Ανεκμετάλλευτα μένουν τα κοιτάσματα χρυσού στην περιοχή μας

Η διοίκηση της εταιρίας “Χρυσωρυχεία Θράκη”ς, που δρομολογεί την επένδυση για τη δημιουργία μονάδας χρυσού στο Πέραμα, γνωστοποίησε ότι θα ξεκινήσει νέα καμπάνια ενημέρωσης της τοπικής κοινωνίας, που αντέδρασε κατά της επένδυσης. Σύμφωνα με την εταιρία, η προκαταρκτική περιβαλλοντική μελέτη βρίσκεται ήδη στο αρμόδιο υπουργείο για έγκριση και είναι συμβατή με την ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Η διοίκηση της εταιρίας “Χρυσωρυχεία Θράκη”ς, που δρομολογεί την επένδυση για τη δημιουργία μονάδας χρυσού στο Πέραμα, γνωστοποίησε ότι θα ξεκινήσει νέα καμπάνια ενημέρωσης της τοπικής κοινωνίας, που αντέδρασε κατά της επένδυσης.


Σύμφωνα με την εταιρία, η προκαταρκτική περιβαλλοντική μελέτη  βρίσκεται ήδη στο αρμόδιο υπουργείο για έγκριση και είναι συμβατή με την ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία.


Το νέο στην όλη διαδικασία της εξόρυξης χρυσού είναι ότι πλέον δεν υπάρχει η λίμνη τελμάτων, αφού η μέθοδος που τελικά θα εφαρμοστεί δεν την περιλαμβάνει. Δυστυχώς όμως η πρόταση της εταιρείας έμεινε στην μέση αφού η παρατεταμένη προεκλογική περίοδος για τις αυτοδιοικητικές εκλογές δεν επέτρεψαν να γίνει η ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας.


Η εκμετάλλευση πολλών κοιτασμάτων χρυσού και ευγενών μετάλλων ή υδρογονανθράκων είναι μονόδρομος πλέον για τη χώρα μας, η οποία είναι ένα βήμα πριν την πτώχευση και σύμφωνα με τους οικονομολόγους θα πρέπει να μπει όσο πιο σύντομα γίνεται στην παραγωγική διαδικασία γιατί διαφορετικά όσα μέτρα και αν πάρει δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτε.


Δυστυχώς όμως η γραφειοκρατία, διάφορες μη κυβερνητικές οικολογικές οργανώσεις οι οποίες σύμφωνα με πληροφορίες κανείς δεν ξέρει αν εν αγνοία τους εξυπηρετούν συμφέροντα που θέλουν τους παραγωγικούς θησαυρούς της Χώρας μας να μένουν θαμμένοι κάτω από την γη ή την θάλασσα ανεκμετάλλευτοι, φρενάρουν την όποια προσπάθεια ανάπτυξης της χώρας μας σε αυτόν τον τομέα σε μία περίοδο που μαστίζεται στην κυριολεξία από την οικονομική κρίση.


Διαφορετικές απόψεις και θέσεις εκφράζουν το ΙΓΜΕ Ξάνθης και το τεχνικό επιμελητήριο αναφορικά με την εκμετάλλευση των πολλών κοιτασμάτων χρυσού στην περιοχή μας.


Το ΙΓΜΕ κάνει λόγο για τεράστια οφέλη που θα αποφέρει στον τόπο μας μια πιθανή επένδυση και το τεχνικό επιμελητήριο αντικρούει κυρίως για περιβαλλοντικούς λόγους, τις όποιες επενδυτικές προτάσεις έχουν γίνει ως τώρα.


Δεκάδες για να μη πούμε εκατοντάδες κοιτάσματα χρυσού και άλλων πολύτιμων μετάλλων εξακολουθούν να μένουν ανεκμετάλλευτα  στην περιφέρεια μας όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα εξαιτίας τόσο των γραφειοκρατικών διαδικασιών στις οποίες η χώρα μας πρωταγωνιστεί εδώ και πολλά χρόνια, όσο και της λανθασμένης από πολλούς αντίληψης για την οικολογία.   


Σύμφωνα μάλιστα με τον κ. Επιτρόπου,  διευθυντή του ΙΓΜΕ Θράκης, η διαπιστωμένη ποσότητα χρυσού στα δύο αυτά κοιτάσματα της περιοχής μας, ξεπερνά τους 80 τόνους ενώ σε χρηματική αξία ξεπερνούν το 1 δις ευρώ, χρήματα όμως όχι άμεσα αλλά θα αποκτηθούν ύστερα από πολλές εργασίες που πρέπει να γίνουν, καθώς επίσης οι θέσεις εργασίας που αναμένονται να δημιουργηθούν θα λύσουν ένα σοβαρό κομμάτι της ανεργίας στην περιοχή μας.


ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΥΛΙΚΙΑΝΟΣ

Σχετικά Άρθρα

Back to top button