«Από τον….κυβερνήτη στον…αρχιτέκτονα …»

Στην κυβέρνηση δε λογαριάζουν ούτε αργίες ούτε σχόλες…..και όταν μάλιστα πιέζει και ο χρόνος τότε η Κυριακή δε διαφέρει από μια οποιαδήποτε καθημερινή ημέρα…..
Έτσι λοιπόν προχθές Κυριακή συνεδρίασε για πρώτη φορά στα χρονικά τέτοια ημέρα το Υπουργικό Συμβούλιο……

Στην κυβέρνηση δε λογαριάζουν ούτε αργίες ούτε σχόλες…..και όταν μάλιστα πιέζει και ο χρόνος τότε η Κυριακή δε διαφέρει από μια οποιαδήποτε καθημερινή ημέρα…..


Έτσι λοιπόν προχθές Κυριακή συνεδρίασε για πρώτη φορά στα χρονικά τέτοια ημέρα το Υπουργικό Συμβούλιο……


Ο πρωθυπουργός της χώρας Γιώργος Παπανδρέου μάζεψε τους συνεργάτες του έχοντας εκ δεξιών του τον πρώτο την τάξη υπουργό, τον Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Γιάννη Ραγκούση και έδωσε το εναρκτήριο σάλπισμα για τη διοικητική μεταρρύθμιση της χώρας……


Αποφασίζοντας παράλληλα να στείλει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας τον «Καποδίστρια» και να βάλει τα πράγματα στη θέση του για τον «Καποδίστρια 2»…..


Τι Καποδίστριας 2……


Πάει αυτός μας τέλειωσε πριν καν αρχίσει…….


 


Νέα πράγματα, νέες διαδικασίες, νέες μεταρρυθμίσεις και σχέδια, ριζικές αλλαγές, εκ βάθρων……


Αφήσαμε έναν από τους πρωταγωνιστές της νεότερης Ελληνικής Ιστορίας, τον πρώτο κυβερνήτη της χώρας , τον Ιωάννη Καποδίστρια και γυρίσαμε ακόμη πιο πίσω το χρόνο……


Στα χρόνια τα αρχαία, όπου οι μύθοι με την πραγματικότητα ήταν πολύ κοντά……


Γυρίσαμε το ρολόι του χρόνου σε μια εποχή που η Ελλάδα ήταν κοιτίδα πολιτισμού και σεβασμού από όλους, ήταν το λίκνο της Δημοκρατίας…..


Και από εκείνη τη χρυσή αρχαία εποχή η κυβέρνηση αποφάσισε να επιλέξει όνομα για να βαφτίσει τη διοικητική αναδιάρθρωση της χώρας και να σηματοδοτήσει συμβολικά τις θετικές αλλαγές που ευελπιστεί να φέρει στην ανάπτυξη και οικονομία της χώρας……


«Καλλικράτης» ο νέος πρωταγωνιστής των αυτοδιοικητικών πραγμάτων της χώρας…..


«Καλλικράτης» είναι το όνομα που δόθηκε στο πρόγραμμα που αφορά τη νέα διοικητική δομή της χώρας…….


 


Η στήλη θέλοντας να φρεσκάρει τις ιστορικές σας γνώσεις σας παραθέτει παρακάτω μερικά στοιχεία, όχι για το πρόγραμμα, αλλά για αυτόν που δάνεισε το όνομά του σε αυτό……


Ο Καλλικράτης ήταν αρχιτέκτονας του δεύτερου μισού του 5ου αιώνα π.Χ….., ο οποίος, όπως το διδαχθήκαμε στο σχολείο, μαζί με τον Ικτίνο μας χάρισαν τον Παρθενώνα…..


Ο Καλλικράτης λοιπόν εργάστηκε σε τέσσερα μεγάλα έργα της  Αρχαίας Αθήνας, σύμφωνα με αναφορές του Πλούταρχου…..


Στα Μακρά Τείχη της πόλης (460-450 π.Χ.), στην επιδιόρθωση τμήματος των Περιφερειακών Τειχών των Αθηνών, στην ανοικοδόμηση ναού αφιερωμένου στην Άπτερο Νίκη, στην Ακρόπολη το 448 π.Χ. και τέλος σύμφωνα με τον Πλούταρχο και πάλι, συνεργάστηκε με τον Ικτίνο για την ανέγερση του Παρθενώνα……


Τώρα γιατί Παπανδρέου και Ραγκούσης επέλεξαν τον Καλλικράτη και όχι τον Ικτίνο ή και τους δύο μαζί, δεν πρόλαβα να ρωτήσω τον υπουργό Εσωτερικών……


 


Αν και εδώ που το σκέφτομαι, το ζήτημα δεν είναι στο πώς βάφτισαν το Πρόγραμμα που αναφέρεται στην νέα αρχιτεκτονική δομή της χώρας, αλλά στο τι αυτό έχει να επιδείξει προς όφελος των τοπικών κοινωνιών…..


Βέβαια, εδώ θέλω να σας εκμυστηρευτώ και την πρώτη σκέψη που έκανα στο άκουσμα του ονόματος αυτού……


Μου θύμισε τον Ξενοκράτη και κατάσταση έκτακτης ανάγκης……


Ξέρετε το γνωστό πρόγραμμα «Ξενοκράτης» και την Πολιτική Προστασία…..


Κάθε φορά που η χώρα πλημμυρίζει ή σημειώνονται σεισμοί και έντονες χιονοπτώσεις και γενικά σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, όπου χτυπά το κόκκινο, ο «Ξενοκράτης» έρχεται να μας βοηθήσει……


Τώρα για εσάς που δε θυμόσαστε τι ήταν ο αρχαίος μας και αυτός από μηχανής βοηθός, ήταν φιλόσοφος, και συγκεκριμένα πλατωνικός από τη Χαλκηδόνα (περ. 400-314 π.Χ.) και από τους πρώτους μαθητές του Πλάτωνα, που αργότερα ανέλαβε και τη σχολή του……


 


Να αφήσω όμως τον φιλόσοφο και να γυρίσω στον αρχιτέκτονά μας τον «Καλλικράτη» και στις ριζικές δομικές αλλαγές που φέρνει……


Καταργούνται δυο στους τρεις δήμους, παρελθόν αποτελούν οι νομαρχίες και έρχονται οι αιρετοί περιφερειάρχες……


Η παρουσίαση του προγράμματος προχθές από τον πρωθυπουργό και ιδιαίτερα από τον Υπουργό Εσωτερικών, ήταν γενικόλογη και αόριστη, αν και η αλήθεια είναι πως το στίγμα της όλης μεταρρύθμισης που επιχειρείται δόθηκε…..


Δεν είναι και λίγο οι δήμοι να μειώνονται σε λιγότερους από 370 από τους 1034 που είναι σήμερα…….


Ξέρετε πόσοι χάνουν εξουσίες;……πόσοι βλέπουν το μέλι και η κουτάλα  να απομακρύνονται από αυτούς……;


Από την άλλη και η δημοκρατία εδραιώνεται ακόμη περισσότερο στις τοπικές κοινωνίες με τους αιρετούς περιφερειάρχες…….


Μόνο που προσωπικά συνεχίζω να δηλώνω επιφυλακτική, όταν δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει και ο ρόλος των επτά Γενικών Διευθύνσεων, που θα αντικαταστήσουν τους δοτούς περιφερειάρχες…….


Αυτό που με προβληματίζει είναι ο σαφής διαχωρισμός των αρμοδιοτήτων ανάμεσα σε δημάρχους, αιρετούς περιφερειάρχες και εκπροσώπους του κράτους, όπως και αν αυτοί θα ονομάζονται, και στον κίνδυνο της αλληλοεπικάλυψης αρμοδιοτήτων……


Όπως επίσης και της οικονομικής βιωσιμότητας των νέων δήμων, αλλά και το πόσο αποφασισμένοι είναι οι δήμαρχοι της χώρας και οι τοπικές κοινωνίες να βάλουν νερό στο κρασί τους όταν έρθει η ώρα της χωροθέτησης των διοικητικών ορίων των νέων δήμων στηρίζοντας με αυτόν τον τρόπο το πρόγραμμα «Καλλικράτης»…..;


Η δημόσια-κοινωνική  διαβούλευση μόλις ξεκίνησε και σίγουρα θα έχουμε πολλά να πούμε κα να γράψουμε μέχρι την οριστική έγκριση και επικαιροποίηση του Καλλικράτη, λίγο μετά το Πάσχα…..


          

Σχετικά Άρθρα

Back to top button