ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2014 ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΜ-Θ

Κώστας Σταμουλάς,

Υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος

με τον συνδυασμό  ΓΝΩΣΗ & ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ  

της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

 

 

Το πρόβλημα της ανεργίας στην Περιφέρεια ΑΜΘ  είναι εξαιρετικά σημαντικό και πρέπει να  αντιμετωπιστεί άμεσα .Η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, όμως, είναι συνέπεια της ανάπτυξης.

Κώστας Σταμουλάς,

Υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος

με τον συνδυασμό  ΓΝΩΣΗ & ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ  

της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

 

 

Το πρόβλημα της ανεργίας στην Περιφέρεια ΑΜΘ  είναι εξαιρετικά σημαντικό και πρέπει να  αντιμετωπιστεί άμεσα .Η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, όμως, είναι συνέπεια της ανάπτυξης.

Συνηθίσαμε να θεωρούμε τον αναπτυξιακό σχεδιασμό σαν αρμοδιότητα της κεντρικής κυβέρνησης. Τα πράγματα τώρα αλλάζουν και η νέα αντίληψη για των ρόλο των Ευρωπαϊκών περιφερειών αφήνει χώρο για σημαντικές παρεμβάσεις στην περιφερειακή διοίκηση.

Οι προτάσεις για επενδυτικές δραστηριότητες μπορούν να υποβάλλονται στην ΕΕ μέσω των Περιφερειών και οι αντίστοιχες οικονομικές ενισχύσεις να εκταμιεύονται πάλι μέσα από τον ίδιο δρόμο.

Δεν μιλάμε πια για τις  αντιπαραγωγικές επιδοτήσεις. Μιλάμε όμως για διαδικασίες που μπορούν πραγματικά να βοηθήσουν στην ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα Μιλάμε για χρήματα που θα δοθούν για την εκπαίδευση και την εξειδίκευση νέων ανθρώπων που θα βοηθήσουν στην υλοποίηση πραγματικών επιχειρηματικών δραστηριοτήτων. Και αυτό νομίζω είναι το ζητούμενο για την περιοχή μας γιατί θα δημιουργήσει  θέσεις εργασίας με ασφαλιστική κάλυψη, μόνιμα και ποιοτικά χαρακτηριστικά, θα συγκρατήσει τους νέους που φεύγουν στο εξωτερικό σε αναζήτηση εργασίας.

Η στροφή των αγροτών μας σε νέες καλλιέργειες όπως π.χ. αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά, η ανάπτυξη της κτηνοτροφίας, ιδιαίτερα των μικρών ζώων, η εκμετάλλευση της γεωθερμίας , τα ιχθυοτροφεία, ο θεματικός τουρισμός, η αναβάθμιση του τοπικού σιδηροδρομικού δικτύου είναι μερικοί από τους τομείς στους οποίους η Περιφέρεια θα μπορούσε να στηρίξει τον αναπτυξιακό της σχεδιασμό και οι οποίοι θα αντιμετωπιστούν προνομιακά από το νέο ΕΣΠΑ. Κάτι το οποίο δεν έγινε την προηγούμενη περίοδο και πιθανότατα δεν θα γίνει ούτε στην τρέχουσα τετραετία αν οι ψηφοφόροι δεν αλλάξουν τις επιλογές τους. Η δημιουργία γραφείων –υπηρεσιών για την ενημέρωση και παροχή συμβουλών στη διαδικασία κατάθεσης επιχειρηματικών σχεδίων σε καθεμιά από τις έδρες των παλιών Νομών θα μπορούσε να βοηθήσει στην ενημέρωση και την ενεργοποίηση των συμπολιτών μας. Θα βοηθούσε επίσης η απλοποίηση των γραφειοκρατικών διαδικασιών αλλά με σεβασμό στη νομιμότητα και κυρίως σε ζητήματα  που αφορούν στα εργασιακά και το περιβάλλον.

 

Το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας της Περιφέρειας προβλέπει αυξημένο έλεγχο της Κεντρικής Διοίκησης  Ο συνδυασμός μας προτείνει αλλαγές που θα μειώσουν τις κρατικές παρεμβάσεις, και θα αναβαθμίσουν τον ρόλο των περιφερειακών συμβουλίων με κατεύθυνση τη χάραξη αυτόνομης αναπτυξιακής πολιτικής Γιατί μέχρι σήμερα, το Περιφερειακό συμβούλιο που είναι το όργανο που θα έπρεπε να διοικεί την Περιφέρεια και να σχεδιάζει αναπτυξιακές δράσεις ασχολείται σχεδόν αποκλειστικά με έργα που προωθούν οι Δήμοι.

 

ΜΕΡΙΚΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ      ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ           

 

–          Ενίσχυση της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης με επιπλέον αρμοδιότητες, αλλά κυρίως με πόρους.

–          Λειτουργία των νέων θεσμών όπως της Περιφερειακής Επιτροπής Διαβούλευσης και κυρίως ουσιαστική λειτουργία του Περιφερειακού Συμβουλίου που είναι υπεύθυνο για τα θέματα της περιφέρειας (Αναπτυξιακός σχεδιασμός, ΕΣΠΑ. Παρακολούθηση έργων κ.α),

–          Μέτρηση επίτευξης στόχων των αναπτυξιακών προγραμμάτων και όχι απλώς της απορροφητικότητας.

–          Θεσμοθέτηση της υποχρεωτικής γνωμοδότησης του Περιφερειακού Συμβουλίου πριν εκτελεστούν έργα Περιφερειακής σημασίας.

–          Αλλαγή στο σχεδιασμό του Προγράμματος Δημοσίων Έργων ώστε να καλυφθούν αναπτυξιακές απαιτήσεις όσο και δαπάνες σε προβλήματα καθημερινότητας, όπως προστασίας του περιβάλλοντος και χωροταξικού σχεδιασμού, λαϊκής κατοικίας, κοινωνικής πρόνοιας, αντιμετώπισης της Περιφέρειά μας.

 

      Βασικός αναπτυξιακός μας στόχος είναι ο εκσυγχρονισμός του παραγωγικού μοντέλου της Περιφέρειας, με  ταυτόχρονη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης

 

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button