Η δημοτική κίνηση “Πολίτες για την Ξάνθη” καταψήφισε τον προϋπολογισμό του Δήμου Ξάνθης για το 2008

Στις (17/12/07) κατατέθηκε και εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από το Δημοτικό Συμβούλιο ο προϋπολογισμός του Δήμου Ξάνθης για το 2008. Η δημοτική κίνηση Πολίτες για την Ξάνθη καταψηφίσαμε τον συγκεκριμένο προϋπολογισμό. Οι λόγοι πολλοί.

    Στις (17/12/07) κατατέθηκε και εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από το Δημοτικό Συμβούλιο ο προϋπολογισμός του Δήμου Ξάνθης για το 2008.


   Η δημοτική κίνηση Πολίτες για την Ξάνθη  με επικεφαλής το Νίκο Ανταμπούφη καταψηφίσαμε τον συγκεκριμένο προϋπολογισμό. Οι λόγοι πολλοί. 


    Πρόκειται για έναν προϋπολογισμό καθαρά υπηρεσιακού χαρακτήρα. Οι δεκάδες σελίδες με τακτοποιημένα τοποθετημένους αριθμούς και χρηματικά ποσά εσόδων – εξόδων μπορεί να συγκινούν ένα λογιστή, μπορεί να δημιουργούν την εικόνα καλής διαχείρισης αλλά σε καμία περίπτωση δεν απαντούν στα ερωτήματα: Ποιο είναι το σχέδιο που υπηρετεί ο προϋπολογισμός; Ποιοι σχεδιασμοί και ποια οράματα υλοποιούνται μέσα από αυτόν τον προϋπολογισμό;


    Σταχυολογώντας μπορούμε να αναφέρουμε: 


    Πρόκειται για έναν ετεροβαρή προϋπολογισμό που δίνει μικρότερη σημασία στους οικισμούς και την περιφέρεια του Δήμου Ξάνθης (Κιμμέρια, Λεύκη, Ρέμβη, Σαμακώβ, Δροσερό, Εκτενεπόλ και αλλού). 


    Πρόκειται για έναν προϋπολογισμό που δεν εξειδικεύει ούτε ένα ευρό για το ζήτημα της ανακύκλωσης. 


    Πρόκειται για προϋπολογισμό που έχει τις ανελαστικές του δαπάνες στο ποσοστό του 48%, κάτι που οδηγεί το Δήμο Ξάνθης σε οργανισμό που θα υπάρχει μόνο για να εξασφαλίζει την επιβίωσή του.


    Πέρα όμως από όλα αυτά, πιστεύουμε ότι η κατάρτιση του προϋπολογισμού ενός Δήμου δεν είναι μια τεχνοκρατική διαδικασία αλλά μια βαθιά κοινωνική και συμμετοχική διαδικασία που αφορά άμεσα όλους τους πολίτες. 


     Πιστεύουμε ότι και στον Δήμο μας πρέπει να προωθήσουμε τον Συμμετοχικό Προϋπολογισμό, κάτι που συμβαίνει σε αρκετούς Δήμους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Αμερικής. Πιστεύουμε ότι τα σωματεία, οι σύλλογοι, οι γειτονιές, τα δημοτικά διαμερίσματα αλλά και κάθε ενεργός πολίτης έχουν τη γνώση να καταθέσουν τις προτάσεις τους για τα επιμέρους έργα και σχέδια που απαιτούνται, καθώς και να καθορίσουν οι ίδιοι τις προτεραιότητες. Με την πρότασή μας αυτή ενεργοποιούνται οι πολίτες και διαμορφώνουν μια έννοια “κοινών αγαθών” για την πόλη τους.


   Ο Συμμετοχικός Προϋπολογισμός αποτελεί παράγοντα της αύξησης της αποτελεσματικότητας της διαχείρισης του Δήμου μέσα από τον εκδημοκρατισμό και την επιβολή κανόνων διαφάνειας. Επιτρέπει τη διαμόρφωση πολιτικών και κοινωνικών “συμβολαίων” υπέρ των ασθενέστερων της κοινωνίας και κινητοποιεί το υπάρχον δυναμικό των ενεργών πολιτών στη συνδιαχείριση του χώρου. Αποτελεί μια επιλογή άλλης, διαφορετικής από την κατεστημένη, αντίληψης γύρω από την Τοπική Αυτοδιοίκηση και είναι η πρότασή μας και για το Δήμο Ξάνθης.                                                                             


   17/12/2007  

Σχετικά Άρθρα

Διαβάστε Επίσης
Close
Back to top button