ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΤΗ ΘΡΑΚΗ ΜΕ ΜΙΑ ΠΕΛΩΡΙΑ ΑΓΚΑΛΙΑ ΥΠΟΔΕΧΘΗΚΑΝ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ ΤΟ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΟ/ ΙΑΤΡΙΚΟ ΚΛΙΜΑΚΙΟ ΤΗΣ ΑΝΟΙΧΤΗΣ ΑΓΚΑΛΙΑΣ

Η Ανοιχτή Αγκαλιά των Φίλων Κοινωνικής Παιδιατρικής & Ιατρικής, για όγδοη (8) συνεχή χρονιά, πραγματοποίησε Εκστρατεία Προληπτικής Ιατρικής στους Ορεινούς Όγκους των Νομών Ροδόπης και Ξάνθης με το Πρόγραμμα “ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗ ΖΩΗ”.

   Η Ανοιχτή Αγκαλιά των Φίλων Κοινωνικής Παιδιατρικής & Ιατρικής, για όγδοη (8) συνεχή χρονιά, πραγματοποίησε Εκστρατεία Προληπτικής Ιατρικής στους Ορεινούς Όγκους των Νομών Ροδόπης και Ξάνθης με το Πρόγραμμα “ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗ ΖΩΗ”.


 Επιστημονικό Κλιμάκιο της Ανοιχτής Αγκαλιάς, αποτελούμενο από Ιατρούς, Νοσηλευτές και Τεχνολόγους – επισκέφθηκαν 12 Συνολικά Δήμους και Κοινότητες. Κατά την διάρκεια παραμονής, εφαρμόστηκε ένα ελπιδοφόρο    – πράγματι – Πρόγραμμα Ιατρικής Πρόληψης.


 ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ του Προγράμματος ήταν τα Νοσοκομεία Αεροπορίας, Νοσοκομεία Στρατού, Παίδων Αθηνών Αγλαϊα Κυριακού και Αγία Σοφία. Πανεπιστημιακή Παιδιατρική Κλινική του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, Θεραπευτήριο Ευαγγελισμός, Βρεφικό – Χειρουργικό Νοσοκομείο ΜΗΤΕΡΑ, Νοσοκομείο Ξάνθης, Ιωαννίνων, Δ.Υ.ΠΕ. Μακεδονίας και Θράκης.


   Όλοι η Ιατρική και Νοσηλευτική Ομάδα, με ιδιαίτερη Ευαισθησία και Επιστημονικό Ενδιαφέρον, διενήργησε τις προβλεπόμενες Ιατρικές Εξετάσεις στον Τοπικό Πληθυσμό.


Αξίζει να σημειωθεί ότι, η προσέλευση ήταν μεγαλύτερη των προσδοκιών μας, αφού αυξήθηκε – σημαντικά – τόσο ο αριθμός του Παιδικού Πληθυσμού όσο και των Ενηλίκων. Αυξήθηκε ο αριθμός των εξετασθέντων  50% σε σχέση με το 2007. 


   Όλοι οι Γονείς, ήταν εκεί. Περίμεναν καρτερικά να εξετασθούν τα Παιδιά τους, αφού η διαδικασία είναι χρονοβόρα λόγω της δυσκολίας που υπάρχει στην επικοινωνία.


   Πολύτιμοι Συνεργάτες μας και οι Δάσκαλοι, οι οποίοι ήταν στο ΠΛΕΥΡΟ ΜΑΣ, προκειμένου να μας παράσχουν κάθε δυνατή βοήθεια τους οποίους και Ευχαριστούμε Θερμά.


  Πραγματοποιήθηκαν 1.500 Ιατρικές Πράξεις Ενηλίκων (TEST PAP, PSA, Βιοχημικές Εξετάσεις) και εξετάσθηκαν 1.300 Παιδιά – από βρέφη έως 14 ετών. Πραγματοποιήθηκε Παιδοχειρουργικός Έλεγχος σε όλα τα παιδιά και έγινε μέτρηση αρτηριακής πίεσης.


  Αυτό δηλώνει πόσο Σκληρά Εργάστηκε η Ομάδα των Ιατρών για να ανταποκριθεί στον ΟΓΚΟ Δουλειάς.


  Οι οποίοι είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένοι, από τις συγκρίσεις που έκαναν  με τα δεδομένα του 2007. 


  Συγκεκριμένα το 2007, το 50% των περιστατικών είχαν ακολουθήσει τις οδηγίες των Ιατρών – έναντι του 2008 που έφθανε το 95% (δεδομένου ότι τα περιστατικά που εντοπίζονται και χρήζουν περαιτέρω αντιμετώπισης, κατευθύνονται στα Κρατικά Νοσοκομεία της Περιοχής – με τα οποία υπάρχει άριστη Συνεργασία).


Συμπεράσματα:


   * Τα Παιδιά στο Νομό Ξάνθης είναι πλήρως Εμβολιασμένα σε αντίθεση με τα Παιδιά στο Νομό Ροδόπης που είναι ελλιπώς Εμβολιασμένα.


   * Το 95% των Παιδιών και Ενηλίκων, που είχαν παραπεμφθεί λόγω προβλημάτων, επανεξετάσθηκαν και διαπιστώθηκε ότι το πρόβλημά τους είχε αντιμετωπισθεί.


  * Παιδιά που είχαν προβλήματα Οπτικής Οξύτητας, έχουν επισκεφθεί τον Ειδικό και ΕΧΟΥΝ ΑΠΟΔΕΧΘΕΙ  την χρήση γυαλιών σε αντίθεση με το 2007.


   * Η Στοματική Υγιεινή των Παιδιών έχει θεαματικά βελτιωθεί.


   * Οι Διατροφικές Συνήθειες των βρεφών έχουν βελτιωθεί σύμφωνα με τις οδηγίες των Παιδιάτρων.


   * Η Ατομική Υγιεινή των Παιδιών είναι, ελαφρώς, βελτιωμένη. 


   * Ανησυχία προκαλεί το γεγονός περιστατικών παιδιών με παχυσαρκία. Σε αντίθεση με τα προηγούμενα χρόνια που τα παιδιά ήταν ελλειποβαρή, αποτέλεσμα Λανθασμένης Διατροφής.


   * Εντοπίστηκαν, αυξημένα ποσοστά, Σκολίωσης λόγω λανθασμένης στάσης και ελλιπούς άσκησης (τα παιδιά γράφουν στο πάτωμα και δεν γυμνάζονται).


   * Εντοπίστηκαν περιστατικά Συγγενείς Καρδιοπάθειας και άλλων Κληρονομικών Νοσημάτων.


  * Σχεδόν όλα τα Παιδιά που είχαν Άσθμα, σε περιοχές που υπάρχει αλλεργικό υπόστρωμα είχαν ακολουθήσει τις οδηγίες και είναι ρυθμισμένο.


  * Πάνω από 50%  των Παιδιών παρουσιάζουν Μαθησιακό Πρόβλημα και 


  * Ενήλικες με διαταραχές στον ύπνο λόγω άγχους.


   * Οι Γονείς, δυσκολεύονται να αντιμετωπίσουν σωστά τα Παιδιά τους, παρ’ όλο ότι είναι εξαιρετικές Μητέρες.   


   Αυτό δεν αρκεί. Χρειάζονται ΒΟΗΘΕΙΑ και ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ.


   * Θεωρείται Σκόπιμη η παρουσία Ειδικού Παιδαγωγού και η κατά περιόδους συναντήσεις με την Ειδικό για Συμβουλευτική Γονέων, τουλάχιστον 2 – 3 φορές το χρόνο.


   * Έντονη δυσκολία Επικοινωνίας.


   ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΩΝ ΟΡΕΙΝΩΝ ΟΓΚΩΝ ΕΙΝΑΙ ΔΕΚΤΙΚΟΙ ΣΤΗΝ ΒΟΗΘΕΙΑ ΚΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΟΙ ΜΗΤΕΡΕΣ.


  Αρκεί να ΝΟΙΑΣΘΟΥΜΕ και να τους προσφέρουμε την ΒΟΗΘΕΙΑ ΜΑΣ!!!  


Το        Πρόγραμμα τελεί υπό την αιγίδα των Υπουργείων Εθνικής Άμυνας, Υγείας, Παιδείας, και των κατά τόπους ΔΥ.ΠΕ.


 Ευχαριστούμε θερμά τους Χορηγούς: COSMOTE που είναι πάγιος χορηγός του προγράμματος, καθώς και τις εταιρείες: PFIZER, WYETH, ΒΑΜΒΑΣ, ΠΑΠΑΠΟΣΤΟΛΟΥ, PROCTER & GAMBLE, NESTLE, GALENICA, SANOFI -AVENTIS, PHARMASERVΕ LILY & GENERAL ELECTRIC.


Σχετικά Άρθρα

Back to top button