Ειδήσεις

Εργατική Πρωτομαγιά 2020-Ανακοίνωση
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΞΑΝΘΗΣ

Συναδέλφισσα, Συνάδελφε..

Μέσα σε αυτές τι σύνθετες και δύσκολες συνθήκες δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η 1Η ΜΑΗ είναι μέρα σύμβολο στον αγώνα για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο. Τιμάμε τους νεκρούς της τάξης μας. Τους νεκρούς του Σικάγου, της πρώτης αιματοβαμμένης Πρωτομαγιάς στην Ελλάδα το 1924, το Μάη του 36, τους 200 κομμουνιστές της Καισαριανής, ανάμεσα τους και Ξανθιώτες. Αποδίδουμε φόρο τιμής στα χιλιάδες θύματα της εργατικής τάξης, στη χώρα μας αλλά και σε όλο το κόσμο, που βρέθηκαν εκτεθειμένα στην πανδημία του κορωνοϊού για τα κέρδη των λίγων.  

Δυναμώνουμε την αλληλεγγύη και τη στήριξή μας σε όλους τους εργαζόμενους στις μονάδες υγείας, που δίνουνε άνιση μάχη με την πανδημία, εξαιτίας των τεράστιων ελλείψεων. Ελλείψεις που δεν πέσανε από τον ουρανό, αλλά είναι αποτέλεσμα των πολιτικών που ακολούθησαν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις με τη συνεχή υποχρηματοδότηση και την εμπορευματοποίηση της δημόσια υγείας.

Στο Νοσοκομείο της πόλη μας, αυτή τη στιγμή με βάση τα οργανογράμματα με μόνιμο προσωπικό καλύπτεται περίπου το 60% των γιατρών (75% με τους επικουρικούς) και το 75% του νοσηλευτικού προσωπικού, ενώ στις υπόλοιπες ειδικότητες που σήμερα διακινδυνεύουν την υγεία  τη δικιά τους και των οικογενειών τους, κυριαρχούν οι ελαστικές σχέσεις εργασίας και οι εργολαβίες.

Η δεκαετής καπιταλιστική κρίση, αλλά και η σημερινή, έδειξαν ότι οι μόνοι που είναι χρήσιμοι και αναγκαίοι είναι οι εργαζόμενοι και το επιστημονικό δυναμικό, που δίχως αυτούς δε λειτουργεί τίποτε.

Η πανδημία επιβεβαίωσε το σύνθημα ότι: ΧΩΡΙΣ ΕΜΑΣ ΓΡΑΝΑΖΙ ΔΕ ΓΥΡΝΑ.

Φάνηκε ξεκάθαρα ποια είναι τα παράσιτα που δεν έχουν καμιά χρησιμότητα και εγκληματούν σε βάρος μας: Τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα. Αυτοί που επιλέγουν πόσοι άνθρωποι θα ζήσουν με κριτήριο την κερδοφορία των ομίλων τους και μόνο.

Οι κλινικάρχες στην Ελλάδα διαπραγματεύονταν πόσα θα πάρουν από τους φορολογούμενους για να παραχωρήσουν τις ΜΕΘ. Στις ΗΠΑ χώρα -πρότυπο των αντιασφαλιστικών ανατροπών- κάθε ασθενής έπρεπε να πληρώσει 40.000 ευρώ για να έχει δικαίωμα στη θεραπεία. Οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην υγεία  πατούσαν πάνω στην αγωνία του λαού και πουλούσαν τα τεστ από 150 μέχρι 300 ευρώ, ανταγωνίζονται ποιος θα πουλήσει περισσότερα φάρμακα, ποιος θα αποκτήσει πρώτος την πατέντα για το εμβόλιο.

Τα supermarket και οι βιομηχανίες τροφίμων αυξάνουν τα κέρδη τους όσο ποτέ μέχρι σήμερα. Οι «χορηγίες» και οι «φιλανθρωπίες» τους θέλουν να κρύψουν το προφανές: τα ψίχουλα που δίνουν είναι τίποτε μπροστά σε αυτά που παίρνουν από την εργατική τάξη και το λαό. 

Ζητούν μάλιστα από την κυβέρνηση να πληρώνει και να ασφαλίζει τους εργαζόμενους από χρήματα που προέρχονται από τη φορολογία του λαού!

Η 1η Μάη μας θυμίζει την τεράστια αλήθεια ότι ο πιο θανατηφόρος ιός είναι ο καπιταλισμός.

Στο όνομα του και για τα κέρδη των μεγαλοεπιχειρηματιών εκατοντάδες χρόνια, θυσιάζονται η υγεία, οι ζωές των εργαζομένων. Σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ με την ανοχή και την πολιτική συναίνεση των αστικών κομμάτων αποφάσισε με  Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου να καταργήσει όποιο εργατικό δικαίωμα είχανε καταφέρει οι εργαζόμενοι με τους αγώνες τους να μείνει όρθιο. 

Τα «έκτακτα» αντεργατικά μέτρα ήρθαν για να μείνουν! Ήδη κυβέρνηση και μεγαλοεργοδότες ετοιμάζουν γενίκευση της εκ περιτροπής απασχόλησης, απογείωση της ευελιξίας και της κινητικότητας των εργαζομένων. Μαζί με τις παχυλές χρηματοδοτήσεις στο μεγάλο κεφάλαιο, για τους εργαζόμενους ετοιμάζεται το καθεστώς της μισής δουλειάς – του μισού μισθού, ενώ η ανεργία θα εκτιναχτεί πάλι.

Προετοιμαζόμαστε από τώρα και για την επόμενη μέρα.

Οι εργαζόμενοι και οι λαοί ούτε μπορούμε, ούτε πρέπει να πληρώσουμε ξανά!

Παραμένουμε όρθιοι και δυνατοί γιατί ο αγώνας τώρα ξεκινά!

  • Να καταργηθούν όλες οι ΠΝΠ και οι αντεργατικές διατάξεις
  • Απαιτούμε διαγραφή των χρεών όλων των εργατικών οικογενειών. Να μην υπάρχουν διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος, τηλεπικοινωνιών, νερού. Να ανασταλούν όλες οι πληρωμές προς Δημόσιο, τράπεζες. Να καταργηθούν οι πλειστηριασμοί κύριας κατοικίας και οι κατασχέσεις.
  • Επίδομα ανεργίας σε όλους τους ανέργους χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Απαλλαγή από τις χρεώσεις σε ρεύμα, επικοινωνία, νερό, φυσικό αέριο.
  • Να καταργηθεί ο ΦΠΑ στα βασικά είδη κατανάλωσης.
  • Άμεση κρατική χρηματοδότηση του δημόσιου συστήματος Υγείας με προσλήψεις μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού με πλήρη δικαιώματα. Να στελεχωθούν τα περιφερειακά ιατρεία, να υπάρχει καθημερινά γιατρός σε όλα τα χωριά.
  • Κάλυψη όλων των αναγκών σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και υποδομές που απαιτούνται για την πλήρη λειτουργία των δημόσιων υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης και έρευνας.
  • Να παρθούν άμεσα όλα τα μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς. 
  • Σταθερή δουλειά με δικαιώματα. Κατάργηση όλων των αρνητικών μεταβολών στις συμβάσεις των εργαζομένων.

 

 • Να ανακληθούν όλες οι απολύσεις και να διασφαλιστούν οι πολιτικές και συνδικαλιστικές ελευθερίες, κι όλα τα δικαιώματα στο μισθό, στο χρόνο εργασίας, στην άδεια.

 

Εμείς διαλέξαμε πλευρό με όλους τους λαούς που αγωνίζονται!

Ο δικός μας αγώνας για την επόμενη ημέρα αφορά την

υγεία, τη ζωή, την καθημερινή μας επιβίωση.

Ο δικός μας δρόμος έχει ως μοναδικό κίνητρο

την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών.

H 1 η  ΜΑΗ είναι απεργία, όχι μεταφερόμενη αργία!

Η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Ξάνθης τιμά την Εργατική
Πρωτομαγιά με συμβολική κινητοποίηση, με αυστηρή τήρηση των μέτρων προστασίας της
υγείας, χρησιμοποιώντας γάντια και μάσκες, καθώς και διατηρώντας τις απαραίτητες
αποστάσεις μεταξύ των συμμετεχόντων.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button