ΑΠΌ ΤΟ ΠΡΙΣΜΑ ΤΗΣ ΔΕΣΠΟΙΝΑΣ ΓΚΟΥΜΑ

Το ότι το Νοσοκομείο Ξάνθης δε διαθέτει νευρολόγο το γνωρίζουν σχεδόν οι περισσότεροι Ξανθιώτες …… Πολύ περισσότερο το έχουν εμπεδώσει όσοι νοσηλεύτηκαν στο νοσοκομείο και κάποια στιγμή χρειάστηκαν τη γνωμάτευση ενός νευρολόγου….

Το ότι το Νοσοκομείο Ξάνθης δε διαθέτει νευρολόγο το γνωρίζουν σχεδόν οι περισσότεροι Ξανθιώτες ……


Πολύ περισσότερο το έχουν εμπεδώσει όσοι νοσηλεύτηκαν στο νοσοκομείο και κάποια στιγμή χρειάστηκαν τη γνωμάτευση ενός νευρολόγου….


Νευρολόγος εδώ, νευρολόγος εκεί, πού θα βρούμε νευρολόγο…..; Αναρωτιούνται τα οικεία πρόσωπα των ασθενών ….


Ρωτούν αγωνιωδώς το προσωπικό του νοσοκομείου μας και ευθύς εισπράττουν εδώ και μερικά χρόνια την ίδια απάντηση…..


“Το νοσοκομείο μας δεν έχει νευρολόγο,  θα πρέπει να στραφείτε σε κάποιον ιδιώτη γιατρό, εκτός νοσοκομείου….”…..


Οπότε σπεύδουν οι συγγενείς του ασθενούς που νοσηλεύεται στο νοσοκομείο μας να βρουν οι ίδιοι κάποιο νευρολόγο από έξω και να το φέρνουν στο νοσοκομείο για να εξετάσει το οικείο τους πρόσωπο…..με το αζημίωτο φυσικά….


Όσο για αυτούς που δεν έχουν τα χρήματα για να πληρώσουν το γιατρό, πιθανόν να γραφτούν στη λίστα αναμονής για να μεταφερθούν σε κάποιο νοσοκομείο όμορου νομού που διαθέτει νευρολόγο…..


 



Ελλάς το μεγαλείο σου, ή πιο σωστά Αβραμόπουλε το μεγαλείο σου…..με τις χιλιάδες αναγγελθείσες προσλήψεις σου …..που μέχρι στιγμής παραμένουν αόρατες….


Σε τούτη τη χώρα δεν υπάρχει μέση λύση…….


Σε πολλά θέματα θα είμαστε ή του ύψους ή του βάθους……


Αλλού υπάρχουν υπερσύγχρονα νοσοκομεία, που διαθέτουν και άρτιες κτιριακές υποδομές, αλλά κυρίως διαθέτουν και ικανό αριθμό γιατρών όλων των ειδικοτήτων, καθώς και νοσηλευτικό προσωπικό…..


Βέβαια τέτοια νοσοκομεία, εννοείται δημόσια, είναι ελάχιστα τα οποία διαθέτει η χώρα μας και αυτά ως συνήθως βρίσκονται στα μεγάλα αστικά κέντρα, Αθήνα -Θεσσαλονίκη…..


Σε άλλες περιοχές ανεγείρονται σύγχρονα νοσοκομεία, τα οποία μέχρι να επιτευχθεί η πλήρης λειτουργία όλων των Τμημάτων του, καλή ώρα όπως το νοσοκομείο της Ξάνθης, αρχίζουν να πέφτουν οι σοβάδες που λέει ο λόγος….


Και αν δε πέφτουν οι σοβάδες χρειάζεται επισκευή η στέγη….


 



fΤη στέγη ο Πρόεδρος του νοσοκομείου κατόρθωσε να την επισκευάσει και να βάλει και καινούρια κεραμίδια…..


Αποδεικνύεται τελικά πώς είναι πιο εύκολο να εξασφαλίσεις χρήματα για τούβλα και τσιμέντα, παρά να φέρεις γιατρό κάποιας ειδικότητας, πέρα από παθολόγο, σε ένα νοσοκομείο….


Φαίνεται πως το εύκολο κομμάτι είναι το χτίσιμο του νοσοκομείου και το δύσκολο η στελέχωση και η λειτουργία του….


Εδώ μέχρι να τεθούν σε λειτουργία κάποιες κλινικές ενός νοσοκομείου, ο ιατρικός και μηχανολογικός τους εξοπλισμός κρίνεται πεπαλαιωμένος πριν καν καλά-καλά προλάβουν να τα χρησιμοποιήσουν ….


Ενώ σε κάποιες άλλες περιοχές υπάρχουν αξιόλογοι γιατροί ειδικοτήτων που σπανίζουν, αλλά οι κτιριακές υποδομές των νοσοκομείων είναι απαράδεκτες….


 



Αν πάλι κανείς έχει τύχει να πάει στο νέο υπερσύγχρονο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης θα καταλάβει τις προσπάθειες που καταβάλουν όλοι οι εργαζόμενοι, διοικητικοί, ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό για να μπορέσουν να λειτουργήσουν όσο το δυνατόν περισσότερα τμήματα και κρεβάτια…..


Όμως οι σύγχρονες κτιριακές υποδομές και ο ιατρικός εξοπλισμός τελευταίας τεχνολογίας δεν μπορούν από μόνα τους να κάνουν γνωματεύσεις και να θεραπεύσουν αρρώστους…..


Αν δεν υπάρχει ικανός αριθμός γιατρών και νοσηλευτών μάταιος κόπος …..


Ο ασθενής δεν κοιτά την πολυτέλεια ενός νοσοκομείου που θυμίζει ξενοδοχείο, αλλά τις ικανότητες και την αξία του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού……


Θέλει να αντικρίζει πάνω από το προσκεφάλι του πόνου μια χαμογελαστή και πρόθυμη νοσοκόμα έτοιμη να τον περιποιηθεί και όχι να πατά το κουδούνι και να την περιμένει με τις ώρες, γιατί στη βάρδειά της είναι μόνο δυο και δεν προλαβαίνουν να εξυπηρετήσουν τους τριάντα και βάλε ασθενείς της κλινικής……


Θέλει να νιώθει την παρουσία του γιατρού και όχι εκείνος να ενημερώνεται δια τηλεφώνου για το πώς τα πάει… και αναγκαστικά γιατί κάποια στιγμή θα πρέπει και ο συγκεκριμένος γιατρός να ξεκουραστεί, αφού είναι και αυτός μόνο τους ή με έναν μόνο συνάδελφό του……


 



Γενικά η κατάσταση στα νοσοκομεία της χώρας μας είναι απαράδεκτη…..


Και τα όσα συμβαίνουν και διαδραματίζονται σε καθημερινό επίπεδο ακόμη περισσότερο ……με τραγελαφικές καταστάσεις, το άκρων άωτο του παραλόγου…..


Τα δημόσια ελληνικά νοσοκομεία μας βρίσκονται τουλάχιστον μια δεκαετία πίσω σε σύγκριση με αυτά των εταίρων μας στην Ε.Ε ….. 


Δε θέλω να πιστεύω ότι οι Άγγλοι, Γάλλοι και Γερμανοί διαθέτουν περισσότερο μυαλό ή έχουν καλύτερους γιατρούς…..


Έχουν καλύτερο οργανωτικό πνεύμα και υπευθυνότητα, ενώ σέβονται και το όλο σύστημα υγείας και τους ανθρώπους που απευθύνονται σε αυτό……


Στη χώρα μας τα νοσοκομεία νοσούν βαριά και όλοι ο πολιτικοί αδιαφορούν ……


Προσπαθούν να τα θεραπεύσουν με ασπιρίνες και βοτάνια…..


 



Το θέμα δεν είναι κάθε νομός να έχει και ένα σύγχρονο νοσοκομείο, αλλά ένα βιώσιμο νοσοκομείο που να έχει υψηλού επιπέδου ιατρονοσηλευτικό προσωπικό… Θέλει να πηγαίνει στο νοσοκομείο και να βρίσκει γιατρό κάθε ειδικότητας…και όχι να του λένε να φέρει από έξω….


Ας υπάρχει σε κάθε περιφέρεια μια τέτοια νοσηλευτική μονάδα που δε θα έχει να ζηλέψει σε τίποτε ένα νοσοκομείο της πρωτευούσης και της συμπρωτευούσης….


Το να φτιάχνουν σύγχρονα κτίρια σε κάθε νομό που θα παραμένουν άδεια, δεν είναι λύση…….


Και να αναγκάζονται και πάλι να απευθύνονται σε αυτά των Αθηνών και της Θεσσαλονίκης για να βρουν ίαση….


Θα πρέπει να δοθεί βαρύτητα στον περιφερειακό σχεδιασμό, σε ένα νοσοκομείο που θα είναι φτιαγμένο για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες όλων των όμορων από αυτό, νομών…


Θα πρέπει λοιπόν να δοθεί προτεραιότητα στο ανθρώπινο δυναμικό των νοσοκομείων…..


Να διατεθούν κονδύλια και κίνητρα για να έρθει ένας επιστήμονας να προσφέρει τις υπηρεσίες του στη Θράκη για παράδειγμα, χωρίς να έχει τους ενδοιασμούς του αναφορικά με την εξέλιξή του και τη δια βίου επιστημονική του κατάρτιση και εκπαίδευση……


Και να μη φτάνουμε στο σημείο να λέμε στον ασθενή να φέρει γιατρό από το σπίτι του και η διοίκηση του νοσοκομείου να σφυρίζει αδιάφορα…..και να φτάνει στο σημείο να λέει πως δεν το γνώριζε ….


Γιατί κάτι τέτοιο με πληροφόρησαν πως δήλωσε ο πρόεδρος του νοσοκομείου.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button