Ειδήσεις

Συμμετοχή της Προέδρου στον Πρώτο Επίσημο Εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Ρομά από τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα

Στις 8 Απριλίου 2019, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ρομά, βρέθηκε στην Αθήνα η Πρόεδρος του Πολιτιστικού Μορφωτικού Συλλόγου Γυναικών Δροσερού Ξάνθης «Η ΕΛΠΙΔΑ», Σουλεϊμάν Σαμπιχά για να παρευρεθεί στην εκδήλωση που πραγματοποίησε ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, για τη μέρα αυτή. Ήταν ο πρώτος επίσημος εορτασμός της Διεθνούς Ημέρας Ρομά, από το 1990 που καθιερώθηκε. Εκπρόσωποι των ενώσεων των Ρομά που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, μικρά παιδιά και μαθητές κλήθηκαν να γιορτάσουν την ημέρα και να ανταλλάξουν απόψεις με τον Πρωθυπουργό. Η κα. Σουλεϊμάν, περίμενε με ανυπομονησία να βρεθεί με τους 50 εκπροσώπους Ρομά από όλη την Ελλάδα, αλλά θα ήθελε να είχε επιπλέον χρόνο, ώστε να καταφέρουν να ανταλλάξουν περισσότερες απόψεις.

Η κα. Σουλεϊμάν Σαμπιχά ευχαρίστησε τον Πρωθυπουργό για την εκδήλωση και ευχήθηκε να καθιερωθεί και να εορτάζεται κάθε χρόνο αλλά δίνοντας την ευκαιρία στους Ρομά να προβάλουν την παράδοση τους και την κουλτούρα τους, κάνοντας ένα ετήσιο αντάμωμα όλων των Συλλόγων Ρομά.

Η Πρόεδρος του Συλλόγου, αναφέρθηκε και συζήτησε για τα εξής βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο οικισμό της, έναν από τους μεγαλύτερους οικισμούς Ρομά πανελλαδικά, με 8.293 κατοίκους:

1.Τα προβλήματα στην εκπαίδευση και το ζήτημα της χωρητικότητας στα σχολεία του οικισμού. Για τα πρώτα 27 παιδιά που εντάχθηκαν σε σχολεία μέσα στη πόλη της Ξάνθης, μετά την παρέμβαση που ζήτησε ο Σύλλογος από τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ξάνθης. Η πρόεδρος ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό πως από τις 1 Μαΐου 2019 που θα ξεκινήσουν οι εγγραφές θα γίνουν και οι αιτήσεις για τις μεταγραφές των υπόλοιπων παιδιών, από τα «γκετοποιημένα» σχολεία του οικισμού σε σχολεία μέσα στην πόλη της Ξάνθης. Θα πρέπει ωστόσο να καθιερωθεί το σχολικό λεωφορείο και να ξεκινήσει αστική συγκοινωνία.

2.Τα προβλήματα στην εργασία και η εξαφάνιση με το πέρασμα των χρόνων των παραδοσιακών επαγγελμάτων των τσιγγάνων. Αναφέρθηκε στα αιτήματα που έχουν σταλεί, από τον Σύλλογο, τα τελευταία 4 χρόνια σχετικά με τη δημιουργία της «Κάρτας Πλανοδίου Γυρολόγου» στα αρμόδια Υπουργεία. Μια πρόταση που αν θεσμοθετηθεί θα βοηθήσει όχι μόνο τους Ρομά και το κράτος, αλλά και τους μη Ρομά που προσπαθούν να πουλήσουν για παράδειγμα τερλίκια ή μια σακούλα χόρτα.

3.Τα προβλήματα με όλους τους οικισμούς που δεν είναι ενταγμένοι στο σχέδιο πόλης και γίνονται άθελα τους «καταφύγιο» παρανομιών.

Η συζήτηση για τα προβλήματα του οικισμού συνεχίστηκε και με συνεργάτες του Πρωθυπουργού για τις άμεσες λύσεις που μπορούν να δοθούν. Η ίδια αφιέρωσε τον υπόλοιπο λιγοστό χρόνο στους συνεργάτες του Πρωθυπουργού (Β.Κ, κ. Γιάννης Μπουρνούς – Προϊστάμενος γραφείου Στρατηγικού Σχεδιασμού, κ. Σταύρος Παναγιωτίδης – Προϊστάμενος γραφείου Κοινωνικών Πολιτικών Πρωθυπουργού) και έδωσε βάρος στο να αποδώσει όσο καλύτερα την εικόνα των Ρομά πανελλαδικά. Συνομίλησαν κυρίως για τα πρόστιμα που τους επιβάλλονται και τη σημασία να δοθεί άμεση λύση στη θεσμοθέτηση της «Κάρτας Πλανοδίου Γυρολόγου» για όλη την Επικράτεια.

Με εκτίμηση,
Η Πρόεδρος του Πολιτιστικού Μορφωτικού Συλλόγου Γυναικών Δροσερού Ξάνθης
«Η ΕΛΠΙΔΑ»

Σουλεϊμάν Σαμπιχά

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button