Πράξη εθνικής σωτηρίας τα μέτρα

Μια ενδιαφέρουσα και με επίκαιρο θέμα εκδήλωση πραγματοποίησε προχθές το βράδυ σε γνωστό ξενοδοχείο της πόλης η Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ Ν. Ξάνθης. Επίσημος προσκεκλημένος και ομιλητής της κομματικής εκδήλωσης ο Βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ και πρόεδρος του ΙΣΤΑΜΕ, Ηλίας Μόσιαλος, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα «Οικονομική κρίση, βιώσιμη ανάπτυξη και Κράτος Πρόνοιας», ενώ το παρόν έδωσαν και ο Γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ και Βουλευτής Ξάνθης, Σωκράτης Ξυνίδης, ο Βουλευτής Καβάλας, κ. Τιμοσίδης και η Γενική Γραμματέας της Περιφέρειας ΑΜ-Θ, θεοδώρα Κόκλα.

Μια ενδιαφέρουσα και με επίκαιρο θέμα εκδήλωση πραγματοποίησε προχθές το βράδυ σε γνωστό ξενοδοχείο της πόλης η Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ Ν. Ξάνθης. Επίσημος προσκεκλημένος και ομιλητής της κομματικής εκδήλωσης ο Βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ και πρόεδρος του ΙΣΤΑΜΕ, Ηλίας Μόσιαλος, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα «Οικονομική κρίση, βιώσιμη ανάπτυξη και Κράτος Πρόνοιας», ενώ το παρόν έδωσαν και ο Γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ και Βουλευτής Ξάνθης, Σωκράτης Ξυνίδης, ο Βουλευτής Καβάλας, κ. Τιμοσίδης και η Γενική Γραμματέας της Περιφέρειας ΑΜ-Θ, θεοδώρα Κόκλα.


Μέσα από την αναλυτική εισήγησή του ο Βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ, επιχείρησε μια ανασκόπηση της οικονομικής κρίσης, των αιτιών που την προκάλεσαν, αλλά και των δυνατοτήτων που υπάρχουν και ενεργειών και διαδικασιών που θα πρέπει να ακολουθήσει η κυβέρνηση προκειμένου η χώρα να βγει από το οικονομικό αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεται.


Σύμφωνα με τον κ. Μόσιαλο, κανένας δεν είχε την πλήρη εικόνα του δημόσιου ελλείμματος της χώρας. «Έλεγαν , όπως και ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος ότι ήταν γύρω στο 5-6%. Βέβαια είχαμε τότε αμφιβολίες ως προς το ποσοστό, όμως ποτέ δεν περιμέναμε ότι θα ήταν τόσο μεγάλη η απόκλιση, που το έλλειμμα τελικά άγγιζε το 14% του ΑΕΠ», σημείωσε χαρακτηριστικά. Προσθέτοντας στη συνέχεια ότι η τελικά η κακοδιαχείριση της Ν.Δ. έχει μακροχρόνιες συνέπειες στην εθνική οικονομία, για αυτό και η απόφαση που έλαβε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ τον περασμένο Μάιο για τη λήψη των σκληρών μέτρων, που όπως παραδέχτηκε έπληξαν κυρίως τα χαμηλά κοινωνικά και οικονομικά στρώματα , ήταν πράξη εθνικής σωτηρίας, αποφυγής της χρεοκοπίας και σωτηρίας της χώρας.


«Ως εθνικό σοσιαλδημοκρατικό κόμμα το ΠΑΣΟΚ κράτησε στάση εθνικής ευθύνης. Περνάμε έκτακτες συνθήκες που προφανώς κανένας δε θα ήθελε να επιβάλει, ωστόσο όταν υπάρξει ανάταξη της οικονομίας πολλά από τα μέτρα και ιδίως εκείνα που πλήττουν τα ασθενέστερα οικονομικά στρώματα, όπως τους συνταξιούχους, η κυβέρνηση θα τα πάρει πίσω», σημείωσε χαρακτηριστικά.


Ενώ έκανε γνωστό ότι στις 3 του Σεπτέμβρη, ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει ο ίδιος το πακέτο των κοινωνικών μέτρων που θα υλοποιήσει η κυβέρνηση τους επόμενους μήνες.


Σε ότι αφορά τη δική του προσέγγιση αναφορικά με τη διέξοδο από την οικονομική κρίση και την ενίσχυση του κράτους πρόνοιας, ο Ηλίας Μόσιαλος επεσήμανε ότι στηρίζεται σε τέσσερις βασικούς άξονες, οι οποίοι είναι 1ο αλλαγή του πολιτικού συστήματος (προς την κατεύθυνση αυτή συμβάλλει ο νέος εκλογικός νόμος, καθώς και ο Καλλικράτης), 2ο συνολική αλλαγή  του κράτους-μικρότερος δημόσιος τομέας, πιο αποτελεσματικός, πιο ουσιαστικός (αναδιάταξη του δημόσιου τομέα και της δομής του, να γίνει πιο παραγωγικός, όχι κρατικοδίαιτος, ύπαρξη κινήτρων και έμφαση στην καινοτομία), 3ο αναδιάρθρωση του κοινωνικού κράτους (π.χ. μείωση της σπατάλης στο χώρο της Υγείας και των ασφαλιστικών ταμείων, κοινωνικές δαπάνες σε αυτούς που πραγματικά τις έχουν ανάγκη) και 4ο αλλαγή και αναδιάταξη της ίδιας της κοινωνίας( ένα πολιτικό σύστημα ολοκληρώνεται με μια ισχυρή κοινωνία πολιτών, ενδυνάμωση και φωνή στους πολίτες).


Στο μεταξύ ο Βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ σημείωσε ότι αποτελεί πολιτική πράξη η περιφερειακή αποκέντρωση με εκχώρηση σημαντικών προνομίων στις τοπικές κοινωνίες.


Ο Καλλικράτης φέρνει την πολιτική και οικονομική αποκέντρωση (μέρος αυτής), ωστόσο σύμφωνα με τον ίδιο ευελπιστεί ότι θα υπάρξει ουσιαστική μεταρρύθμιση, όταν κάποτε γίνει και η Συνταγματική Μεταρρύθμιση.


Καθώς όπως εξήγησε, θα δίνει τη δυνατότητα στις τοπικές κοινωνίες να επιβάλλουν τοπική φορολόγηση. Ενώ η κεντρική φορολόγηση θα έρχεται να ενισχύει τις οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες μεταξύ των περιοχών.


Σε ότι αφορά τον εκλογικό νόμο, στάθηκε ιδιαίτερα στο ότι συμβάλλει στην απεξάρτηση των υποψηφίων βουλευτών από το κυνήγι της ψήφου με ότι αυτό συνεπάγεται.


Παράλληλα τόνισε την ανάγκη της ενδυνάμωσης της νομοθετικής εξουσίας απέναντι στην εκτελεστική εξουσία, καθώς και στη λήψη μέτρων διαφάνειας. Τάχθηκε υπέρ της αξιολόγησης, η οποία ενισχύει τη διαφάνεια, αλλά και της λογοδοσίας  με την παρουσίαση δεικτών και αποτελεσμάτων της πορείας ενός έργου ή ενός φορέα.


Τέλος ο Βουλευτής Επικρατείας και πρόεδρος του ΙΣΤΑΜΕ, Ηλίας Μόσιαλος επεσήμανε την ανάγκη της δημιουργίας ενός κοινωνικού κράτους με κυρίαρχο άξονα την Παιδεία, γιατί αποτελεί τον καθοριστικό παράγοντα για την κοινωνική ανέλιξη των πολιτών.


Στο μεταξύ στο περιθώριο της εκδήλωσης και απαντώντας σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων, ο κ. Μόσιαλος επανέλαβε και πάλι ότι είναι εφικτό το κοινωνικό κράτος, ακόμη και σε περίοδο οικονομικής κρίσης, αρκεί να γίνει εξορθολογισμός των κοινωνικών δαπανών, και ενίσχυση των κοινωνικών μέτρων που αφορούν την οικογένεια, όπως οι βρεφονηπιακοί σταθμοί, τα ολοήμερα σχολεία, η λειτουργία απογευματινών ιατρείων στα δημόσια νοσοκομεία-προς την κατεύθυνση αυτή έχουν εξασφαλισθεί μέσα από το ΕΣΠΑ πιστώσεις για την ανανέωση μέσα στο 2011 των αξονικών και μαγνητικών τομογράφων στα μεγαλύτερα δημόσια νοσοκομεία της χώρας.


Όσο στο ερώτημα για το αν θα αντέξει η κυβέρνηση ή αν φοβάται την κοινωνική έκρηξη από το Σεπτέμβριο, απάντησε χαρακτηριστικά «η κυβέρνηση θα αντέξει όσο συνεχίζει με αποφασιστικότητα να εφαρμόζει ένα πρόγραμμα διάσωσης της οικονομία και της χώρας. Αν πείσουμε τον ελληνικό λαό ότι έχουμε ένα πρόγραμμα πολύ συγκεκριμένο διεξόδου από την κρίση και νομίζω ότι μέχρι τώρα πείσαμε ότι  αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα με αποφασιστικότητα και πυγμή. Αν τον πείσουμε ότι έχουμε ένα όραμα διεξόδου με συγκεκριμένα μέτρα , τα οποία θα πάρουμε στο διάστημα που έπεται από το Σεπτέμβριο και μετά, νομίζω ότι θα τα καταφέρουμε και ο ελληνικός λαός θα μας στηρίξει».


 


                                                                       Δέσποινα Γκούμα


  

Σχετικά Άρθρα

Back to top button