«ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΜΑΣ ΔΙΑΙΡΟΥΝ ΑΦΑΙΡΟΥΜΕ ΤΙΣ ΑΝΤΙΘΕΣΕΙΣ, ΠΡΟΣΘΕΤΟΥΜΕ ΤΙΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΜΑΣ ΩΣΤΕ ΝΑ ΠΟΛΑΠΛΑΣΙΑΣΤΕΙ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ»

Με βάση τον Καλλικράτη ο οποίος είναι νόμος του κράτους εδώ και λίγο καιρό, προβλέπεται η δημιουργία του θεσμού του δεύτερου βαθμού τοπικής αυτοδιοίκησης. Επίσης προβλέπεται και η θέση του αντιπεριφερειάρχη κάτι που ισοδυναμεί με τον σημερινό νομάρχη αλλά οι αρμοδιότητές του περιορίζονται και παραμένουν σε αυτές του περιφερειακού διαμερίσματος. Συμμετέχει στην Περιφερειακή Επιτροπή όπου προεδρεύει ο Περιφερειάρχης και μετέχουν όλοι οι αντιπεριφεριάρχες και είναι το κυρίαρχο εισηγητικό και αποφασιστικό εν μέρει όργανο προς το περιφερειακό συμβούλιο σε ότι αφορά την υλοποίηση του Περιφερειακού προγράμματος.

Με βάση τον Καλλικράτη ο οποίος είναι νόμος του κράτους εδώ και λίγο καιρό, προβλέπεται η δημιουργία του θεσμού του δεύτερου βαθμού τοπικής αυτοδιοίκησης.  Επίσης προβλέπεται και η θέση του αντιπεριφερειάρχη κάτι που ισοδυναμεί με τον σημερινό νομάρχη αλλά οι αρμοδιότητές του περιορίζονται και παραμένουν σε αυτές του περιφερειακού διαμερίσματος. Συμμετέχει στην Περιφερειακή Επιτροπή όπου προεδρεύει ο Περιφερειάρχης και μετέχουν όλοι οι αντιπεριφεριάρχες και είναι το κυρίαρχο εισηγητικό και αποφασιστικό εν μέρει όργανο προς το περιφερειακό συμβούλιο σε ότι αφορά την υλοποίηση του Περιφερειακού προγράμματος.


Το συμπέρασμα λοιπόν που βγαίνει είναι ότι με την περιφερειακή επιτροπή αλλά και την οικονομική που θα δημιουργηθεί μαζί με το περιφερειακό συμβούλιο στην ουσία καθορίζονται οι τύχες των κατοίκων της Περιφέρειας.


 


«Θα πρέπει λοιπόν να βρούμε τα κοινά σημεία ανάπτυξης και μέσα από τα θεσμοθετημένα όργανα που δημιουργούνται θα προχωρήσουμε  σε μία ευρύτερη ανάπτυξη της περιοχής όπου θα υπάρχει το συνολικότερο όφελος».


 


Σύμφωνα με τον Φώτη Καραλίδη υποψήφιο αντιπεριφεριάρχη με το ΠΑΣΟΚ στον νομό Ξάνθης,  ο αντιπεριφερειάρχης με τις παρεμβάσεις του στο περιφερειακό συμβούλιο μπορεί να πετύχει θετικά πράγματα στο επίπεδο του νομού.


Αυτή η διεκδίκηση όμως   θα πρέπει να ξεφύγει από τα στενά όρια των νομαρχιακών διεκδικήσεων  και να μπουν ζητήματα ευρύτερης περιφερειακής ανάπτυξης όπου εκεί θα απαιτηθούν συγκλήσεις, συμμαχίες  και όχι ανταγωνιστικές διαθέσεις με τους υπόλοιπους νομούς. «Θα πρέπει λοιπόν να βρούμε τα κοινά σημεία ανάπτυξης και μέσα από τα θεσμοθετημένα όργανα που δημιουργούνται προχωρήσουμε σε μία ευρύτερη ανάπτυξη της περιοχής όπου θα υπάρχει το συνολικότερο όφελος».


 


Προτεραιότητες, απορρόφησης κονδυλίων από το ΕΣΠΑ και η αναδιάρθρωση και η πάταξη του τέρατος της γραφειοκρατίας.


 


 


Συνεχίζοντας ο κ. Καραλίδης ανέφερε ότι οι σύμβουλοι που θα εκλεγούν σε επίπεδο νομού θα συμμετέχουν στο περιφερειακό συμβούλιο και αντίστοιχα από κάθε νομό στις περιφερειακές επιτροπές. Η Ξάνθη, με βάση την πληθυσμιακή αναλογία που αντιστοιχεί στους 51 περιφερειακούς συμβούλους αντιστοιχούν εννέα σύμβουλοι, αντίστοιχα 9 για τον νομό Ροδόπης, 9 για τον νομό Δράμας 12 για τον νομό Έβρου και 12 για τον νομό Καβάλας όπου και θα απαρτίζουν το περιφερειακό συμβούλιο.


 


ΑΓΩΝΑΣ: Αν οι συμπολίτες μας σας εκλέξουν ως αντιπεριφερειάρχη ποιες είναι οι προτεραιότητές σας;


 


 «Αυτή τη στιγμή ο νομός μας είναι ουραγός στις  εντάξεις έργων και υλοποίηση τους. Όπως ξέρετε το περιφερειακό συμβούλιο και η νέα περιφερειακή αυτοδιοίκηση κυρίαρχο αντικείμενο ενασχόλησης θα είναι η διαχείριση των κονδυλίων σε ότι αφορά την ανάπτυξη μέσα από περιφερειακά προγράμματα».


Σαν δεύτερο στόχο ο κ. Καραλίδης βάζει την αναδιάρθρωση των περιφερειακών υπηρεσιών με σκοπό την πάταξη της γραφειοκρατίας. «Αυτές τις σκέψεις και της δυνατότητες, μας δύνεται η ευκαιρία να τις κάνουμε πράξη και μέσα από αυτή την πράξη να έχουμε αποτέλεσμα».


Ο κ. Καραλίδης εκτιμά ότι η τελική  έγκριση για την συμμετοχή του στο ψηφοδέλτιο, μετά από την αίτηση που υπέβαλε θα ανακοινωθεί μετά το δεκαπενταύγουστο.


Ακολούθως αναφερόμενος στον αριθμό των υποψηφιοτήτων στον νομό Ξάνθης είπε  ότι αυτοί σύμφωνα με τον νόμο θα είναι ο αριθμός εννέα των περιφερειακών συμβούλων συν το 50% ήτοι 14 ξεκαθαρίζοντας ότι οι τωρινοί νομαρχιακοί σύμβουλοι της παράταξής του  έχουν προτεραιότητα στην επιλογή πλαισίωσης του ψηφοδελτίου και όπως λέει χαρακτηριστικά «το 50% της δύναμης του ψηφοδελτίου έχει κλείσει και έχουν γίνει εκείνες οι απαραίτητες επαφές προκειμένου να είναι έτοιμο για το υπόλοιπο 50% όταν δοθεί το τελικό οκ».


 


ΑΓΩΝΑΣ: Υποψηφιότητα Γιώργου Παυλίδη για την Περιφέρεια


 


«Δεν θα ήθελα να σχολιάσω την φιλοδοξία ή την όποια επιθυμία  οποιουδήποτε ο οποίος με τον άλφα ή βήτα τρόπο θα είναι πιθανώς αντίπαλος στο συνδυασμό μας. Ο κ. Παυλίδης έχει εκφράσει κατά καιρούς την επιθυμία του να είναι περιφερειάρχης. Είναι καλό για μία περιοχή να έχει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη εκπροσώπηση μέσα από τα θεσμικά όργανα εμείς όμως από την μεριά μας έχουμε να του καταμαρτυρήσουμε μετά την δωδεκαετή του θητεία στην Νομαρχία,  χωρίς να θέλουμε να μηδενίσουμε την όποια προσφορά του, διότι πολλές φορές τα νούμερα είναι αυτά που είναι αδιάψευστοι μάρτυρες. Σήμερα είτε το θέλουμε είτε όχι έχουμε προχωρήσει στο 50% της κατανομής στο ΕΣΠΑ δυστυχώς όμως ο νομός μας είναι ουραγός.


 Έχει χάσει αρκετές ευκαιρίες.  Δώσαμε την δυνατότητα στον νομάρχη Γιώργο Παυλίδη στηρίζοντάς τον στις επιλογές προκειμένου να  περάσουν εντάξεις έργων, του δίνουμε την ευκαιρία και χείρα βοηθείας,  όταν ανοίξουν τα νέα προγράμματα τον Σεπτέμβριο, όπως για την σχολική στέγη  που απερρίφθη, να επαναδιαπραγματευθεί και να επαναπροσδιορίσει την ωριμότητα των έργων»


Συνεχίζοντας ο κ. Καραλίδης αναφέρθηκε στην διάνοιξη του  κάθετου άξονα, στην διάνοιξη του κομματιού Εχίνος Ξάνθης, τα οποία είναι έργα που  πρέπει να μπουν και να χρηματοδοτηθούν από το ΕΣΠΑ.


Επίσης καυτηρίασε την επιστροφή ως μη ώριμο έργο τον δρόμο Τοξότες –Εράσμιο και δεν αξιολογήθηκε για την ένταξη.


 


Αυτές όλες οι παραπάνω παραλείψεις προτείνουμε να διορθωθούν. Δεν είναι δικαιολογία ότι πάντα φταίνε οι άλλοι


 


«Εμείς θα βάλουμε πλάτη και τον Σεπτέμβριο που θα γίνει η επαναδιαπραγμάτευση του ΕΣΠΑ ώστε ο νομός να πάρει το ποσοστό που του αρμόζει. Δεν είναι η δικαιολογία ότι πάντα φταίνε οι άλλοι και δεν είναι οι κομματικοί μας φίλοι ή μας βλέπουν ανταγωνιστικά ή οποιαδήποτε άλλη δικαιολογία και ο νομός να χάνει την συμμετοχή του στο γενικότερο έργο.


 


«ΑΓΩΝΑΣ» Ο Φώτης Καραλίδης θα κατέβει ως ΠΑΣΟΚ στις εκλογές; Πιστεύει ότι θα «πρασινίσει η Περιφέρεια;»


 


«Οι αυτοδιοικητικές εκλογές είναι κυρίαρχα αυτοδιοικητικές εκλογές. Αλλά ποτέ να μην ξεχνάμε ότι οι πυλώνες της δημοκρατίας είναι τα κόμματα και κανείς με την όποια προσωπικότητα και αν διαθέτει με την όποια δυνατότητα μέσα από την τελείως ανεξάρτητη επιλογή δεν μπορεί να πετύχει πολλά πράγματα. Άρα εκ των πραγμάτων οι υποψηφιότητες δεν πρέπει να είναι μονόχνοτα κομματικές διότι έτσι δεν μπορούν  να προσφέρουν   έργο στην κοινωνία και πάνω από όλα δεν μπορούν  να δούν με ευρύτητα τα ζητήματα.


 


ΑΓΩΝΑΣ: Πιστεύεται ότι το ΠΑΣΟΚ δεν θα εισπράξει την δυσαρέσκεια των πολιτών λόγω της σκληρής επιβολής των οικονομικών μέτρων από την πλευρά της Κυβέρνησης; Πώς ο συνδυασμός σας θα το ξεπεράσει αυτό;


 


 


«Όπως σας είπα είναι μεν αυτοδιοικητικές εκλογές και σίγουρα ο κόσμος θα εκφράσει και την όποια δυσαρέσκειά του.


 


ΑΓΩΝΑΣ: Είναι δίκοπο μαχαίρι οι εκλογές;


 


«Πάντα οι εκλογικές αναμετρήσεις είναι δίκοπο μαχαίρι. Ποτέ μία εκλογική αναμέτρηση δεν ήταν εύκολη και καμιά πολιτική συγκυρία δεν ήταν ρόδινη. Έτσι λοιπόν μέσα στις εκλογές αντιμετωπίζεις κυρίως της αντιξοότητες και για αυτές προετοιμάζεσαι. Διότι όταν όλα είναι καλά κανένας δεν ανησυχεί. Εμείς λοιπόν προετοιμαζόμαστε για όλες τις αντιξοότητες αλλά πάνω από όλα βάζουμε το προσωπικό μας μεράκι,  την όρεξή μας για να προσφέρουμε,  την προσωπική συμμετοχή των αυτοδιοικητικών ανθρώπων που θα ασχοληθούν με την τοπική αυτοδιοίκηση το όνειρο ότι όλοι θέλουμε αυτόν τον καινούριο θεσμό και δεν άκουσα μέχρι τώρα κάποιον να είναι αντίθετος,  ε λοιπόν,  αυτή η προσπάθεια,  αυτό το μεράκι και αυτή η αγωνιστικότητά μας νομίζω πώς είναι τα στοιχεία που θα δώσουν στον κόσμο κίνητρα έξω από τα στενά κομματικά κριτήρια την επιλογή του συνδυασμού μας. 


 


ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΥΛΙΚΙΑΝΟΣ


 


 


 


 


 


 


 

Σχετικά Άρθρα

Διαβάστε Επίσης
Close
Back to top button