Ειδήσεις

ΣΥΝΙΣΤΩΣΕΣ…
Γράφει ο Στέλιος Αρσενίου

Στο περιθώριο της εκδήλωσης ΕΝ ΔΗΜΩ ΚΡΕΙΤΤΩΝ θέλω να διατυπώσω κάποιες καθαρά προσωπικές απόψεις.
Είμαι πεπεισμένος πως παρά τα όσα συμβαίνουν στην πατρίδα μας έχουμε τη δυνατότητα να ανακάμψουμε αν τοποθετηθούμε ορθά απέναντι στα παιδιά μας, τους εκπαιδευτικούς, την διάλυση της κοινωνίας.
Μας αρέσει δεν μας αρέσει, έχουμε εθιστεί στο εύκολο ανάθεμα, να ρίχνουμε το φταίξιμο πάντα στους άλλους. Πολιτικούς, Αυτοδιοικητικούς, λογής λογής αρμόδιους.
Ας πούμε πως η μια όψη του νομίσματος είναι αυτή.
Η άλλη είναι πως βολευτήκαμε με το βόλεμα και… άντε να ξεβολευτούμε οι περισσότεροι με ασπίδα την κακεντρέχεια, πανοπλία την απιστία.
Εκεί που θέλουμε, τα καταφέρνουμε.
Φτάνει να θέλουμε.
Αφήνω τις γενικολογίες, πάω στο θέμα.
Έχει κάποια ξεχωριστή σχέση η ιδιαίτερη πατρίδα μας με τις Φυσικές Επιστήμες.
29/8/2015
Επιβραβεύουμε σαν : ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ – ΣΠΑΝΙΔΗΣ το Φώτη Σιάμμενο, τη Ζωή Τσαγκαλίδου. Με εκδήλωση στο αρχαίο λιμάνι των ΑΒΔΗΡΩΝ για τη συμμετοχή τους στην 46η Ολυμπιάδα Φυσικής της ίδιας χρονιάς στο Βομβάη.
εικόνα.png
Η απόφοιτη μαθήτρια Λυκείου του ΑΞΙΟΝ από την ΞΑΝΘΗ Ζωή Τσαγκαλίδου πέτυχε ως μέλος της Ελληνικής Αποστολής διάκριση με Εύφημη Μνεία στην 46η Διεθνή Ολυμπιάδα Φυσικής που έγινε από 05 έως 12 Ιουλίου 2015 στην πόλη Mumbai της Ινδίας, μεταξύ 382 μαθητών από 84 χώρες από όλο τον κόσμο ενώ ανάμεσα στους 5 Έλληνες συμμετέχοντες προκρίθηκε ως πρώτος και συμμετείχε ο Φώτης Σιάμμενος από το 3ο ΓΕΛ.
Κοντολογής
Από τους πέντε εκπροσώπους της ΕΛΛΑΔΑΣ, οι 2 από την ΞΑΝΘΗ.
Η Ζωή Τσαγκαλίδου μετείχε και την προηγούμενη Ολυμπιάδα, στην Αστάνα του Καζακστάν με άλλους 3 μαθητές πάλι με Εύφημη Μνεία.
Πάλι το 2015
εικόνα.png
Τους Ολυμπιονίκες της Ολυμπιάδας Ρομποτικής του Κατάρ υποδέχθηκε τη Δευτέρα το πρωί στην κεντρική πλατεία η πόλη και οι αρχές της Ξάνθης, “γκρεμίζοντας τα τείχη της”.
Στην τελετή που οργανώθηκε από το Δήμο στην κεντρική πλατεία, συμμαθητές, συμπολίτες, γονείς και εκπαιδευτικοί επεφήμησαν τα μέλη της ομάδας ρομποτικής του 1ου ΓΕΛ, που έφτασαν από το Κατάρ.
Η ομάδα που αποτελούνταν από τους Βασίλη Κόκκινο, Χάρη Παπαδάκη, Αλέξη Πανταζίδη έφτασε στον τελικό της Ολυμπιάδας Ρομποτικής, που πραγματοποιήθηκε στο Κατάρ και, κατέκτησε το αργυρό μετάλλιο στην κατηγορία ποδοσφαίρου. Υπεύθυνος καθηγητής της ομάδας ήταν ο Θανάσης Μπαλαφούτης ενώ την αποστολή συνόδευσαν οι καθηγήτριες Μένη Στεφανίδου και Μαρία Παπαδοπούλου.
εικόνα.png
Στις 28/3/2017 παρακολουθούμε από γιγαντοοθόνες στο αμφιθέατρο των νέων εγκαταστάσεων της Πολυτεχνικής στα Κιμμέρια μετάδοση της NASA TV με  την πρόσδεση του Διαστημοπλοίου ATLAS που μεταφέρει 50 μικροδορυφόρους μεταξύ των οποίων αυτόν του ΔΠΘ στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.
Ο επίκουρος καθηγητής Θεόδωρος Σαρρής επικεφαλής του εγχειρήματος.
εικόνα.png
Η NASA και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος ένωσαν τις δυνάμεις τους για να στείλουν τον «ΟΔΥΣΣΕΑ » να μελετήσει την ηλιόσφαιρα – την περιοχή του χώρου που επηρεάζεται από τον Ήλιο και το μαγνητικό πεδίο του – από μια μοναδική πολική τροχιά. Τα όργανα του διαστημικού σκάφους μετρούν τα πεδία του Ήλιου και τα σωματίδια, υπεριώδειςς ακτίνες Χ και ακτίνες γάμμα.
Ημέρα εκτόξευσης 10.6.1990
Ο καθηγητής Μανώλης Σαρρής σε μιά κατ ιδίαν συνάντηση μαζί του για το τότε περιοδικό ΄΄ Προβληματισμοί ΄΄ γεμάτος περηφάνεια τονίζει πως κάποια ελάσματα του Διαστημοπλοίου κατασκευάστηκαν στην ΞΑΝΘΗ στις εγκαταστάσεις των Ηλεκτρολόγων Μηχανολόγων.
Για να φτάσουμε ξανά στις μέρες μας.
30/1/2018
Το ΕΒΕ ΞΑΝΘΗΣ θεσπίζει στην πρώτη μετά τις εκλογές συνεδρίαση το βραβείο ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ για κορυφές της Αστροφυσικής, επιστημόνων γενικότερα των οποίων η έρευνα άπτεται των φιλοσοφικών αναζητήσεων του πένταθλου ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΥ.
Η απονομή να γίνεται στον Αρχαιολογικό χώρο των ΑΒΔΗΡΩΝ από τον, την, εκάστοτε Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
εικόνα.png
Ευτυχής συγκυρία να βρεθεί στο δρόμο μας ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης, διαπρεπής καθηγητής του Μ.Ι.Τ.
Ήρθε στην ΞΑΝΘΗ για διάλεξη σχετικά με τους Αλγόριθμους,συνοδευόμενος από τη Βίκυ Μπαφατάκη στα πλαίσια συνεργασίας των Βραβείων Εθελοντισμού GIUSEPPE SCIACCA και Δημοκριτείου Πανεπιστημίου
Αποδέχεται την πρόταση στο Δημαρχείο στις 17/1/2020.
Ξεκινά η προετοιμασία για κάτι ανάλογο.
Ατυχής συγκυρία η πανδημία που τα ακυρώνει όλα.
εικόνα.png
Δύο μόλις μέρες μετά την εκδήλωση ΕΝ ΔΗΜΩ ΚΡΕΙΤΤΩΝ στο 2ο ΓΕΛ κυρίαρχη είδηση επιτέλους δεν είναι ο Δημήτρης Λυγνάδης, αλλά ο Θανάσης Οικονόμου.
Ο άνθρωπος που ΄΄ βάφτισε ΄΄ με Ελληνικά ονόματα τον Άρη, ο κορυφαίος επιστήμονας της NASA.
Αποκαλεί ΞΑΝΘΗ κάποια περιοχή του πλανήτη.
Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Σικάγου και συνεργάτης της NASA επί δεκαετίες, ο Θανάσης Οικονόμου έχει συμμετάσχει σε όλες τις αποστολές ρομποτικών ρόβερ στον Αρη από το 1997 ως το 2017, έχει κατασκευάσει όργανα που προσγειώθηκαν επιτυχώς στη Σελήνη τη δεκαετία του ’60, έχει μελετήσει τον Κρόνο και πλέον συνεργάζεται με την Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία για ένα νέο, φιλόδοξο, πλάνο: τις μελλοντικές αποστολές στον πλανήτη Αφροδίτη.
Θα προσθέσω κοντά σε όλα αυτά ακόμα δύο γεγονότα.
εικόνα.png
Στις 20 Ιανουαρίου του 2020 το Αρχαιολογικό Μουσείο των ΑΒΔΗΡΩΝ γιόρτασε τα 20 χρόνια λειτουργίας του.
Κατάμεστο ακροατήριο.
Σε ένα συμφώνησαν όλοι οι παριστάμενοι.
Κυρίαρχη μορφή της εικοσαετίας η Κωνσταντίνα Καλλιντζή, προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων.
Με διαλέξεις, ενημερώσεις, έντυπο – ηλεκτρονικό υλικό, καινοτομίες στον Αρχαιολογικό χώρο, στην κοινωνία των ΑΒΔΗΡΩΝ, ενημερώνει και διαμορφώνει την κοινή γνώμη για να αποκτήσει ΄΄ συνείδηση ΄΄ του χώρου ευρύτερα.
εικόνα.png
Η διεξαγωγή του 1ου Διεθνούς Συμποσίου : Από το ΔΗΜΟΚΡΙΤΟ στο CERN 17 – 18 Mαΐου 2018.
ΔΗΜΟΣ ΑΒΔΗΡΩΝ, ΤΕΙ ΚΑΒΑΛΑΣ, ΕΦΟΡΕΙΑ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ, UNESCO αφουγκράζονται την Ιστορία, σε ένα ραντεβού με την Ιστορία.
Να αναφέρω ακόμα την παρουσία των Νομπελιστών : Λέον Μαξ Λέντερμαν, Ιλία Πριγκόζιν στον Αρχαιολογικό χώρο επί Κοινοταρχίας Δημήτρη Βουρβουκέλη.
Αυτούς τους λόγους αποκαλώ ΣΥΝΙΣΤΩΣΕΣ, ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΥΣ, της κεντρικής ιδέας για την οποία ανέφερα λακωνικά στην εκδήλωση ΕΝ ΔΗΜΩ ΚΡΕΙΤΤΩΝ στους επίδοξους κοσμοναύτες μαθητές, τους καταξιωμένους καθηγητές.
ΤΑ ΑΒΔΗΡΑ ΕΔΡΑ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΓΕΝΟΥΣ.
Στέλιος Αρσενίου

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button