Ειδήσεις

Βάζουν “λουκέτο” στον περιφερειακό τύπο

Παρά τις δεσμεύσεις Στέλιου Πέτσα και Άδωνη Γεωργιάδη δεν έχει προχωρήσει ακόμα η δέσμευση της κυβέρνησης για την παράταση της υποχρέωσης δημοσιεύσεων διακηρύξεων στον περιφερειακό Τύπο. Το θέμα αυτό, καθώς και η ενίσχυση των τοπικών μέσων ενημέρωσης στα μέτρα στήριξης των πληττόμενων επιχειρήσεων αναφέρονται σε ερώτηση που κατέθεσαν 16 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και αφορά ειδικά τον περιφερειακό και τοπικό Τύπο της Βόρειας Ελλάδας, που εκπέμπει SOS.

Ο βουλευτής Δράμας και τομεάρχης Δικαιοσύνης της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Θεόφιλος Ξανθόπουλος συνυπέγραψε με άλλους 15 βουλευτές, ερώτηση για την άμεση ανάγκη ενίσχυσης του τοπικού τύπου της Β. Ελλάδας που έχει εγκαταλειφθεί από την κυβέρνηση.

«Η  συντριπτική πλειοψηφία των τοπικών μέσων ενημέρωσης δεν έλαβε καμία ή έλαβε ελάχιστη στήριξη. Τα ποσά της “λίστας Πέτσα” για τις περισσότερες ενημερωτικές σελίδες ή τοπικές εφημερίδες ήταν ανύπαρκτα ή απειροελάχιστα, ενώ αντίστοιχη πρακτική ακολουθήθηκε κι από την “λίστα Καράογλου”, η οποία απέκλεισε όλα τα περιφερειακά ΜΜΕ από τα προγράμματα περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης του ΥΜΑΘ», επισημαίνεται στην ερώτηση που κατατέθηκε με πρωτοβουλία της βουλευτού Χαλκιδικής και αναπληρώτριας τομεάρχη Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης), της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Κυριακής Μάλαμα.

Την ίδια στιγμή, προσθέτουν, πολλά τοπικά ενημερωτικά portal με ΚΑΔ λειτουργίας παροχής υπηρεσιών διαφημίσεων αποκλείστηκαν από κάθε μέτρο στήριξης, τη στιγμή που αποτελούν μικρές ατομικές επιχειρήσεις, αλλά με κομβικό ρόλο για την τοπική ενημέρωση.

Παράλληλα, δεν έχει προχωρήσει ακόμα η δέσμευση της κυβέρνησης για την παράταση της υποχρέωσης δημοσιεύσεων διακηρύξεων στον περιφερειακό Τύπο.

Στο πλαίσιο αυτό και με δεδομένο ότι ο τοπικός και περιφερειακός Τύπος επιτελεί κρίσιμο έργο στην ανάδειξη των τοπικών προβλημάτων και στην ενημέρωση των πολιτών της Βόρειας Ελλάδας και επομένως πρέπει να ενισχυθεί και να επιβιώσει, οι βουλευτές ερωτούν τους αρμόδιους υπουργούς αν θα ενταχθούν όλα τα τοπικά μέσα ενημέρωσης στα μέτρα στήριξης των πληττόμενων επιχειρήσεων και αν  καθιερωθεί ως μόνιμο μέτρο η υποχρέωση δημοσίευσης διακηρύξεων στον περιφερειακό Τύπο.

Ακολουθεί αναλυτικά η ερώτηση:

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους κ.κ. Υπουργούς:
Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιο για θέματα Επικοινωνίας και Ενημέρωσης
Ανάπτυξης και Επενδύσεων

Θέμα: Ο περιφερειακός και τοπικός Τύπος της Βόρειας Ελλάδας εκπέμπει sos

Από την έναρξη της υγειονομικής κρίσης, ο περιφερειακός και τοπικός Τύπος της Βόρειας Ελλάδας εγκαταλείφθηκε από την κυβέρνηση. Η συντριπτική πλειοψηφία των τοπικών μέσων ενημέρωσης δεν έλαβε καμία ή έλαβε ελάχιστη στήριξη. Τα ποσά της “λίστας Πέτσα” για τις περισσότερες ενημερωτικές σελίδες ή τοπικές εφημερίδες ήταν ανύπαρκτα ή απειροελάχιστα, ενώ αντίστοιχη πρακτική ακολουθήθηκε κι από την “λίστα Καράογλου”, η οποία απέκλεισε όλα τα περιφερειακά ΜΜΕ από τα προγράμματα περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης του ΥΜΑΘ. Την ίδια στιγμή, πολλά τοπικά ενημερωτικά portal με ΚΑΔ λειτουργίας παροχής υπηρεσιών διαφημίσεων αποκλείστηκαν από κάθε μέτρο στήριξης, τη στιγμή που αποτελούν μικρές ατομικές επιχειρήσεις, αλλά με κομβικό ρόλο για την τοπική ενημέρωση.

Παράλληλα, δεν έχει προχωρήσει ακόμα η δέσμευση της κυβέρνησης για την παράταση της υποχρέωσης δημοσιεύσεων διακηρύξεων στον περιφερειακό Τύπο. Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε παρατείνει αυτή την υποχρέωση μέχρι το τέλος του 2020. Σε σχετική ερώτηση 50 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στις 24 Ιουλίου 2020 (αρ. πρωτ. 8485/24.7.2020), ο Υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ είχε απαντήσει, με το έγγραφο ΑΠ618/6.8.2020 ότι “η Κυβέρνηση προτίθεται να παρατείνει την υποχρέωση δημοσιεύσεων διακηρύξεων στον περιφερειακό τύπο, πέραν της 1/1/2021, με σκοπό να διασφαλίσει ότι τη δύσκολη αυτή χρονική περίοδο που τα Μέσα λόγω της σημαντικής πτώσης των διαφημιστικών δαπανών, έχουν απωλέσει σημαντικό μέρος των εσόδων τους, συνεχίζουν να έχουν, μέσω των δημοσιεύσεων, πηγή οικονομικής ενίσχυσης. Ταυτόχρονα, διασφαλίζεται με αυτόν τον τρόπο η ενημέρωση των πολιτών και η διαφάνεια.”.

Επειδή ο τοπικός και περιφερειακός Τύπος επιτελεί κρίσιμο έργο στην ανάδειξη των τοπικών προβλημάτων και στην ενημέρωση των πολιτών της Βόρειας Ελλάδας.

Επειδή είναι απαράδεκτο οι μικρές επιχειρήσεις του τοπικού Τύπου να αποκλείονται από κάθε μέτρο στήριξης.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

Θα ενταχθούν όλα τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένων κι εκείνων που έχουν ΚΑΔ παροχής υπηρεσιών διαφημίσεων, στα μέτρα στήριξης των πληττόμενων επιχειρήσεων;

Θα νομοθετηθεί ως μόνιμο μέτρο η υποχρέωση δημοσίευσης διακηρύξεων στον περιφερειακό Τύπο;

Οι ερωτώντες βουλευτές
Μάλαμα Κυριακή
Αβραμάκης Ελευθέριος
Αγαθοπούλου Ειρήνη
Αυγέρη Θεοδώρα
Βέττα Καλλιόπη
Γιαννούλης Χρήστος
Γκαρά Αναστασία
Ελευθεριάδου Σουλτάνα
Ζεϊμπέκ Χουσεΐν
Ζουράρις Κωνσταντίνος
Καρασαρλίδου Ευφροσύνη
Νοτοπούλου Αικατερίνη
Ξανθόπουλος Θεόφιλος
Τελιγιορίδου Ολυμπία
Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος
Σκούφα Ελισάβετ
Χαρίτου Δημήτριος

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button