Η κοιτίδα των πολιτισμών

Η Κωνσταντινούπολη ή αλλιώς Βασιλεύουσα Πόλη, είναι η μοναδική στον κόσμο πόλη, που έχει κτιστεί πάνω σε δύο Ηπείρους και αποτελείται από τρία τμήματα: το τμήμα που ονομάζεται Ιστορική Χερσόνησος στην Ευρωπαϊκή πλευρά νότια του Κεράτιου Κόλπου.

Η Κωνσταντινούπολη ή αλλιώς Βασιλεύουσα Πόλη, είναι η μοναδική στον κόσμο πόλη, που έχει κτιστεί πάνω σε δύο Ηπείρους και αποτελείται από τρία τμήματα: το τμήμα που ονομάζεται Ιστορική Χερσόνησος στην Ευρωπαϊκή πλευρά νότια του Κεράτιου Κόλπου.

Το τμήμα ΓΑΛΑΤΑ που βρίσκεται στο βόρειο μυχό του Κεράτιου Κόλπου και το τρίτο τμήμα είναι η ΝΕΑΠΟΛΙΣ στην Ασιατική πλευρά του Βοσπόρου. Ο Κεράτιος Κόλπος μοιάζει με κέρατο και έχει μήκος7 χλμ.και χωρίζει στα δύο την Ευρωπαϊκή πλευρά της Πόλης. Ο Βόσπορος είναι ο πορθμός μεταξύ Ευρώπης και Ασίας και ενώνει, τον Εύξεινο Πόντο με την Προποντίδα, σχηματίζοντας την ομορφότερη γεωπολιτική φιγούρα στον κόσμο. Εχει μήκος150 χλμ.και πλάτος60 χλμ.εκτάσεως 7.500 τ.χλμ. Σήμερα η Κωνσταντινούπολη έχει περάσει τα 16 εκατομμύρια κατοίκους και κάθε χρόνο αυξάνει κατά 600.000 περίπου, λόγω των μεταναστεύσεων από το εσωτερικό της χώρας. Το φυσικό κάλλος και τα ιστορικά κειμήλια 5.500 ετών της Κωνσταντινούπολης έχουν υμνήσει πάρα πολλοί συγγραφείς, ιστορικοί και ποιητές.

Το γεωπολιτικό και Αυτοκρατορικό μεγαλείο της Κωνσταντινούπολης συμπληρώνουν τα Πριγκηπόννησα. Τα Πριγκηπόννησα απέχουν20 μίλιααπό την ευρωπαϊκή χερσόνησο και μόνο4 μίλιααπό την ασιατική πλευρά. Γι’ αυτό η συγκοινωνία με τα καραβάκια πραγματοποιείται από την ασιατική πλευρά της Κωνσταντινούπολης.

Το συγκρότημα των Πριγκηποννήσων αποτελείται από 9 νησιά και δύο βραχονησίδες. Το όνομα Πριγκηπόννησα τους έχει δοθεί, διότι, χρησίμευαν σαν τόπος αναψυχής ή φυλάκισης των Βυζαντινών Πριγκήπων. Αρχάς του 19ου αιώνα ο πληθυσμός των Πριγκηποννήσων ήταν 1.200 κάτοικοι, στις αρχές του 20ου αιώνα οι κάτοικοι ήταν 12.000 και στις αρχές του 2005 ήταν 20.000, οι περισσότεροι Ρωμιοί και Αρμένιοι. Οι οποίοι κυρία βιοποριστική ενασχόληση είχαν την αλιεία. Είχαν χτίσει τα ονομαστά ψαροχώρια της εποχής εκείνης. Οι κατοικίες τους ήταν διώροφα, ωραιότατα ξύλινα σπίτια που σώζονται ακόμη και σήμερα. Ορισμένα τα έχουν αναπαλαιώσει, παρουσιάζοντας έτσι την εικόνα μιας θαυμάσιας εποχής. Σήμερα, είναι κάτι ξεχωριστό και σπουδαίο να γευματίσει κάποιος στην ψαροταβέρνα “Αλή Μπαμπά”!

Τα μεγαλύτερα απ’ αυτά τα νησιά είναι η Πρίγκηπος και η Χάλκη. Στο νησί της Χάλκης υπάρχει από αιώνες, η ομώνυμη Θεολογική Σχολή της Χάλκης. Στεγάζεται σε κτίριο κλασικής αρχιτεκτονικής, πολύ καλά διατηρημένο με ένα θαυμάσιο καταπράσινο περίγυρο.

Θεωρούμε ότι, η επαναλειτουργία αυτής της ανώτατης Θεολογικής Σχολής, θα ωφελήσει και τους μεν και τους δε. Διότι, θ’ αποφοιτούν απ’ αυτήν τη Θεολογική Σχολή επιστήμονες με γνώση που θ’ αναπτύξουν τον πολιτισμό σε διεθνές επίπεδο.

Εμείς τώρα, παρακολουθούμε το γίγνεσθαι αυτής της Πόλεως. Ενθυμούμενοι, ονειροπολώντας – καταθέτοντας τις ιστορικές μας μνήμες.                

 

Μενέλαος Καρυωτάκης

Σχετικά Άρθρα

Back to top button