ΑΠΌ ΤΟ ΠΡΙΣΜΑ ΤΗΣ ΔΕΣΠΟΙΝΑΣ ΓΚΟΥΜ

Επτά περιφέρειες, δέκα επτά νομαρχίες και 400 δήμοι, θα συγκροτούν το αργότερο μέσα σε τέσσερα χρόνια το νέο διοικητικό χάρτη της χώρας μας …. Αχ, να το δω και να μην το πιστεύω…..

Επτά περιφέρειες, δέκα επτά νομαρχίες και 400 δήμοι, θα συγκροτούν το αργότερο μέσα σε τέσσερα χρόνια το νέο διοικητικό χάρτη της χώρας μας …. 


Αχ, να το δω και να μην το πιστεύω…..


Ε, ρε εμφύλιος που θα ξεσπάσει ……


Γιατί εσύ και όχι εγώ, γιατί αυτοί και όχι εμείς……;


Συνενώσεις και διαχωρισμοί, αντιδράσεις και εντάσεις θα πρωταγωνιστήσουν στο νέο διευρυμένο “Καποδίστρια” που μελετά η κυβέρνηση να θέσει σε εφαρμογή…..


Ο διάλογος και οι πρώτες διερευνητικές ματιές οσονούπω ξεκινούν για να βολιδοσκοπήσουν τις θέσεις καταρχήν των αιρετών της αυτοδιοίκησης πρώτου και δευτέρου βαθμού και στη συνέχεια των τοπικών κοινωνιών…


Και η αρχή έγινε με το νέο Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο, το οποίο εγκρίθηκε χωρίς ενστάσεις και παίρνει πλέον το δρόμο για τη Βουλή….


Μέσα στο Μάρτιο θα κατατεθεί στο Ελληνικό μας Κοινοβούλιο και με την προοπτική οι τριακόσιοι της δημοκρατίας να το ψηφίσουν πριν από το Πάσχα…..


 



Και για όσους δεν έχουν προλάβει να ενημερωθούν για το τι είναι αυτό το Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο και ποιος ο σκοπός του, επιγραμματικά να αναφέρουμε πως με το γενικό αυτό χωροταξικό πλαίσιο παρέχεται η νομική βάση για την επιβολή διοδίων για τα Ι.Χ. αυτοκίνητα στο κέντρο των πόλεων, θεσμοθετείται η αλλαγή των αγροτικών καλλιεργειών στο πλαίσιο της ΚΑΠ, της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής δηλαδή,  ενώ θα καταργηθεί σταδιακά και υπό όρους η εκτός σχεδίου δόμηση-αν και η αρτιότητα των 4 στρεμμάτων παραμένει ως έχει-…


Συμπερασματικά λοιπόν το Εθνικό Χωροταξικό Πλαίσιο έχει ως στόχο τον προσδιορισμό στρατηγικών κατευθύνσεων που θα οδηγήσουν σε μια ολοκληρωμένη χωρική ανάπτυξη  και αειφόρο οργάνωση του εθνικού χώρου για τα δεκαπέντε επόμενα χρόνια…


 



Είπαμε όλα επί χάρτου φαντάζουν ωραία και εύκολα…..


Όταν έρχεται η ώρα να εφαρμοστούν στην πράξη, τότε ξεκινά ένας Γολγοθάς, που για να πετύχεις την ανάβασή του, πολλές φορές αναγκάζεσαι και αναιρείς αποφάσεις και σχέδια  που είχες αποτυπώσει στο χαρτί ….


Ή δίνεις μια μεγάλη παράταση χρόνου προκειμένου οι άμεσα εμπλεκόμενοι να φωνάξουν, να ξεσπαθώσουν και αφού ξεθυμάνουν και ξεφουσκώσει κάπως η κατάσταση, να αποδεχτούν τις αλλαγές που προωθούνται …..


Εκτός και αν ανήκουν στην κατηγορία των κατοίκων των Ζωνιανών που γράφουν τον “Καποδίστρια”  στα παλαιά τους υποδήματα και πιάνουν τα κουμπούρια….


Η ουσία πάντως είναι πως σε λιγότερο από τέσσερα χρόνια οι 13 περιφέρειές μας πρέπει να γίνουν επτά-ε, δεν είναι και τόσο δύσκολο να τις μειώσεις κατά έξι-, το δύσκολο είναι στις νομαρχίες που από τις πενήντα και κάτι, θα πρέπει να τις κατεβάσεις στις 17 κάτι και τους δήμους που θα πρέπει και αυτούς να τους μειώσουν κατά κάποιες  αρκετές εκατοντάδες και να τους φτάσουν στους 400…


 



Η αλήθεια είναι πως αν ήταν μόνο στο χέρι των Ελλήνων, όχι μόνο δε θα τους μειώναμε, αλλά ίσως και να τους πολλαπλασιάζαμε…..


Άλλωστε μέσα από τον πολλαπλασιασμό αυξάνεται και ο αριθμός αυτών που βρίσκονται σε θέσεις εξουσίας…..


Και οι Έλληνες, αγάπες μου, όχι για να το παινευτούμε αγαπάμε πολύ να κατέχουμε πόστα εξουσίας….. 


Πόσοι είμαστε ζωή να έχουμε και οι μισοί είναι δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι, νομάρχες, αντινομάρχες, δημοτικοί και νομαρχιακοί σύμβουλοι, περιφεριάρχες και γραμματείς, πρόεδροι, για να μην προσθέσουμε και την κατηγορία των βουλευτών, των υπουργών και των υφυπουργών…….


Και ξέρετε την παροιμία, όπου λαλούν πολλοί……


Και επειδή ευτυχώς δεν είναι μόνο στο χέρι των Ελλήνων, αλλά και των εταίρων μας των Ευρωπαίων, έφτασε πλέον η ώρα να συμμαζέψουμε κάπως αυτή την πολυδιάσπαση εξουσιών και αρμοδιοτήτων…..


Άλλωστε η ισχύς εν τη ενώσει…..


Για τους πολίτες ένας νέος Καποδίστριας το βέβαιο είναι πως δε θα επηρεάσει και ιδιαίτερα τη ζωή τους, ούτε και θα τους αφαιρέσει δικαιώματα ή θα τους κάνει πιο δύσκολη τη ζωή…..


Άλλωστε και πάλι θα αποτελούν κάτοικοι ενός δήμου, μιας νομαρχίας και μιας περιφέρειας, μόνο που σε έκταση και πληθυσμό θα είναι πολύ μεγαλύτερες…..


Θα ψηφίζουν και θα εκλέγουν τους αιρετούς της αυτοδιοίκησης και πολύ πιθανόν και ίσως κάποια στιγμή και τον περιφερειάρχη τους…..


 


Το θέμα είναι ότι θα μειωθεί η ζήτηση  και θα αυξηθεί η προσφορά… αν μιλήσουμε με κανόνες της αγοράς…..


Πολλοί αιρετοί θα περάσουν στην ανεργία, αλλά και από την άλλη θα υπάρξει ένας ανταγωνισμός προς όφελος των πολιτών…


Καταλαβαίνετε εσείς τι εννοώ…


Το πρόβλημα δεν είναι με τι κριτήρια, μέτρα και σταθμά θα γίνουν οι συνενώσεις στο νέο διευρυμένο “Καποδίστρια”…


Το πρόβλημα είναι ότι πολλοί θα χάσουν την κουτάλα, ή δε θα έχουν κομμάτι στην πίτα της εξουσίας ή για να το αποκτήσουν θα πρέπει να ιδρώσουν τα μάλλα, καθότι οι υποψήφιες θέσεις θα είναι κατά πολύ λιγότερες και οι ενδιαφερόμενοι μνηστήρες οι ίδιοι…


Και φυσικά οι όποιες αντιδράσεις θα υπάρξουν από πλευράς τους θα καλύπτονται κάτω από το πέπλο των δικαιολογιών ότι φροντίζουν τα συμφέροντα των τοπικών κοινωνιών που εκπροσωπούν και  της ανάπτυξής τους (δήμοι και νομαρχίες)…


Κάθε αρχή και δύσκολη, ο διάλογος ξεκινά και το μέλλον θα δείξει… Τι είναι να περάσουν τα τρία και κάτι χρονάκια…

Σχετικά Άρθρα

Back to top button