“Τέλος Εποχής στην αδιαφάνεια του Δήμου Τοπείρου”

  Πέρασαν ήδη πέντε (5) μήνες, από τότε που τα νέα δημοτικά συμβούλια που προέκυψαν από τις εκλογές της 07-11-2010, ανέλαβαν τα καθήκοντά τους.

  Πέρασαν ήδη πέντε (5) μήνες, από τότε που τα νέα δημοτικά συμβούλια που προέκυψαν από τις εκλογές της 07-11-2010, ανέλαβαν τα καθήκοντά τους. Σαν αντιπολίτευση στο Δήμο Τοπείρου όλο αυτό το χρονικό διάστημα, προσπαθήσαμε να ασκήσουμε τον θεσμικό μας ρόλο, που είναι ο έλεγχος της δημοτικής αρχής  αλλά και η προώθηση θεμάτων που έχουν άμεση σχέση με την ανάπτυξη του παραμελημένου επί σειρά ετών Δήμου μας, με συνέπεια, ήθος και σεβασμό στους δημοκρατικούς θεσμούς και διαδικασίες.

  Από την μέχρι τώρα πορεία μας στα δημοτικά πράγματα του Δήμου Τοπείρου, είμαστε σε θέση πλέον μέσα από προσωπικές εμπειρίες και βιώματα να πληροφορήσουμε του συνδημότες μας καθώς και ολόκληρο το λαό της Ξάνθης, για τις δραστηριότητές μας, ως αντιπολίτευση, όπως επίσης και να κρίνουμε αντικειμενικά και δίκαια, χωρίς ίχνος ψεύδους και ανηθικότητας τις πολιτικές, τις τακτικές και την εν γένει λειτουργία της δημοτικής αρχής του Δήμου Τοπείρου.

  Η υπάρχουσα δημοτική αρχή λόγω της επανειλημμένης εκλογής της με τις γνωστές μεθόδους και κυρίως χρησιμοποιώντας ως μέσο τις πελατειακές σχέσεις με τους δημότες, συμπεριφέρεται αλαζονικά, περιφρονώντας ακόμα και αυτή την έννομη τάξη και τους θεσμούς, θεωρώντας ότι όλα αυτά είναι ψιλά γράμματα που δεν την αφορούν και ότι βρίσκεται υπεράνω όλων.

   Βεβαίως ο Δήμος Τοπείρου από την ίδρυσή του μέχρι και σήμερα αποτέλεσε τη συνισταμένη πολλών συγκυριών και λειτουργιών τοπικών και κομματικών παραγόντων και φορέων, οι οποίοι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο τον χρησιμοποίησαν κατά καιρούς  για να επιτύχουν τους στόχους τους, πολιτικούς, κομματικούς, παραταξιακούς κλπ,  σε βάρος της ανάπτυξης και των συμφερόντων των δημοτών του.

  Αυτή λοιπόν η δημοτική αρχή εξυπηρετεί τα συμφέροντα των δημοτών κατά το δοκούν και με κριτήριο το αν είναι  ψηφοφόροι της ή όχι. Δημότες οι οποίοι  δεν την ψήφισαν περιπίπτουν σε δυσμένεια και τα νόμιμα και δίκαια  αιτήματά τους επιλύονται με μεγάλη ταλαιπωρία και καθυστέρηση .

   Η αλαζονεία και η περιφρόνηση διέπει τις σχέσεις της και με την αντιπολίτευση, η οποία το καλύτερο που έχει να κάνει κατά την άποψη της δημοτικής αρχής, είναι να σωπαίνει και να  ψηφίζει τις προτάσεις της συμπολίτευσης χωρίς δικαίωμα λόγου και κριτικής. Ουδέποτε άμεσα και πρόθυμα μας παρείχε όσα έγγραφα και πληροφορίες της ζητήσαμε νόμιμα, ώστε να είμαστε σε θέση να ασκήσουμε το θεσμικό μας ρόλο .

   Πολλά στοιχεία αναγκασθήκαμε να τα ζητήσουμε με παρέμβαση του κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ξάνθης. Γενικά αρνείται την παροχή πληροφόρησης συστηματικά και επίμονα, θεωρώντας ότι όλα της ανήκουν αποκλειστικά αφού θεωρεί ότι ο Δήμος είναι τσιφλίκι της, επιβάλλοντας ένα μεσαιωνικό σκοταδισμό και αδιαφάνεια.

  Αδιαφάνεια στις προσλήψεις του κάθε μορφής προσωπικού, αδιαφάνεια στα οικονομικά και  στην ανάθεση και την εκτέλεση των έργων, αδιαφάνεια στη λειτουργία των υπηρεσιών , αδιαφάνεια παντού.

   Η κ. Αναστασία Σακάλογλου, δημότισα του Δήμου Τοπείρου και συνταξιούχος της ΑΤΕ, ασκεί καθήκοντα ιδιαιτέρας γραμματέως του Δημάρχου, εδώ και χρόνια, παρίσταται σε κάθε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και δια νευμάτων της κεφαλής καθοδηγεί την Δημοτική Αρχή. Δεν γνωρίζουμε αν έχει συνάψει κάποια σύμβαση εργασίας με το Δήμο, αν αμείβεται, σε ποιο ύψος ανέρχεται η αμοιβή της και από ποιο κονδύλιο του προϋπολογισμού του Δήμου πληρώνεται; Εάν δεν πληρώνεται τότε οι δημότες του Δήμου Τοπείρου οφείλουν να την τιμήσουν για τις αφιλοκερδώς παρεχόμενες υπηρεσίες της προς το Δήμο επί σειρά ετών.  

  Ως αντιπολίτευση μεταξύ των άλλων ζητήσαμε με αίτησή μας την 31-01-2011  από το Δήμο να μας χορηγήσει τους βεβαιωτικούς καταλόγους των οφειλετών και των οφειλών που προέρχονται από τα οφειλόμενα τέλη ύδρευσης και τα μισθώματα από μισθωμένες  δημοτικές καλλιεργήσιμες εκτάσεις για τα έτη 2007 έως και 2010. 

  Αντί των αιτουμένων μετά παρέλευση σαράντα (40) ημερών περίπου και την παρέμβαση του κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ξάνθης, η Δημοτική Αρχή μας απέστειλε τελικώς τους βεβαιωτικούς καταλόγους όλων των δημοτών, αδιακρίτως, και όχι μόνο των οφειλετών και μάλιστα χωρίς τις επιβληθείσες προσαυξήσεις , με αποτέλεσμα να μην είμαστε σε θέση να διαμορφώσουμε εικόνα για τις οφειλόμενες ανείσπρακτες οφειλές που προέρχονται από τις παραπάνω αιτίες.

Αυτή η θολή εικόνα που επικρατεί  σχετικά με το μείζον θέμα της αυθαιρεσίας στον τομέα της ύδρευσης και της άρδευσης ευνοεί μόνο τη δημοτική αρχή και όχι τους δημότες και καθιστά δυσχερή έως και αδύνατο τον έλεγχο της υποτυπώδους υπηρεσίας ύδρευσης αφού η δημοτική αρχή , από όσα γνωρίζουμε,  δεν προτίθεται να ιδρύσει δημοτική επιχείρηση ύδρευσης και αποχέτευσης. 

  Επί πλέον οφείλει να απαντήσει και στην αντιπολίτευση όπως και σε κάθε αρμόδιο ελεγκτικό όργανο γιατί επί τόσα χρόνια δεν εισέπραττε τα τέλη ύδρευσης και άρδευσης  και τα μισθώματα από τους οφειλέτες του Δήμου, ζημιώνοντας με αυτό τον τρόπο τα συμφέροντα των δημοτών;     Μήπως η ίδια παρότρυνε τους δημότες να μην πληρώνουν τα τέλη και τα μισθώματα για λόγους ψηφοθηρικούς;

   Επί των ερωτήσεων τις οποίες γραπτώς υποβάλαμε προς τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κατά τις συνεδριάσεις της 28-02-2011 και 28-03-2011, ώστε να συζητηθούν προ ημερησίας διάταξης, ο κ. Δήμαρχος μας απάντησε προφορικά κατά τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της 27-04-2011.

    Σε κάποιες  ερωτήσεις από αυτές απάντησε ελλιπώς και ανεπαρκώς, σε άλλες απέφυγε επιμελώς να απαντήσει και σε άλλες αφού αναγνώρισε την ύπαρξη των προβλημάτων, αρκέστηκε να δηλώσει την ανικανότητα του Δήμου για την επίλυσή τους, κυρίως επικαλούμενος την υπάρχουσα οικονομική κρίση, λειτουργώντας με κίνητρα και κριτήρια λαϊκισμού, που  στο εξής θα επικαλείται συχνά προκειμένου να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα και να κατασκευάσει ένα ισχυρό άλλοθι για την έλλειψη αναπτυξιακού σχεδιασμού και ανάτασης του Δήμου τόσου οικονομικού όσο και κοινωνικού  αναβάθμισης  ποιότητας ζωής και αλλαγής νοοτροπίας.

  Ας μας απαντήσει ο κ. Δήμαρχος ποια  έργα προώθησε ή κατασκεύασε στο Δήμο για να δώσει πνοή ανάπτυξης και προκοπής στον τόπο, όταν εισέρρεαν  στο δημοτικό κορβανά γενναίες οικονομικές εθνικές και ευρωπαϊκές ενισχύσεις από διάφορα εθνικά και ευρωπαϊκά αναπτυξιακά  προγράμματα;

  Σε ερώτησή μας (για τις οφειλές του Δήμου προς τρίτους και ανείσπρακτες απαιτήσεις αυτού)  ο κ. Δήμαρχος απέφυγε να μας απαντήσει και μας  παρέπεμψε στον οικονομικό προϋπολογισμό του έτους 2011, από τον οποίο δεν προκύπτει σαφής εικόνα του συνόλου των υποχρεώσεων του Δήμου και των ανείσπρακτων απαιτήσεών  του. 

   Απέφυγε να μας ενημερώσει για τις  υπέρογκες και αδικαιολόγητες οφειλές του Δήμου (από την πρώην ΔΕΤΑ) προς τη ΔΟΥ Ξάνθης, από ΦΠΑ και Φ.Μ.Υ. (φόρο μισθωτών υπηρεσιών) που ανέρχονται σε πολλές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ. Δεν μας απάντησε από ποιες αιτίες , ποια έργα και ποια παραστατικά της πρώην ΔΕΤΑ προέρχονται οι παραπάνω οφειλές και γιατί δεν  πληρώθηκαν; Ποιος έχει την ευθύνη γι΄ αυτό; Γιατί οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες απειλούνται με εξοντωτικές ποινές όταν δεν αποδίδουν έστω και ένα ευρώ ΦΠΑ και οι Δήμοι με τις επιχειρήσεις τους τυγχάνουν προκλητικής και σκανδαλώδους μεταχείρισης, όταν είναι γνωστή σε όλους η κακοδιαχείρηση των οικονομικών τους; Στα εύλογα αυτά  ερωτήματα  των συνδημοτών μας ποιος αρμόδιος θα δώσει απαντήσεις;

   Έτσι έχουν σε γενικές γραμμές τα έργα και οι ημέρες του Δήμου Τοπείρου που επί χρόνια λειτουργεί στο σκοτάδι και στο απυρόβλητο με την ανοχή και τη συγκάλυψη όλων μας. Όμως ήρθε η ώρα να χυθεί άπλετο φως στην όλη λειτουργία, τις πράξεις και τις νοοτροπίες της παρούσας Δημοτικής Αρχής . Είναι απαίτηση της τοπικής κοινωνίας και όλων  των δημοτών, που  δεν βολεύονται στα εύκολα, που δεν σκύβουν το κεφάλι, που δεν αρκούνται στα ρουσφέτια, που δεν χάνονται στα μικροπροσωπικά συμφέροντα αλλά απαιτούν νομιμότητα, διαφάνεια, αξιοπρέπεια, πρόταξη του κοινωνικού και συνολικού συμφέροντος έναντι του προσωπικού , με στόχο την ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας με όρους ισότητας και δικαιοσύνης.

  Εμείς σαν δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης όλοι μαζί και ο καθένας ξεχωριστά, είμαστε αποφασισμένοι να υπηρετήσουμε το θεσμό της Τοπικής  Αυτοδιοίκησης με όλες μας τις δυνάμεις για το καλό του τόπου μας και των δημοτών  του Δήμου Τοπείρου και καλούμε όλους τους αρμόδιους θεσμικούς φορείς και τις υπηρεσίες να  συμπαρασταθούν  στον αγώνα μας αυτό ενεργώντας τα νόμιμα.  

Ξάνθη  31 Μαϊου  2011

 

Οι δημοτικοί σύμβουλοι

της παράταξης “ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ”

του Δήμου Τοπείρου.     

1. Μίχογλου Θωμάς

2. Πολυχρονιάδου Ελένη 

3. Χουσεϊν Ογλου Σουνάη

4. Γιοβαννόπουλος Άγγελος

5. Κηλικιώτης Άγγελος

6. Τσάκαλος Αναστάσιος

7. Κουραμίδης Στέργιος

8. Κοντόλιας Γεώργιος

9. Ροϊδος Γεώργιος

10. Μωραϊτης Στυλιανός

11.Κουτσομιχάλης Χαράλαμπος        

Σχετικά Άρθρα

Back to top button