Ναρκωτικά -η μάστιγα που εξαπλώνεται καθημερινά

Πολυδιάστατο και όχι μονοδιάστατο πρόβλημα είναι η μάστιγα των ναρκωτικών και για αυτό απαιτείται συστράτευση και παράλληλη και ταυτόχρονη δράση όλων των φορέων και της κοινωνίας για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του. Μια αντιμετώπιση που κυρίαρχα θα πρέπει να στηρίζεται στην πρόληψη και μετά στη θεραπεία και την καταστολή.

   Πολυδιάστατο και όχι μονοδιάστατο  πρόβλημα είναι η μάστιγα των ναρκωτικών και για αυτό απαιτείται συστράτευση και παράλληλη και ταυτόχρονη δράση όλων των φορέων και της κοινωνίας για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του. Μια αντιμετώπιση που κυρίαρχα θα πρέπει να στηρίζεται στην πρόληψη και μετά στη θεραπεία και την καταστολή. 


   Τα ναρκωτικά αποτελούν μια σύγχρονη κοινωνική απειλή και η σοβαρότητα του προβλήματος έγκειται στο ότι πλήττουν τη νεολαία, το παραγωγικό κομμάτι μιας κοινωνίας, η οποία και αποτελεί το μέλλον της.


   Τα παραπάνω, αποτελούν κάποια από τα συμπεράσματα της ενδιαφέρουσας ημερίδας με θέμα “Τα ναρκωτικά και η αντιμετώπισή τους. Πρόληψη-Θεραπεία-Προβληματισμοί”  που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας στην αίθουσα “Λίλιαν Βουδούρη” του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης.


   Η εκδήλωση διοργανώθηκε από την Αστυνομική Διεύθυνση Ξάνθης και το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης, στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας κατά των Ναρκωτικών στις 26 Ιουνίου.


   Κατά τη διάρκεια της Ημερίδας επιχειρήθηκε από τους ομιλητές μια σφαιρική προσέγγιση της σύγχρονης μάστιγας, τόσο σε ότι αφορά την πρόληψη, όσο και την καταστολή.


  Στόχος της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ξάνθης μέσω αυτής της εκδήλωσης ήταν πέρα από το να παρουσιάσει τις ενέργειες της στα πλαίσια της καταστολής των αδικημάτων για τα ναρκωτικά, να ευαισθητοποιήσει την τοπική κοινωνία στο θέμα της πρόληψης.


    Παρόλο που στην ημερίδα κλήθηκαν να μιλήσουν αξιόλογοι ομιλητές και ειπώθηκαν κατατοπιστικά και σημαντικά στοιχεία σε ότι αφορά την αντιμετώπιση του προβλήματος των ναρκωτικών, η παρουσία του κόσμου δεν κρίθηκε ικανοποιητική.


Αναφερόμενος στο έργο της Ομάδας Δίωξης Ναρκωτικών Ξάνθης, ο Διοικητής του Τμήματος Ασφαλείας Ξάνθης, Αστυνόμος Β’, Ιωάννης Ταχτσίδης, επεσήμανε ότι στόχος είναι η διάσπαση της αλυσίδας στο κεφάλαιο ναρκωτικά (παραγωγή-εμπορία-χρήση ναρκωτικών-εξάπλωση και κυρίως στη νεολαία), δηλαδή μεταξύ των παραγωγών και των εμπόρων, έτσι ώστε να χτυπηθεί καλύτερα η σύγχρονη αυτή μάστιγα.


   Σε ότι αφορά την περιοχή μας , η κατάσταση όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε, ελέγχεται και  το πρόβλημα εστιάζεται κυρίως στη χρήση κάνναβης, αλλά κυκλοφορούν και ηρωίνη, κοκαϊνη και ιδιαίτερα έκσταση. Η Ομάδα Δίωξης Ναρκωτικών της Αστυνομικής Δ/νσης Ξάνθης, η οποία συνεπικουρείται από την ΟΠΚΕ και Συνοριοφύλακες, έχει να επιδείξει αποτελεσματικό έργο, καθώς έχει προχωρήσει στην εξάρθρωση και σύλληψη κυκλωμάτων διακίνησης ναρκωτικών ουσιών, όπως πρόσφατα που κατάσχεσε 20.699 δίσκια έκστασης.


   Παράλληλα λειτουργεί ξεχωριστή γραμμή επικοινωνίας με τους πολίτες, διαθέτει πληροφοριακό δίκτυο και ιστοσελίδα, πέρα από τις περιπολίες που πραγματοποιεί στα ύποπτα σημεία και στα στέκια όπου συχνάζουν οι νέοι.


   “Είμαι πλήρως ικανοποιημένος από την Ομάδα Δίωξης Ναρκωτικών και το έργο που έχει να παρουσιάσει. Με κίνδυνο της ζωής τους, χωρίς να λογαριάζουν ούτε χρόνο, ούτε χρήμα, ούτε την οικογένεια, βρίσκονται επί 24ωρου βάσεως επί ποδός για την αντιμετώπιση της μάστιγας των ναρκωτικών”, δήλωσε στον “Α”, ο Αστυνομικός Διευθυντής Ξάνθης, κ. Παναγιώτης Μητσέλος.


    Από την πλευρά του ο Διοικητής Ασφαλείας Ξάνθης, κ. Ταχτσίδης ολοκληρώνοντας την ομιλία του, εξέφρασε τη μεγάλη του ανησυχία, καθώς παρά τα μέτρα καταστολής και αντιμετώπισης του προβλήματος και σε προληπτικό επίπεδο, διαπιστώνεται μια αυξητική τάση στη χρήση των ναρκωτικών, για αυτό και υπογράμμισε την ανάγκη αναζήτηση νέων μέτρων που θα συμβάλλουν στην επίλυση του προβλήματος.


   Στις νευροψυχολογικές διαστάσεις της χρήσης των ναρκωτικών ουσιών αναφέρθηκε , ο ψυχολόγος του Γενικού Νοσοκομείου Ξάνθης, κ. Βαταμίδης, ο οποίος σκιαγράφησε το προφίλ και την ψυχολογία των χρηστών.


Ιδιαίτερα ουσιαστικές ήταν και οι τοποθετήσεις μέσω των χαιρετισμών τους, τόσο του εκπροσώπου της Μητροπολίτη Ξάνθης, πατέρα Σωφρόνιου, ο οποίος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου σε ότι αφορά τον τομέα της πρόληψης, καθώς η πολιτεία εξετάζει το ενδεχόμενο να περάσει σε χέρια ιδιωτών το κομμάτι της πρόληψης και της θεραπείας, τονίζοντας ότι θα πρέπει να μείνει η πρόληψη και η απεξάρτηση στα χέρια της πολιτείας και των θεσμών που έχει συστήσει.


   Σημαντικό μήνυμα προς τους γονείς και όχι μόνο έστειλε και η τοποθέτηση της υπεύθυνης Αγωγής Υγείας της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Ξάνθης, κ Χρυσογέλου, η οποία αναφέρθηκε στο ρόλο στο ρόλο του σχολείου, το οποίο θα πρέπει να βοηθά στην ενίσχυση της αυτογνωσίας, της αυτοπεποίθησης, των διαπροσωπικών σχέσεων και της ψυχικής υγείας των νέων, μέσω προγραμμάτων και κάλεσε του γονείς να στρέψουν τα παιδιά τους στον αθλητισμό, αλλά και σε άλλες δημιουργικές δραστηριότητες, γιατί αποτελούν τον καλύτερο τρόπο να τα θωρακίσουν απέναντι στον κόσμο των ναρκωτικών.


   Με κοινή διαπίστωση ότι είμαστε αναγκασμένοι να ζούμε με τα ναρκωτικά, καθώς το πρόβλημα κύρια είναι οικονομικό, όλοι οι ομιλητές της ημερίδας συμφώνησαν πως θα πρέπει οι ενέργειες πολιτείας και κοινωνίας να επικεντρωθούν στον τομέα της πρόληψης.


   “Επειδή τα κέρδη από τα ναρκωτικά είναι τεράστια, ο αγώνας είναι αδυσώπητος και καθημερινός”, υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο Αστυνομικός Διευθυντής Ξάνθης, κ. Μητσέλος σε δηλώσεις του στον “Α”.


   Μάλιστα σημείωσε πως στο άμεσο μέλλον το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης προτίθεται να δημιουργήσει Τμήματα Δίωξης Ναρκωτικών και Υποδιευθύνσεις Δίωξης Ναρκωτικών αναβαθμίζοντας και ενισχύοντας έτσι το κομμάτι της καταστολής, όπου τα αστυνομικά όργανα που θα υπηρετούν στα τμήματα αυτά θα μπορούν να προσφέρουν και στο κομμάτι της πρόληψης.


   Τέλος ο Αστυνομικός Διευθυντής Ξάνθης, έστειλε μέσα από την εφημερίδα μας το δικό του μήνυμα  στους νέους και στην τοπική κοινωνία για τον αγώνα κατά των ναρκωτικών.  


“Τα ναρκωτικά μπορούν να μπουν από παντού και να μην κωφεύουμε και ομφαλοσκοπούμε καθήμενοι στον καναπέ, γιατί το πρόβλημα του γείτονα μπορεί αύριο να είναι και δικό μας πρόβλημα. Και δύο είναι τα κυριότερα προβλήματα που μας ανησυχούν, ότι αυξάνονται οι χρήστες και μειώνεται και η ηλικία των χρηστών και αυτό είναι που θα πρέπει να μας προβληματίζει.


Και στους νέους έχω να πω το εξής, οι ουσίες είναι μια ουτοπία, μια προσωρινή ευφορία και μετά είναι το χάος και όποιος μπει στο λούκι αυτό-ας το πούμε στην κοινή έκφραση-δεν υπάρχει επιστροφή”.


Δέσποινα Γκούμα     


Σχετικά Άρθρα

Back to top button