή που παρουσίασε αύξηση της τάξης του 7%, παρά τη λήψη μέτρων περί του αντιθέτου…..


Σύμφωνα πάντα με τα αποκαλυπτικά στοιχεία του ΙΚΑ που δόθηκαν στη δημοσιότητα μέσα σε μόλις ένα χρόνο η εισφοροδιαφυγή αυξήθηκε κατά επτά ποσοστιαίες μονάδες, καθώς το 2007 το ποσοστό των ανασφάλιστων δεν ξεπερνούσε το 20%….. 


Μάλιστα η “μαύρη τρύπα” τρύπα που προκαλείται από τη μη είσπραξη εισφορών και την αδήλωτη εργασία υπολογίζεται σε 3,8 δισεκατομμύρια ευρώ…..


Χρήματα τα οποία αν έφταναν στα κρατικά ταμεία θα αρκούσαν για να δοθεί 285 ευρώ μηνιαία αύξηση σε κάθε συνταξιούχο του  ΙΚΑ…..


 



Το πρόβλημα της ανασφάλιστης εργασίας επιδεινώνεται χρόνο με το χρόνο….


Συνολικά εκτιμάται πως πάνω από ένα εκατομμύριο άτομα δουλεύουν στη χώρα μας  χωρίς να έχουν καμία ασφαλιστική κάλυψη…..


Η μεγάλη ανεργία είναι μια από τις αιτίες του κακού, καθώς η προσφορά στην αγορά εργασίας είναι περιορισμένη και η ζήτηση μεγάλη….


Το πρόβλημα της ανασφάλιστης εργασίας  είναι συχνότερο στους εργαζόμενους σε οικοδομικές εργασίες, σε όσους απασχολούνται στον τουρισμό, αλλά και στις οικιακές βοηθούς….


Ενώ αποδεικνύεται μύθος ότι η εισφοροδιαφυγή πλήττει κυρίως τους μετανάστες, καθώς το 65% των ανασφάλιστων είναι Έλληνες….  


 



Αγκάθι στην όλη υπόθεση, όπως και σε κάθε κρατική δυσλειτουργία είναι η απουσία ή ο ανεπαρκής ρόλος των ελεγκτικών μηχανισμών….


Η αδυναμία εξαιτίας και αντικειμενικών δυσκολιών να φέρουν σε πέρας το έργο για το οποίο θεσπίστηκαν…..


Και πάλι φέρνοντας ως παράδειγμα το ΙΚΑ, σύμφωνα με τα αποκαλυπτικά στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας το Ασφαλιστικό αυτό Ταμείο διαθέτει μόλις 37 ελεγκτές για 330.000 επιχειρήσεις…..


Οι συγκεκριμένοι ελεγκτές καλούνται να επισκεφθούν 330.000 απογεγραμμένες επιχειρήσεις και να εντοπίσουν περίπου 60.000 επιχειρήσεις  “φαντάσματα”, οι οποίες είναι  αναπόγραφες…..


Τουτέστιν  δηλαδή ο κάθε ελεγκτής καλείται μέσα σε ένα μήνα να επισκεφτεί 878 επιχειρήσεις…..


 Σύμφωνα με τα στοιχεία  του 2008 οι ελεγκτές του ΙΚΑ πήγαν σε 21.496 επιχειρήσεις από τις οποίες οι 2137 ήταν αναπόγραφες, δηλαδή δεν ασφάλιζαν κανένα εργαζόμενο (μία στις δέκα)…..


Αλλά και οι απογεγραμμένες επιχειρήσεις δεν ήταν τύπος και υπογραμμών…. Η εισφοροδιαφυγή και εδώ καλά “ανθεί”, καθώς 14.528 εργαζόμενοι δεν ήταν ασφαλισμένοι….


 



Και το τραγελαφικό της υπόθεσης είναι πως η ίδια η πολιτεία, το ίδιο το κράτος και οι κρατικοί φορείς δίνουν το κακό παράδειγμα με την ανασφάλιστη εργασία, τα προγράμματα STAGE…..


Πως θα χαρακτηρίζατε τα Ταμεία, όπως το ΙΚΑ, που απασχολούν νέους εργαζόμενους χωρίς να έχουν ασφαλιστική κάλυψη μέσα από τα προγράμματα stage….;


Αλήθεια που είναι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί…..; Δε θα έπρεπε να ενισχυθούν….., ιδίως τώρα που το κράτος έχει ανάγκη από έσοδα….;


Μήπως και γεμίσει λίγο τα ταμεία του…. για να έχει να δώσει και στους αγρότες μπας και ανοίξουν τους δρόμους….;…. 


Αξίζει να σημειωθεί πως θα έπρεπε να λειτουργούν 13 ελεγκτικά κέντρα του ΙΚΑ σε όλη τη χώρα και λειτουργούν μόλις 5…..


Το τελευταίο νομίζω ότι τα λέει όλα….. 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button