Ντοκιμαντέρ 75 λεπτών με θέμα τους Πομάκους

Οι Πομάκοι ζουν στα βουνά της Ροδόπης, στην Ελλάδα και τη Βουλγαρία, κατά μήκος των συνόρων. Η γλώσσα τους είναι νοτιοσλαβική διάλεκτος και η θρησκεία τους μουσουλμανική. Πολλά έχουν γραφτεί για την καταγωγή τους αλλά οι ίδιοι αυτοπροσδιορίζονται ανάλογα με την περίπτωση άλλοτε ως Πομάκοι, άλλοτε ως Βούλγαροι, άλλοτε ως Τούρκοι, άλλοτε ως Έλληνες κι άλλοτε ως Ευρωπαίοι πολίτες.

     Οι Πομάκοι ζουν στα βουνά της Ροδόπης, στην Ελλάδα και τη Βουλγαρία, κατά μήκος των συνόρων. Η γλώσσα τους είναι νοτιοσλαβική διάλεκτος και η θρησκεία τους μουσουλμανική. Πολλά έχουν γραφτεί για την καταγωγή τους αλλά οι ίδιοι αυτοπροσδιορίζονται ανάλογα με την περίπτωση άλλοτε ως Πομάκοι, άλλοτε ως Βούλγαροι, άλλοτε ως Τούρκοι, άλλοτε ως Έλληνες κι άλλοτε ως Ευρωπαίοι πολίτες. Χαρακτηριστική είναι μια παροιμία τους που λέει: “Να φοβάσαι του Τούρκου το βόλι, του Βούλγαρου το ξύλο και του Έλληνα το μολύβι”.    


    Οι σλαβόφωνοι αυτοί μουσουλμάνοι της οροσειράς της Ροδόπης είναι το θέμα του νέου ντοκιμαντέρ (διάρκειας 75 λεπτών) με τίτλο ” Mlogo du mish … mlogo pl achesh” (Πολύ μιλάς  … πολύ κλαις). 


Δημιουργός της ταινίας είναι ο αξιόλογος σκηνοθέτης Δημήτρης Κιτσικούδης, ενώ η φωτογραφία έγινε από τους Άλκη Σωτηριάδη, Κώστα Ποταμιάνο και Γρηγόρη Θεοδωρίδη. Η υπέροχη μουσική που συνοδεύει τις σπάνιας ομορφιάς εικόνες ανήκει στον Περικλή Χειλά. Στους επιστημονικούς συνεργάτες της ταινίας συμπεριλαμβάνονται ο Ευστράτιος Ζεγκίνης, η Φωτεινή Τσιμπιρίδου, η Δόμνα Μιχαήλ, η Ιφιγένεια Βαμβακίδου, η Αναστασία Μπαλέζντραβου, ο Νίκος Κόκκας, η Margarita Karamihova και η Μαρίνα Θωμοπούλου. Για τη δημιουργία του ντοκιμαντέρ χρειάστηκαν δεκάδες ερευνητικές αποστολές στα πομακοχώρια της Ελλάδας και της Βουλγαρίας που έγιναν κατά τη διάρκεια της τελευταίας πενταετίας. Όπως έχει τονιστεί από τους κριτικούς, το αποτέλεσμα αυτής της πολυετούς έρευνας αποτελεί την πιο σοβαρή και αντικειμενική κινηματογραφική αποτύπωση του ζητήματος της ταυτότητας και της ιστορίας των Πομάκων της Θράκης. 


       Η νέα ταινία του Δημήτρη Κιτσικούδη για τους Πομάκους  απέσπασε το δεύτερο βραβείο ντοκιμαντέρ στο φετινό φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, ενώ έχει επίσης προβληθεί από την Κινηματογραφική Λέσχη Αλεξανδρούπολης και   από το Μουσικό Σχολείο Ξάνθης στη Διομήδεια στις 14 Δεκεμβρίου, στα πλαίσια της ημερίδας με τίτλο: “Λαϊκός πολιτισμός – Μουσική και Μουσικοί της ορεινής Ξάνθης”.


      Μετά τα Χριστούγεννα προγραμματίζεται η ανοιχτή προβολή του ντοκιμαντέρ στο Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης στην Ξάνθη.     


Σχετικά Άρθρα

Διαβάστε Επίσης
Close
Back to top button