Από το πρίσμα της Δέσποινας Γκούμα

Όντως διανύουμε δίσεκτη χρονιά , για αυτό και χρειάζεται ψυχραιμία….πολύ ψυχραιμία…. Τα όσα διαδραματίζονται τις τελευταίες μέρες τόσο στο εσωτερικό της χώρας μας όσο και στο εξωτερικό είναι για γερά νεύρα…..

Όντως διανύουμε δίσεκτη χρονιά , για αυτό και χρειάζεται ψυχραιμία….πολύ ψυχραιμία….


Τα όσα διαδραματίζονται τις τελευταίες μέρες τόσο στο εσωτερικό της χώρας μας όσο και στο εξωτερικό είναι για γερά νεύρα…..


Από τη μια το Σκοπιανό και οι τελευταίες προκλητικές ενέργειες της γείτονας χώρας, από την άλλη οι επιχειρούμενες μεταρρυθμίσεις στο Ασφαλιστικό και η διοικητική αναδιάρθρωση της χώρας και όχι μόνο κρατούν την αδρεναλίνη μας σε καλά επίπεδα….


Αποτελούν θέμα συζήτησης όχι μόνα στα τηλεοπτικά παράθυρα των ειδήσεων και των πολιτικών εκπομπών, αλλά και την ώρα που πίνουμε το απογευματινό μας καφεδάκι….


 



Όπως και να το κάνουμε οι Έλληνες ως πολιτικά όντα είναι ευαισθητοποιημένοι και ενεργοί πολίτες και ως εκ τούτου θέλουν να εκφέρουν άποψη, να κρίνουν και να σχολιάζουν και πολλές φορές όταν η κατάσταση αγγίζει τα όρια του παραλόγου να θυμώνουν και να τα παίρνουν και αγρίως στο κρανίο-όπως λένε και οι ομιλούντες την αργκό- ….


Δεν είναι και λίγο όπως αποδεικνύεται και από τη μακραίωνη ιστορία της χώρας σου και η οποία χαρακτηρίζεται και το λίκνο της δημοκρατίας να τη καταδικάζουν για παραβίαση των δικαιωμάτων της μειονότητας….


Φτάνεις στο σημείο να αναρωτιέσαι αν ζεις στη χώρα για την οποία κατά καιρούς όλο και βρίσκουν κάποιο θέμα να ασχοληθούν και να την κατηγορήσουν πως δε σέβεται τις μειονότητες που κατοικούν σε αυτήν…..


 Πώς είναι δυνατόν να μην αντιλαμβάνεσαι εσύ αυτά που οι άλλοι και ως συνήθως οι εκ ΗΠΑ υποστηριζόμενοι τις περισσότερες φορές διεθνείς οργανισμοί όχι μόνο βλέπουν, αλλά και καταδικάζουν….


 



Είναι σαν να σου λένε “έλα παππού μου να σου δείξω τα αμπελοχώραφά σου…”…


Μπορούν οι άλλοι να μιλήσουν για την πραγματική κατάσταση που επικρατεί στην Θράκη, όταν εμείς είμαστε οι μόνοι αυτόπτες μάρτυρες της αρμονικής συνύπαρξης και διαβίωσης χριστιανών και μουσουλμάνων, όντας κάτοικοι αυτής της περιοχής….;


Και φυσικά όχι ….


Αν και αντιλαμβανόμαστε τα παιχνίδια που κάποιοι εξωτερικοί κύκλοι προσπαθούν  να παίξουν σε βάρος της Θράκης και της χώρας μας, ωστόσο δεν εισακουγόμαστε στα δικά μας κέντρα λήψης των αποφάσεων….


Για την πολιτική που θα θέλαμε να ασκήσει σε τέτοιες τακτικές…..


Αν πάλι αναφερθούμε και στην προκλητικότατη αφίσα που κυκλοφόρησε στα Σκόπια με την το εθνικό μας σύμβολο, την ελληνική σημαία έτσι όπως αυτή την παραποίησαν, με τον αγκυλωτό σταυρό,  τότε όσο και να ζητούσες να διατηρήσει την ψυχραιμία του ο πατέρας μου, μάλλον δε θα τον έπειθες …..


Θα επέμενε στην επιθετική πολιτική και στην άσκηση του βέτο από ελληνικής πλευράς…..


Αρκετά πια με το πήγαινα -έλα των εικονικών διαπραγματεύσεων για το Σκοπιανό….


Καλό θα ήταν να  δώσουμε ένα λεβέντικο μάθημα ελληνικής αξιοπρέπειας στον πλανητάρχη και την Κοντολίζα του……τα ανιστόρητα αμερικανάκια…..


 



Ουπς, για να μη ξεφύγω των ορίων, αλλάζω θέμα και επανέρχομαι στα εσωτερικά μας …..


Το θυμόσαστε το σήριαλ του Βαβύλη, τον ρασοφόρο πρωταγωνιστή που κυριαρχούσε στα τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων πριν από δυο περίπου χρόνια…..;


Εκείνον που φερόταν να εμπλέκεται σε εκκλησιαστικά και άλλα σκάνδαλα και που όλοι περίμεναν την απέλασή του από την Ιταλία στη χώρα μας προκειμένου να δικαστεί…..;


Ε, ακολούθησε τη γνωστή πεπατημένη οδό …..όπως συμβαίνει στις υποθέσεις μεγάλων σκανδάλων……


Πέρασε για κάποιο μεγάλο χρονικό διάστημα πίσω από τα κάγκελα  για να κοπάσει και ο θόρυβος,  και αφού ο χρόνος όλα τα γιατρεύει, αποφυλακίζεται με εγγύηση, προκειμένου να δικαστεί όταν κρίνουν οι αρμόδιοι…..


 



Το θέμα το Βαβύλη, ελάχιστα πλέον απασχολεί τον Έλληνα πια και δικαίως…..


Γιατί τώρα με το ασφαλιστικό έχει μεγάλες φουρτούνες…..


Και μετά τις μεταρρυθμίσεις στον ιδιωτικό τομέα, σειρά λέει παίρνουν οι εργαζόμενοι στο δημόσιο τομέα, όπου φαίνεται να επέρχονται πολλές εργασιακές ανατροπές….


Όπως κατάργηση του πλαφόν του 2% στις απολύσεις, αλλά και το να μένουν ανοιχτές δημόσιες υπηρεσίες καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας, πρωί και απόγευμα….


Εδώ οι εργαζόμενοι έδωσαν μάχες για να ισχύσει το πενθήμερο και τώρα μιλάμε για αλλαγές στα ωράρια και στις μορφές απασχόλησης…;


Και όσο για τη δικαιολογία πως έτσι θα δημιουργηθούν πολλές νέες θέσεις εργασίας, μάλλον δε γίνεται πιστευτή από τους περισσότερους……


Με την υπάρχουσα κατάσταση  με δυσκολία μπορούν  να εξασφαλίζουν κονδύλια για προσλήψεις, τι θα αλλάξει μετά ….που θα βρεθούν τα χρήματα….;


Άρα το θέμα είναι οικονομικό, και δε μπορεί φυσικά να λυθεί με προγράμματα μερικής απασχόλησης και Stage….


 


Όσο για την περίφημη διοικητική αναδιάρθρωση της χώρας, αλήθεια μπορείτε να φανταστείτε την αντίδραση των αιρετών των  νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων …..; Σύμφωνα με την πρόταση του υπουργείου Εσωτερικών, εξετάζεται η κατάργηση των 54 νομαρχιών….


Προβλέπει πέντε Περιφέρειες , ίδρυση 15 νέων αυτοδιοικητικών μονάδων και συγχώνευση των 1034 δήμων σε 400….


Πέρα από τα όσα προβλέπει ο νέος διοικητικός χάρτης της χώρας, εγώ μένω στο ένα από τα πέντε κριτήρια που αναφέρονται για τις συνενώσεις….


Συγκεκριμένα αναφέρει την ανάγκη της ευρύτερης δυνατής κοινωνικής συναίνεσης και δημοκρατικής συμμετοχής των πολιτών…..


Σημειώστε το αυτό, γιατί εγώ προβλέπω πολύ σύντομα να ξεκινούν εμφύλιες συρράξεις στους χώρους της τοπικής και νομαρχιακής αυτοδιοίκησης…..


Μπορεί να τους τάζουν γενναιόδωρες χρηματοδοτήσεις, ωστόσο μειώνονται κατά πολύ οι θέσεις εξουσίας και εύλογα αντιλαμβάνεστε τι σημαίνει αυτό…..


Εξάλλου το χρήμα πολύ εμίσησαν, τη δόξα και την εξουσίας ουδείς….    

Σχετικά Άρθρα

Back to top button