Επιστολές της ΟΕΒΕ προς Δήμαρχο και Νομάρχη για τις ΘΛΕ

Η Ομοσπονδία Επαγγελματιών – Βιοτεχνών και Έμπορων Ν. Ξάνθης στηρίζει και παρακολουθει με προσοχή και ενδιαφέρον κάθε χρόνο τις Λαογραφικές γιορτές και τα καρναβαλικά δρώμενα στην πόλη μας.

   Η Ομοσπονδία  Επαγγελματιών –  Βιοτεχνών και Έμπορων Ν. Ξάνθης στηρίζει και παρακολουθει με προσοχή και ενδιαφέρον κάθε χρόνο τις Λαογραφικές γιορτές και τα καρναβαλικά δρώμενα στην πόλη μας.


   Το καρναβάλι είναι για όλους τους Ξανθιώτες και τους επισκέπτες της μια θαυμάσια ευκαιρία για ψυχαγωγία, και διασκέδαση ενώ παράλληλα κινεί την αγορά  μας, και τονώνει την αγοραστική κίνηση των καταστημάτων. Αυξάνει το τουριστικό ρεύμα από άλλες περιοχές και το κυριότερο κάνει περισσότερο γνωστή την πόλη και το Νομό μας σαν τουριστικό προορισμό και σε άλλες ημέρες και εποχές.


   Η Ο.Ε.Β.Ε.  Ν. Ξάνθης, χαιρετίζει και συγχαίρει τους χιλιάδες καρναβαλιστές – μέλη των Πολιτιστικών Συλλόγων, τις ομάδες των νέων μας, και κάθε συμπολίτη μας, που με ενθουσιασμό και αυθορμητισμό, έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους  για την επιτυχία των καρναβαλικών εκδηλώσεων.


  Αλλά  συγχρόνως συγχαίρει όλους τους συναδέλφους επαγγελματίες  που μέσω των επιχειρήσεων τους κάλυψαν τις ανάγκες των επισκεπτών και καταναλωτών μας προσφέροντας προϊόντα αρίστης ποιότητας σε λογικές τιμές.  


   


                                                                   


Προς


Τον κ. Δήμαρχο Ξάνθης


Θρακικές Λαογραφικές


 Εορτές 2008


   Το καρναβάλι του 2008 έγινε παρελθόν όπως και των 45 προηγούμενων ετών.


   Η μακρόχρονη επιβίωση και η από χρόνο σε χρόνο εξέλιξη του ήταν θεαματική πάντα όμως πρέπει να επαγρυπνούμε και συνεχώς να αγωνιζόμαστε για την περαιτέρω πορεία των εκδηλώσεων .


Ειπώθηκε από έμπειρους παρατηρητές ότι εφέτος η επισκεψιμότητα του κόσμου ήταν μικρότερη και προπαντός από τους γειτονικούς Νομούς πράγμα που πρέπει σοβαρά να μας προβληματίσει.


            Εμείς σαν Ο.Ε.Β.Ε. Ν. Ξάνθης βγάλαμε το συμπέρασμα ότι ενώ οι επιχειρήσεις μας είναι έτοιμες να δεχθούν αυτόν τον μεγάλο όγκο των επισκεπτών (πλην Ξενοδοχείων) οι υποδομές της πόλης μας δεν μπορούν να καλύψουν τους επισκέπτες μας.


   Αναφερόμαστε στο τελευταίο τριήμερο και επιγραμματικά λέμε για την αναγκαιότητα πεζοδρόμησης όλου του εμπορικού ιστού και της Παλιάς Πόλης με ταυτόχρονη εξυπηρέτηση όλων με ΤΑΞΙ ή μίνι ΒΑΝ μισθωμένα από τον Δήμο που θα προσεγγίζουν τα Ξενοδοχεία, τις συνοικίες και τους οικισμούς της πόλης για ταχύτατη μεταφορά του κόσμου στο κέντρο της πόλης ή στην Παλιά Πόλη δηλαδή εκεί που λαμβάνουν χώρα οι εκδηλώσεις.


  Επίλυση του άλλου μεγάλου προβλήματος με τις χημικές τουαλέτες ακόμη και για άτομα με ειδικές ανάγκες (αύξηση της επισκεψιμότητας των ΑΜΕΑ) αλλά και κυρίως εξεύρεση  πάρκιγκ για τα ΙΧ μέσα στην πόλη (αυλές σχολείων) και άλλοι χώροι.


   Όλα τα ανωτέρω αλλά και πολλές άλλες προτάσεις να αποτελέσουν κίνητρα για αύξηση της επισκεψιμότητας στην  πόλη μας επειδή πιστεύουμε ότι οι ΘΛΕ έχουν φτάσει σε πολύ υψηλό επίπεδο οφείλει ο Δήμος να δημιουργήσει πλέον έναν ειδικό φορέα όπου θα ηγούνται άτομα με εξειδικευμένες γνώσεις (επαγγελματίες σκηνοθέτες, ηθοποιούς, θεατρολόγους κλπ.) και θα συμμετέχουν εκπρόσωποι των καρναβαλικών συλλόγων, πολιτιστικών συλλόγων, άνθρωποι της αγοράς, εκπρόσωποι ορεινής περιοχής (Πομάκοι με έντονα πολιτιστικά στοιχεία) και εν γένει άνθρωποι που εμπλέκονται στις ΘΛΕ και τις γιορτές Παλιάς Πόλης.


   Θεωρούμε ότι αυτή είναι μια συγκεκριμένη πρόταση και ο φορέας αυτός μπορεί να ανανεώσει τις εκδηλώσεις και να τις αναδείξει ακόμη περισσότερο.


 



Προς Τον κ. Νομάρχη Ξάνθης


Καλή λειτουργία  της αγοράς


   Στη σύσκεψη για την καλύτερη λειτουργία της αγοράς τις ημέρες του Καρναβαλιού και κυρίως τις 2-3 τελευταίες μέρες είχαμε αποδεχθεί να γίνονται τακτικοί και συχνοί έλεγχοι στην  αγορά μας με στόχο την προστασία της δημόσιας υγείας, την προσφορά εδεσμάτων και αγαθών υψηλής ποιότητας σε προσιτές τιμές.


  Η συζήτηση μας ύστερα από εισήγηση σας, περιεστράφη γύρω από την εντατικοποίηση των ελέγχων, ώστε να διαφυλαχθεί η δημόσια υγεία με την εφαρμογή των υγειονομικών και αγορανομικών διατάξεων.


  Στην αρχή μάλιστα έγινε εκτενής λόγος για το συστηματικό έλεγχο, όλων βεβαίως των καταστημάτων, αλλά κυρίως των πλανοδίων, που σε τροχήλατα καρότσια και σταθερούς πάγκους πωλούν εδέσματα και αγαθά ευπαθή και ευαίσθητα.


  Οι άνθρωποι αυτοί είναι τυχαίοι, άσχετοι, ευκαιριακοί και στο σύνολό τους παράνομοι. Δεν έχουν άδεια, βιβλιάρια υγείας, δεν έχουν εγκαταστάσεις συντήρησης των τροφίμων και δεν προσφέρουν εγγυημένα ποτά.


   Η δραστηριότητά  τους δεν πληρεί καμία προϋπόθεση εξ όσων ορίζουν οι διατάξεις προς το Κράτος, το Δήμο ή τα ασφαλιστικά ταμεία.


   Τονίσθηκε ότι ο έλεγχος θα διενεργείται προς πάσα κατεύθυνση και προς κάθε επαγγελματική δραστηριότητα, αλλά πιο επισταμένα προς την πλευρά κυρίως εκείνη, όπου υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις και υπόνοιες εμφάνισης αταξιών και παρανομιών και όμως έγινε το αντίθετο.


   Δυστυχώς κι εφέτος πλανόδιοι δραστηριοποιήθηκαν όλες τις ημέρες (είδη ζαχαροπλαστικής στο παζάρι της πισίνας) και την Κυριακή όλη την ημέρα χωρίς ο έλεγχος να έχει ουσιαστικά αποτελέσματα γιατί οι πλανόδιοι ούτε ταυτότητες επέδειξαν και το ουσιαστικότερο συνέχισαν την λειτουργία τους όλη την Κυριακή  με τα  πιθανά επακόλουθα του κινδύνου που ελλοχεύουν.


   Δηλαδή  για ακόμη μία φορά ελέγχθηκαν  οι νόμιμοι που ελέγχονται αδιαλείπτως όλο το χρόνο και οι παράνομοι διέφυγαν.


   Με τις παραπάνω σκέψεις και θέσεις μας δε θέλουμε και πολύ περισσότερο δεν επιδιώκουμε να εμποδίσουμε κάποιους να βγάλουν ένα μεροκάματο αλλά να τονίσουμε την επιτακτική ανάγκη να λειτουργήσει η αγορά μας σωστά και η πόλη μας να διατηρήσει την καλή της φήμη προκειμένου να εξασφαλίσουμε μια συνεχή και αδιάλειπτη ροή τουριστών στα μέρη μας όχι μόνο “επ’ ευκαιρία” των εορτών μας αλλά και ολόκληρο το χρόνο.   


                        Για το Διοικητικό Συμβούλιο


                        Ο Πρόεδρος ΤΣΙΑΚΙΡΟΓΛΟΥ Σ.


Ο Γεν.  Γραμματέας ΜΠΑΤΖΑΚΙΔΗΣ Γ.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button