Έξυπνη-Πράσινη Ανάπτυξη η απάντηση στην κρίση

Την ανάγκη εκπόνησης ενός στρατηγικού χωροταξικού σχεδίου για το νομό Ξάνθης με στόχο την αξιοποίηση της Γεωθερμίας και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αλλά και την αναδιάρθρωση της οικονομίας που θα στηρίζεται στους κανόνες και τις αρχές της Πράσινης Ανάπτυξης, επεσήμανε κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου στους εκπροσώπους των τοπικών ΜΜΕ, ο Βουλευτής Αργολίδας, Εισηγητής του ΚΤΕ ΥΠΕΧΩΔΕ του ΠΑΣΟΚ , μέλος του Δ.Σ. του ΙΣΤΑΜΕ-Ανδρέας Παπανδρέου και υπεύθυνος -συντονιστής της Ομάδας για “Πράσινη Ανάπτυξη”, καθηγητής Γιάννης Μανιάτης.

Την ανάγκη εκπόνησης ενός στρατηγικού χωροταξικού σχεδίου για το νομό Ξάνθης με στόχο την αξιοποίηση της Γεωθερμίας και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αλλά και την αναδιάρθρωση της οικονομίας που θα στηρίζεται στους κανόνες και τις αρχές της Πράσινης Ανάπτυξης, επεσήμανε κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου στους εκπροσώπους των τοπικών ΜΜΕ, ο Βουλευτής Αργολίδας, Εισηγητής του ΚΤΕ ΥΠΕΧΩΔΕ του ΠΑΣΟΚ , μέλος του Δ.Σ. του ΙΣΤΑΜΕ-Ανδρέας Παπανδρέου και υπεύθυνος -συντονιστής της Ομάδας για “Πράσινη Ανάπτυξη”, καθηγητής Γιάννης Μανιάτης.


Ο κ. Μανιάτης επικεφαλής κλιμακίου του Κινήματος για την Πράσινη Ανάπτυξη, βρέθηκε τη Δευτέρα στη Ξάνθη, όπου περιόδευσε σε Δήμους του νομού, οι οποίοι παρουσιάζουν μεγάλες δυνατότητες σε δράσεις αειφορίας εξαιτίας και των γεωθερμικών πεδίων που διαθέτουν.


Συγκεκριμένα ο Βουλευτής Αργολίδας του ΠΑΣΟΚ κατά τη διάρκεια της ολοήμερης παραμονής του στο νομό,  συναντήθηκε με τους δημάρχους Τοπείρου, Αβδήρων, Βιστωνίδας, καθώς  και με τον πρόεδρο της Κοινότητας Θερμών, όπου και συζήτησαν τις δυνατότητες και προοπτικές ανάπτυξης θερμαλικού τουρισμού στο νομό,  αλλά και την προώθηση των εναλλακτικών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ιδιαίτερα στους τομείς της Γεωργίας, καθώς και της καθημερινής διαβίωσης των πολιτών.


Πλαισιωμένος από το συντονιστή της Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ Ξάνθης, Αχιλλέα Τσαρτσάρα, και του βουλευτή Ξάνθης του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Μανιάτης, μιλώντας το βράδυ στους δημοσιογράφους, δήλωσε εντυπωσιασμένος από τις δυνατότητες που παρουσιάζει ο νομός  Ξάνθης στο κεφαλαίο Γεωθερμία.


“Ήταν από τις πιο “κουραστικές” εντός εισαγωγικών, αλλά και πιο ενδιαφέρουσες, εκτός εισαγωγικών ημέρες των τελευταίων ετών , στα πλαίσια της συζήτησης της Πράσινης Ανάπτυξης. Από αυτά που είδα από κοντά, διαπίστωσα ότι  η περιοχή της Ξάνθης, μπορεί να γίνει νομός πιλότος, πρότυπος νομός για την Πράσινη Ανάπτυξη σε όλη την Ελλάδα”, επεσήμανε με έμφαση χαρακτηριστικά.


Αν αξιοποιηθεί ο πλούτος της Γεωθερμίας που διαθέτει η περιοχή και στραφεί η ιδιωτική πρωτοβουλία, αλλά και οι τοπικές αρχές και φορείς στην αξιοποίηση των ανανεώσιμων και ήπιων μορφών ενέργειας, το βέβαιο είναι πως θα δοθεί αναπτυξιακή τροχιά στο νομό, σημείωσε ο κ. Μανιάτης


Πρόσθεσε ότι κάλλιστα η ανάπτυξη ενός εναλλακτικού τουρισμού στην περιοχή, αλλά και του θερμαλικού τουρισμού, μπορεί να δώσει διέξοδο στην ανεργία.


Αναφερόμενος επίσης σε ζητήματα ανάπτυξης του νομού, τόνισε την ανάγκη μιας ειδικής μεταχείρισης εξαιτίας των γεωπολιτικών και γεωοικονομικών συνθηκών που παρουσιάζει η ευρύτερη περιοχή της Θράκης.


“Τίθεται ζήτημα αναπτυξιακού νόμου, αλλο Ξάνθη, και άλλο Σπάρτη. Η Θράκη δεν είναι Πελοπόννησος. Χρέος της πολιτείας είναι να κάνει έναν αναπτυξιακό νόμο με μια ιδιαίτερη ευαισθησία για την περιοχή”.


Ο επικεφαλής του Κινήματος για την Πράσινη Ανάπτυξη, έσπευσε να διαχωρίσει την Πράσινη Ανάπτυξη, από την οικολογία και το Περιβάλλον, οι οποίες αποτελούν τον έναν από τους πέντε πυλώνες της Ανάπτυξης.


“Είναι ένα άλλο μοντέλο οικονομίας, κοινωνίας, που στηρίζεται στην πλήρη αναδιάρθρωση των παραγωγικών τομέων και φορολόγησης. Αποτελεί τη διέξοδο από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση. Αφόρα μια ανάπτυξη που δε στηρίζεται στην εκμετάλλευση, αλλά στην αξιοποίηση του με μια λογική αειφορίας”.


Μάλιστα αναφερόμενος και στη δήλωση του Γ.Γραμματέα του ΟΗΕ, κ. Μουν -ότι υπάρχει μόνο πράσινο αντίδοτο στην κρίση, σημείωσε πως για το ΠΑΣΟΚ στόχος είναι να υπάρξει ένα μοντέλο ενεργειακού ισοζυγίου, που δε θα βασίζεται μόνο στο λιγνίτη και το πετρέλαιο, αλλά κυρίως στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.


“Αποτελεί βασικό πατριωτικό καθήκον η απεξάρτηση και η στροφή προς εναλλακτικές μορφές ενέργειας. Με αειφόρο βιώσιμο τρόπο να διαχειριστούμε τους πλουτοπαραγωγικούς πόρους”.


Μιλώντας για τις δράσεις που θα αναλάβει το ΠΑΣΟΚ ως κυβέρνηση προκειμένου να γίνει πράξη η Πράσινη Ανάπτυξης, σημείωσε πως θα προχωρήσει σε μια γραφειοκρατική και διοικητική αναδιάρθρωση, σε ένα άλλο μοντέλο γεωργίας και φυσικά στη δημιουργία ενός ισχυρού Υπουργείου Περιβάλλοντος.


“Πράσινη Ανάπτυξη σημαίνει έξυπνη ανάπτυξη, σημαίνει καινοτομία, τεχνολογία, παιδεία, αναδιάρθρωση των οικονομικών τομέων, δημιουργία  χιλιάδων θέσεων εργασίας”, υπογράμμισε.


Στο μεταξύ ο κ. Μανιάτης προχώρησε και σε μια πρόταση για την ελληνική γεωργία.


Να στραφεί σε προϊόντα διατροφής στη Μεσογειακή διατροφή και τα μεσογειακά προϊόντα, καθώς στόχος της Ε.Ε. είναι να πετύχει την πλήρη διατροφική ανεξαρτησία για όλους τους πολίτες της Ε.Ε, για αυτό και θα συνεχίσει να επιδοτεί την Γεωργία , αλλά με διαφορετικούς κανόνες, όπως σημείωσε ο ίδιος.


Θέλοντας να υπογραμμίσει πως για το ΠΑΣΟΚ η Πράσινη Ανάπτυξη αποτελεί πρωταρχική προτεραιότητα, ο βουλευτής Αργολίδας, κ. Μανιάτης, έκανε γνωστό ότι το επόμενο βήμα είναι να υπάρξει μια μεγάλη δημόσια διαβούλευση με πολίτες και φορείς για την Πράσινη Ανάπτυξη στη νομό Ξάνθης.


“Θέλουμε οι αρχές της Πράσινης Ανάπτυξης να συγκεκριμενοποιηθούν για κάθε περιοχή. Για αυτό και ξεκινάμε μια δημόσια διαβούλευση για το πράσινο αναπτυξιακό μοντέλο της Ξάνθης και καλούμε τους φορείς, τους πολίτες και την τοπική αυτοδιοίκηση και τη νομαρχία σε αυτό το διάλογο, με στόχο να καταλήξουμε σε ένα στρατηγικό χωροταξικό σχέδιο”.


Τέλος ο κ. Μανιάτης τόνισε ότι στόχος για το ΠΑΣΟΚ είναι η γεωθερμία να λειτουργήσει ανταποδοτικά για την τοπική κοινωνία και οικονομία, να καλλιεργήσει μια κοινωνία με μεγαλύτερη περιβαλλοντική ισορροπία, και τέλος κατά το πρότυπο των ΚΕΠ, Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών, να ιδρύσει Κέντρα Εξυπηρέτησης Επιχειρηματιών.


Δέσποινα Γκούμα



Σχετικά Άρθρα

Back to top button