Κοινοπραξία ΣΕΚΕ και Κτηνοτρόφων για αγορά του 70% που έχει η ΑΤΕ

Νέα τροπή και μάλιστα θετική τόσο για τους εργαζόμενους της ΡΟΔΟΠΗΣ , όσο και για τους παραγωγικούς φορείς του νομού παίρνει η υπόθεση της πώλησης του πακέτου των μετοχών (του 70,09%) που διαθέτει η Αγροτική Τράπεζα Ελλάδος της ξανθιώτικης γαλακτοβιομηχανίας.

Νέα τροπή και μάλιστα θετική τόσο για τους εργαζόμενους της ΡΟΔΟΠΗΣ , όσο και για τους παραγωγικούς φορείς του νομού παίρνει η υπόθεση της πώλησης του πακέτου των μετοχών (του 70,09%) που διαθέτει η Αγροτική Τράπεζα Ελλάδος  της ξανθιώτικης γαλακτοβιομηχανίας.


 Με παρότρυνση, αλλά και τη στήριξη του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, και βουλευτή Ξάνθης, κ. Αλέκου Κοντού, οι κτηνοτρόφοι της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης μαζί με τη ΣΕΚΕ εξετάζουν τη δημιουργία του κατάλληλου εκείνου σχήματος που θα τους επιτρέψει να καταθέσουν τη δική τους πρόταση προς την ΑΤΕ για την αγορά του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών που διαθέτει της ΡΟΔΟΠΗΣ.



 


Συγκεκριμένα το περασμένο Σάββατο πραγματοποιήθηκε σύσκεψη υπό την προεδρία του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και του νεοσύστατου Συλλόγου των Κτηνοτρόφων Ν. Ξάνθης, αλλά και εκπροσώπων από τους όμορους νομούς, όπου και συζητήθηκε το όλο θέμα. 


Έγινε ενημέρωση για τις δυνατότητες που υπάρχουν από πλευράς κτηνοτρόφων και ΣΕΚΕ να καταθέσουν τη δική τους πρόταση, δεδομένου η Ε.Ε. ευνοεί και στηρίζει συλλογικές δράσεις ομάδων παραγωγών, οι οποίες επιθυμούν να περάσουν και στη μεταποίηση των προϊόντων τους.


Στη σύσκεψη αποφασίστηκε να δρομολογηθούν οι σχετικές διαδικασίες άμεσα, δεομένου οι χρόνοι είναι ασφυκτικοί. Σε πρώτη φάση ορίστηκε μια επιτροπή με πρόεδρο τον κ. Ταρενίδη, όπου αρχικά θα προχωρήσει στις διαδικασίες εκείνες έτσι ώστε ο Σύλλογος Κτηνοτρόφων να μετατραπεί σε Συνεταιρισμό Κτηνοτρόφων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης..


 Στη συνέχεια ο Συνεταιρισμός αυτός θα συστήσει κοινοπραξία με τη ΣΕΚΕ, όπου και θα πρέπει μέχρι τέλος Νοεμβρίου να καταθέσει τη δική του πρόταση για την αγορά της ΡΟΔΟΠΗΣ.


Σύμφωνα με μια πρώτη εκτίμηση το ποσό που θα πρέπει να καταβάλει ο κάθε κτηνοτρόφος υπολογίζεται στα 3000 ευρώ για να συμμετάσχει στην αγορά του πακέτου των μετοχών της ΑΤΕ.


Το μεγαλύτερο μέρος του τιμήματος για την αγορά των μετοχών αναμένεται να καταβάλει, όπως είναι φυσικό, η ΣΕΚΕ. 


 Στόχος όλων είναι  η ΡΟΔΟΠΗ να περάσει σε συνεταιριστικούς φορείς της περιοχής. Οι προοπτικές για την Ξανθιώτικη γαλακτοβιομηχανία διαγράφονται θετικές εφόσον προχωρήσει στον εκσυγχρονισμό και στην ένταξη στον αναπτυξιακό νόμο, γίνουν επενδύσεις, έτσι ώστε να μπορέσει να στηρίξει και την κτηνοτροφία στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μακεδονία και Θράκης.


 Το μεγάλο αυτό στοίχημα που καλούνται να το κερδίσουν Κτηνοτρόφοι και ΣΕΚΕ, σύμφωνα με τον πρόεδρος της ΕΑΣ Ν. Ξάνθης, Κώστα Χατζηελευθεριαδη,  αναμένεται να λειτουργήσει ως φράγμα στα διάφορα καρτέλ.


“Είναι γνωστό πως αν συνεχίσει να λειτουργεί με συνεταιριστική μορφή η ΡΟΔΟΠΗ δε θα μπορούν  να λειτουργήσουν τα διάφορά καρτέλ γάλακτος. Ευελπιστούμε να τα καταφέρουμε δεδομένου τα χρονικά περιθώρια είναι περιορισμένα για να αντιδράσουμε. Πρέπει να κινηθούμε γρήγορα”.


Θα πρέπει να σημειωθεί πως ήδη έχουν εκφράσει το ενδιαφέρον τους για την αγορά της ΡΟΔΟΠΗΣ ιδιώτες επιχειρηματίες, όπως ο “Κολιός”, η MARFIN, αλλά και η ΝΕΟΓΑΛ της Δράμα.


 Στο μεταξύ από την πλευρά του  το Σωματείο εργαζομένων της ΡΟΔΟΠΗΣ δηλώνει πως επισήμως δεν του έχει γίνει καμία ενημέρωση για την όλη  εξέλιξη και εκφράζει μάλιστα και την απορία του για αυτό.


 Ωστόσο ανεπίσημα γνωρίζει όπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο πρόεδρος του Σωματείου, κ. Γιώργος Αλμπανίδης, πως γίνεται μια προσπάθεια από την πλευρά της ΣΕΚΕ και των κτηνοτρόφων της περιοχής να μπουν στο παιχνίδι της εξαγοράς του πακέτου αυτών των μετοχών της ΑΤΕ.


“Εάν όντως μπουν στο παιχνίδι η ΣΕΚΕ με τους κτηνοτρόφους, εμείς θα στηρίξουμε αυτή την πρόταση σαν εργαζόμενοι. Από εκεί και πέρα όμως κυρίως είναι θέμα της ΑΤΕ, και από όσα γνωρίζουμε είναι ότι κυρίαρχα της ενδιαφέρει το οικονομικό κομμάτι και μόνο. Ανάλογα το ποιος θα δώσει τα πιο πολλά. Όμως παρόλα αυτά εμείς θέλουμε να πιστεύουμε ότι δε θα δει  μόνο το κόστος, αλλά θα εξετάσει τη λειτουργία αυτής της βιομηχανίας, μιας καλής βιομηχανίας, όπου με κάποιες επενδύσεις που μπορούν να γίνουν να αυξήσει την κερδοφορία της. Έχει προοπτικές. 


 Για αυτό λοιπόν θα σταθούμε δίπλα στην πρόταση αυτή, της ΣΕΚΕ και των κτηνοτρόφων, αν όντως γίνει, γιατί δεν το γνωρίζουμε επισήμως. Η ΡΟΔΟΠΗ θα πρέπει να παραμείνει σε συνεταιριστικά χέρια”. 


Σχετικά Άρθρα

Back to top button