Ειδήσεις

ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΠΛΑΣΤΙΚΗ ΣΑΚΟΥΛΑ ΜΙΑ ΤΡΥΠΑ ΣΤΟ ΝΕΡΟ ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ Ή ΗΛΙΘΙΟΤΗΤΑ;

Πριν από μερικές μέρες, έβλεπα στην τηλεόραση, σε κάποιο πάνελ όπου βρισκόταν κάποιοι δημοσιογράφοι και εκπρόσωπος της Κυβέρνησης να συζητούν για την πλαστική σακούλα.
Εκόμπαζαν όλοι τους, για το πόσο γρήγορα μειώθηκαν οι πλαστικές σακούλες, που οι καταναλωτές αγοράζουν πλέον προς 9λεπτά τη μία, για να βάλουν μέσα τα όποια ψώνια έχουν κάνει και να τα πάνε στο σπίτι τους.
Την ίδια στιγμή κανείς τους δεν φαίνεται να κατάλαβε, ότι ναι μεν οι σακούλες αυτές μειώθηκαν, αλλά ταυτόχρονα όλες οι νοικοκυρές αναγκάστηκαν να αγοράζουν άλλες σακούλες για να βάζουν μέσα τα σκουπίδια τους και να τα πετάνε στους κάδους ανακύκλωσης ή απλούς.
Συνολικά δηλαδή αν μια νοικοκυρά έπαιρνε την εβδομάδα 5-6 σακούλες των super market, τις οποίες χρησιμοποιούσε μετά για να βάζει τα απορρίμματα, τώρα αγοράζει άλλες τόσες από την αγορά για τον ίδιο ακριβώς σκοπό. Υποψιαζόμαστε εύλογα, μήπως στόχος της Κυβέρνησης δεν ήταν τελικά η πολυδιαφημιζόμενη οικολογική της ευαισθησία, αλλά αντίθετα να θεσπίσει ένα ακόμη εισπρακτικό χαράτσι σε βάρος των νοικοκυριών!!
Τελικά δηλαδή μια πολυδιαφημισμένη δράση της Κυβέρνησης κατάντησε μια τρύπα στο νερό, καθώς αν αθροίσει κανείς τις σακούλες που σήμερα χρεώνονται οι νοικοκυρές από τα μάρκετ συν αυτές που αγοράζουν για να βάλουν μέσα τα σκουπίδια τους, είναι ίσες με ότι παλιά έπαιρναν από τα super market αχρεωτήτως.
Χάθηκε όμως μια τεράστια ευκολία της νοικοκυράς. Χάθηκε «η εποχή της αθωότητας» όταν οποτεδήποτε είχε ανάγκη, ή περνούσε έξω από το super market, οποτεδήποτε θυμόταν, έμπαινε στο market έπαιρνε 4-5 πράγματα, τα έβαζε στην πλαστική σακούλα και έφθανε σπίτι της. Τότε δεν είχε να σκεφτεί, να πάρει μαζί της , τις μεγάλες δύσχρηστες τσάντες, ή τις μεγάλες σακούλες, ή το δίχτυ ή οτιδήποτε άλλο.
Το αστείο δε είναι, ότι ενώ ο νόμος απαγορεύει την δωρεάν σακούλα στο super market επιτρέπει τις μικρές σακουλίτσες για τα περίπτερα, τα λαχανικά, το ψωμί, κλπ, που πιο εύκολα τις πετάει κανείς στο δρόμο!
Το ακόμη δε πιο αστείο είναι, οτι κανείς δεν ασχολείται με το ένα εκατομμύριο άλλες συσκευασίες, πλαστικές, χαρτοπλαστ, φύλλων αλουμινίου, χάρτινες, κλπ, κλπ, όπου είναι συσκευασμένα τα εκατομμύρια αγαθά που αγοράζουμε, όπως όλα τα τρόφιμα, σοκολάτες, γαριδάκια, τσιγάρα, κρουασάν, καραμέλες, μπουκάλια νερού, ποτηράκια καφέ, όλα τα λοιπά μη βρώσιμα προϊόντα, κλπ.
Δυστυχώς φαίνεται πως κανείς δεν βλέπει ποια σκουπίδια πετάγονται στο δρόμο. Από δικές μου επανειλημμένες παρατηρήσεις λοιπόν, τις οποίες και έχω φωτογραφίσει πολλές φορές με το κινητό μου, το 99,99% των σκουπιδιών ήταν οι παραπάνω αναφερθείσες συσκευασίες και πολύ σπάνια κάποια μικρή ή μεγάλη σακούλα super market.
Ειχα σημειώσει και άλλη φορά σε άρθρο μου ότι η πλαστική σακούλα είναι το απόλυτο εργαλείο της νοικοκυράς, ενός νοικοκύρη. Οι περισσότεροι από μας έχουμε μερικές σακούλες στο αυτοκίνητο, γιατί μπορεί να χρειαστεί να μαζέψουμε 2-3 σκουπίδια για να τα πετάξουμε ή να βάλουμε μέσα κάποια φρούτα, ραδίκια, λαχανικά, κλπ από τον κήπο ή το χωράφι.
Το πιο σημαντικό που πρέπει να σημειώσουμε είναι ότι οι όποιες ελάχιστες μικρές σακούλες και το 99.99% των λοιπών σκουπιδιών δεν πετάγονται από μεγάλους ανθρώπους. Τα σκουπίδια στους δρόμους είναι κατά το 90% από μικρά παιδάκια, από κάποιους καπνιστές(τα πακέτα) και ελάχιστους άλλους μεγάλους από ακραίες ομάδες της ελληνικής κοινωνίας (ρομά, άτομα που δεν έχουν ενσυναίσθητη αντίληψη για το θέμα της διαχείρισης των σκουπιδιών. κλπ)
Πρότασή μας σαν ομάδα κοινωνικής δράσης είναι να μπουν διπλά καλαθάκια κάθε 50-100 μέτρα μέσα στις πόλεις και να γίνει μια συνεχής καμπάνια για την καθαριότητα των πόλεων.
Οι συσκευασίες έλυσαν χιλιάδες προβλήματα μεταφοράς, ασφάλειας, γνησιότητας, καθαριότητα των αγαθών και ευτυχώς όλες ανακυκλώνονται. Αυτό που φταίει είναι η δική μας συμπεριφορά, η εκπαίδευση των παιδιών και των περιθωριακών.
Ασφαλώς και αφού κάνει το καθήκον της η Πολιτεία, ο Δήμος και τοποθετήσει στην πόλη ανάλογα καλαθάκια, δεν θα ήταν κακό να επιβάλλονται και τα πρόστιμα που έτσι κι αλλιώς προβλέπονται από την ισχύουσα νομοθεσία και τους κανονισμούς καθαριότητας των Δήμων της χώρας. Ότι δηλαδή συμβαίνει σ’ όλη την υπόλοιπη πολιτισμένη Ευρώπη, όπου αν πετάξεις κάτι ή βρωμίσεις την πόλη, σου έρχεται αυτόματα το πρόστιμο, που σου υπενθυμίζει την υποχρέωσή σου, αλλά προπαντός σε εκπαιδεύει να κάνει το σωστό για το περιβάλλον.

Ζητούμε λοιπόν από την πολιτεία να λάβει υπ’ όψη της τις πιο πάνω αυτονόητες απλές προτάσεις μας, γιατί με ημίμετρα δεν λύνεται αυτό το σοβαρό κοινωνικό θέμα, της προστασίας του περιβάλλοντος από τα σκουπίδια!

Για τις Ομάδες Κοινωνικής Δράσης
Κομνηνός Γεώργιος
Οικονομολόγος

Εάν συμφωνείτε με τις Ομάδες Κοινωνικής Δράσης ενώστε τη φωνή σας μαζί μας και ενταχθείτε σε κάποια Ομάδα Δράσης για να αγωνιστούμε μαζί για την λύση των προβλημάτων που ταλανίζουν την κοινωνία.
Επικοινωνήστε μαζί μας στο e-mail: okd2010@hotmail.com ή στο facebook: Ομάδες Κοινωνικής Δράσης (Omades Kinonikis Drasis).
Όλοι μαζί μπορούμε να κάνουμε μια πιο ανθρώπινη κοινωνία. Περιμένουμε τις ιδέες και τις απόψεις σας. Ευχαριστούμε.


Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button