“Έχουμε την πολιτική βούληση να λύσουμε το πρόβλημα”

Πραγματοποιήθηκε χθες σύσκεψη στην Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης, παρουσία του Περιφερειάρχη Ά. Γιανακίδη  για την πάταξη του παραεμπορίου.

Πραγματοποιήθηκε χθες σύσκεψη στην Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης, παρουσία του Περιφερειάρχη Ά. Γιανακίδη  για την πάταξη του παραεμπορίου. Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι παραγωγικοί φορείς του νομού Ξάνθης .

Ο Περιφερειάρχης Αρης Γιαννακίδης, στο τέλος της σύσκεψης, αφού την χαρακτήρισε εποικοδομητική, ανέφερε ότι συναντήθηκαν την προηγούμενη ημέρα στην έδρα της Περιφέρειας με τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, κατέθεσαν της προτάσεις τους και βρέθηκαν με τους εμπλεκόμενους φορείς που συγκροτούν την αγορά σε μια κοινή προσπάθεια περιορισμού του φαινομένου του παραεμπορίου.

Με δεδομένη την πολιτική βούληση τόνισε, αυτή  δεν αρκεί και πρέπει να παραχθούν μετρήσιμα αποτελέσματα. Τόνισε ότι τα συμπεράσματα αυτής της διαβούλευσης θα κωδικοποιηθούν και θα γνωστοποιηθούνε στους συμμετέχοντες και την επόμενη εβδομάδα θα αποσταλούν στα συναρμόδια Υπουργεία. Παραδέχτηκε ότι έχει πάρει ανεξέλεγκτη μορφή η κατάσταση την οποία βιώνουν καθημερινά  οι επαγγελματίες

Η υποστελέχωση, ανέφερε σε άλλο σημείο της δήλωσης του, έχει πράγματι άσχημα αποτελέσματα και είναι δεδομένη, άρα πρέπει να βρεθούν τρόποι να αυξηθούν οι έλεγχοι για την επίτευξη καλύτερων αποτελεσμάτων. “Ενώ δόθηκαν  αυξημένες αρμοδιότητες ελέγχων στην δημοτική αστυνομία και το ΣΔΟΕ, αυτό πρέπει να γίνει και στις Περιφερειακές Ενότητες. Δηλαδή στους Υπαλλήλους Περιφερειακών ενοτήτων πρέπει να δοθούν αυξημένες αρμοδιότητες μέσα από κανονιστικές αποφάσεις και να υπάρχει κυρίαρχος και καταλυτικός ρόλος στην Αστυνομία”

 Για να συμπληρώσει στη συνέχεια ότι υπάρχει ένα έλλειμμα συντονισμού. Σημείωσε ότι αποφασίστηκε η παρουσία ενός μόνιμου ελεγκτικού μηχανισμού, θα υπάρχουν τα μικτά κλιμάκια, ένα τηλέφωνο όπου ο κάθε πολίτης θα μπορεί να καταγγείλει όλο το 24ωρο περιπτώσεις παράνομου εμπορίου, θα υπάρχουν οι ελεγκτικοί εκείνοι μηχανισμοί στις εισόδους της Περιφέρειας από Βουλγαρία και από Τουρκία και φυσικά κάθε εβδομάδα, όπως τόνισε, να μπορούν να γνωστοποιούνται τα αποτελέσματα αυτών των ελέγχων.

 

Φ. ΚΑΡΑΛΙΔΗΣ:

“ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΟ ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΕΓΧΟΥΣ”

 

Ο Αντιπεριφερειάρχης Φώτης Καραλίδης απαντώντας στο ερώτημα αν το θεσμικό πλαίσιο καλύπτει την πάταξη του παραεμπορίου, ανέφερε ότι δεν υπάρχει το απόλυτο θεσμικό νομικό πλαίσιο που να δίνει τη δυνατότητα στους ελεγκτικούς μηχανισμούς της αιρετής Περιφέρειας να προβούν σε τέτοιους ελέγχους στο παραεμπόριο για να αισθανθεί την πίεση και να παταχθεί.

“Ο σκοπός αυτών των συσκέψεων γίνεται μετά  από παραίνεση του Αναπληρωτή Υπουργού Σωκράτη Ξυνίδη, ο οποίος και έχει την ευθύνη της Γενικής Γραμματείας του εμπορίου, να ξεκινήσει από τη δική μας περιφέρεια η διαβούλευση με τη λογική ότι είμαστε η περιοχή που έχει τα μεγαλύτερα σύνορα με την εισδοχή τέτοιου είδους εμπορίου. Να γίνει η κουβέντα με τους ελεγκτικούς μηχανισμούς και τους υπηρεσιακούς παράγοντες με την παράλληλη παρουσία των επαγγελματιών φορέων που εμπλέκονται άμεσα με το θέμα. Καταγράψαμε τις προτάσεις και μέσα στο επόμενο διάστημα αυτές οι προτάσεις θα φτάσουν στα χέρια των πέντε Γενικών Γραμματέων που εμπλέκονται στο όλο θέμα, ώστε να παρθούν  πολύ συγκεκριμένες αποφάσεις, να γίνουν δηλαδή νομοθετήματα ή κανονιστικοί  εγκύκλιοι, ώστε να μπορέσει να γίνει επιτέλους έλεγχος σε αυτό το πονεμένο θέμα του παραεμπορίου. Σήμερα το μεσημέρι θα αποσταλούν στο γραφείο του Υπουργού και αυτός με τη σειρά του θα τους μεταβιβάσει στους Γενικούς Γραμματείς των Υπουργείων Βιομηχανίας, Εμπορίου, Προστασίας του Πολίτη, Δημόσιας Υγείας και Εργασίας και στη συνέχεια αυτοί θα προσπαθήσουν με τροποποιήσεις ή μέσα από εφαρμοστικές εγκυκλίους να φέρουν τα πράγματα εκεί που πρέπει.”

 

Σ. ΤΣΙΑΚΙΡΟΓΛΟΥ:

“ΔΕΝ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΕΛΕΓΧΟΙ”

 

Αφού χαρακτήρισε εποικοδομητική τη συνεδρίαση  ο πρόεδρος της ΟΕΒΕ Ξάνθης Σωτήρης Τσιακίρογλου,  είπε ότι είναι  επιτακτική η ανάγκη πάταξης του παραεμπορίου και ο λόγος είναι ότι ελέω μνημονίου οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις βάλονται από την ίδια την Κυβέρνηση με την βαριά φορολογία που επιβάλλει.

Αυτή την στιγμή, τονίζει ο κ. Τσιακίρογλου, από την ανεξέλεγκτη δράση του παραεμπορίου γίνεται αφαίμαξη από τους καταναλωτές, οι οποίοι θα στήριζαν με το εισόδημά τους τις νόμιμες επιχειρήσεις. “Οι νόμιμοι μικροπωλητές, σαφώς και προσθέτουν στο όλο οικονομικό γίγνεσθαι και καλώς υπάρχουν, όμως οι παράνομοι πρέπει να παταχθούν και η μόνη λύση είναι να εφαρμοσθεί ο νόμος”.

Ο κ. Τσιακίρογλου ζητά από την πολιτεία τα θεσμοθετημένα όργανα ελέγχου να λειτουργούν επί εικοσιτετραώρου βάσεως και επτά ημέρες την εβδομάδα. Επίσης ζητούν από τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα να κοινοποιούν τα αποτελέσματα των ελέγχων.

Τα πενιχρά  οικονομικά αποτελέσματα των ελέγχων τη διετία 2009 –  2010 σημαίνουν ότι δεν γίνονται έλεγχοι τόνισε ο πρόεδρος της ΟΕΒΕ Ξάνθης. “Ζητήσαμε στα σημεία εσόδου της χώρας μας από Βουλγαρία και Τουρκία  στο ύψος της Περιφέρειας μας να εγκατασταθούν κλιμάκια του ΣΔΟΕ και να γίνονται φορολογικοί έλεγχοι και από τα προϊόντα άμεσης κατανάλωσης να παίρνονται δείγματα από το κράτος για να διαπιστώνεται αν προασπίζουν τη δημόσια υγεία”.

 

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

ΠΑΥΛΙΚΙΑΝΟΣ

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button