Ειδήσεις

Ο Κορονοϊός και οι ουρές στις τράπεζες, στη ΔΕΗ και τις Δημόσιες Υπηρεσίες

Κάθε τόσο, ιδιαίτερα στο τέλος του κάθε μήνα ή όταν μπαίνει κάποιο επίδομα, συντάξεις κλπ, παρακολουθούμε στις τηλεοράσεις ρεπορτάζ με δεκάδες συμπολίτες μας στοιβαγμένους σε ουρές, έξω από τις τράπεζες της χώρας, έξω από οργανισμούς, ΔΕΗ-ΕΥΔΑΠ, Δημόσιες Υπηρεσίες.

Ουρές κυρίως μεγάλων – ηλικιωμένων ατόμων, που ταλαιπωρούνται με τις ώρες.

Ουρές ηλικιωμένων άλλοτε με μάσκες και άλλοτε χωρίς, που κινδυνεύουν να μολυνθούν από τον Κορονοϊό, με μοιραία πιθανόν κατάληξη γι’ αυτούς.

Ουρές που δεν τις βλέπουμε στις άλλες δυτικοευρωπαϊκές χώρες, έξω από τις τράπεζες.

Ουρές αχρείαστες, ουρές ταλαιπώριας  και κυρίως παράλογες, καθώς δεν καταλαβαίνω γιατί συνωστίζονται οι αγαπητοί μας συνάνθρωποι της τρίτης κυρίως ηλικίας.

Εγώ, όπως και εκατομμύρια άλλοι συμπολίτες μας εκτιμώ, έχω να επισκεφτώ τράπεζα κάτι μήνες!

Δεν μπορώ λοιπόν να καταλάβω, γιατί συνωστίζονται όλοι οι συμπολίτες συνάνθρωποί μας.

Είναι γνωστό ότι σήμερα όλες οι τράπεζες δίνουν όλα τα εργαλεία για να γίνονται σχεδόν όλες οι τραπεζικές εργασίες διαδικτυακά και από το σπίτι ή το γραφείο. Το ίδιο πασχίζει να κάνει και ο Υπουργός Πιερρακάκης με όλες τις δημόσιες υπηρεσίες και οργανισμούς.

Μπορεί δηλαδή να πληρώνονται όλοι οι λογαριασμοί της ΔΕΗ, του ΟΤΕ, του νερού, της κινητής τηλεφωνίας κλπ, αυτόματα με πάγια εντολή ή με e-banking στην ώρα τους.

Μπορεί να πληρώνονται δάνεια, φόροι, εισφορές κλπ πάλι μέσα από το internet.

Μπορεί ακόμη να πάρει κανείς δάνειο, χωρίς να πατήσει στην τράπεζα!

Μπορεί να παίρνει κανείς μετρητά από τα αυτόματα μηχανήματα ανάληψης μετρητών, αν και ούτε μετρητά χρειάζονται σήμερα, καθώς όλες οι αγορές οι πληρωμές κλπ, γίνονται με μια απλή χρεωστική κάρτα.

Κάρτα που μας δίνει το αβαντάζ να καλύπτουμε έτσι τις υποχρεωτικές μας συναλλαγές με ηλεκτρονικά μέσα, για τις φορολογικές μας δηλώσεις.

Γιατί ρε παιδιά τότε συνεχίζετε να στριμώχνεστε, να ταλαιπωρείστε και να κινδυνεύετε από τον Κορονοϊό;

Η απάντηση εκτιμώ είναι, μα γιατί δεν ξέρουμε από αυτά εμείς.

Και η δική μου απάντηση είναι επίσης πάρα πολύ απλή. Όλοι μας έχουμε τα παιδιά μας, τα εγγόνια μας, κάποιο δικό μας άνθρωπο, τους υπαλλήλους της τράπεζας κλπ, που μπορούν σε μερικά λεπτά να μας οργανώσουν τις πάγιες εντολές, τη χρήση κάρτας και ότι άλλο χρειάζεται.

Έτσι όλες οι συναλλαγές θα γίνονται αυτόματα και στην ώρα τους. Εμείς δε,  θα αγοράζουμε με κάρτα, που είναι πολύ πιο ασφαλής και πιο εύκολη στη χρήση από τα μετρητά.

Έχω την εντύπωση πως το ότι δεν αλλάζουμε οφείλεται στην κεκτημένη ταχύτητα, έτσι μάθαμε- έτσι θα πάμε. Επομένως χρειάζεται κατά την ταπεινή μου άποψη κάποιο κίνητρο και αντικίνητρο (stick and attack).

Θυμάμαι χαρακτηριστικά πριν από πολλές δεκαετίες, όταν διαφήμιζαν τα ελληνικά ταχυδρομεία, ότι πρέπει να βάζουμε τους ταχυδρομικούς κώδικες (Τ.Κ). Κανείς δεν το άκουγε, ούτε θυμάμαι αν και εγώ το έδινα σημασία, καθώς χωρίς Τ.Κ. η επιστολή πήγαινε στον προορισμό της. Μόλις λοιπόν τελείωσε αυτός ο χρόνος ενημέρωσης, η περίοδος χάριτος που λέμε και ακούστηκε ότι πλέον όσα γράμματα δεν έχουν τον Τ.Κ. θα επιστρέφονται, την επόμενη ακριβώς μέρα όλοι μας μάθαμε όλους τους ταχυδρομικούς κωδικούς σαν από επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος.

Προτείνω λοιπόν κύριοι της Κυβέρνησης, κύριοι τραπεζίτες, κύριε Πρωθυπουργέ τα πιο κάτω πάρα πολύ απλά.

1) Κάθε συναλλαγή στο γκισέ της τράπεζας, της ΔΕΗ, της ΔΕΥΑΠ κλπ, να χρεώνεται πχ. πενταπλάσια από την αντίστοιχη ηλεκτρονική συναλλαγή. Αυτό εξάλλου είναι και σωστό και δίκαιο, καθώς το ένα κοστίζει στην Τράπεζα και τις Υπηρεσίες εργατοώρες ενώ το άλλο έχει μηδενικό κόστος.

2)Να αυξηθεί το ποσοστό των απαιτούμενων ηλεκτρονικών συναλλαγών μας, ώστε να φτάσουμε τις ηλεκτρονικές μας συναλλαγές στα επίπεδα των ευρωπαίων συμπολιτών μας.

Εάν έτσι νομοθετηθεί, ρυθμιστεί, οριστεί, τότε είμαι σίγουρος ότι από την άλλη μέρα όλοι θα γίνουμε αετοί στις ηλεκτρονικές συναλλαγές μας.

Εκτιμώντας ότι θα ενεργήσετε ανάλογα κύριε Πρωθυπουργέ, διατελώ μετά τιμής. Ένα απλός συνταξιούχος.

Για τις Ομάδες Κοινωνικής Δράσης

Κομνηνός Γεώργιος

Οικονομολόγος

Εάν συμφωνείτε με τις Ομάδες Κοινωνικής Δράσης ενώστε τη φωνή σας μαζί μας και ενταχθείτε σε κάποια Ομάδα Δράσης για να αγωνιστούμε μαζί για την λύση των προβλημάτων που ταλανίζουν την κοινωνία.

Επικοινωνήστε μαζί μας στο e-mail: okd2010@hotmail.com ή στο facebook: Ομάδες Κοινωνικής Δράσης (Omades Kinonikis Drasis).

Όλοι μαζί μπορούμε να κάνουμε μια πιο ανθρώπινη κοινωνία. Περιμένουμε τις ιδέες και τις απόψεις σας.

Ευχαριστούμε.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button