ΤΟ ΚΟΛΥΜΒΗΤΗΡΙΟ ΚΑΙ Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΝΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΕΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΒΟΡΙΔΗ ΚΑΙ ΠΑΤΣΙΔΟΥ

Με δύο ερωτήματα από την Παράταξη “Πολίτες για την Αλλαγή” και ένα από τους “Πολίτες για την Ξάνθη” ξεκίνησε τη συνεδρίαση του το Δημοτικό Συμβούλιο της Ξάνθης το βράδυ της Τετάρτης. Απαράδεκτη προχειρότητα, χαρακτήρισε, σε σχετικό ερώτημα προς το δήμαρχο Ξάνθης, ο επικεφαλής της παράταξης “Πολίτες για την Ξάνθη” Ν. Ανταμπούφης την απόλυση των νεοπροσληφθέντων στο δημοτικό ωδείο και τη φιλαρμονική. Η δημοτική αρχή έκανε λόγο για τεχνικό λάθος. Η ελάσσονα αντιπολίτευση ζήτησε να απαντηθούν τα ερωτήματα σχετικά με το τεχνικό λάθος στη διαδικασία πρόσληψης.

    Με δύο ερωτήματα από την Παράταξη “Πολίτες για την Αλλαγή” και ένα από τους “Πολίτες για την Ξάνθη” ξεκίνησε τη συνεδρίαση του το Δημοτικό Συμβούλιο της Ξάνθης το βράδυ της Τετάρτης.



   Απαράδεκτη προχειρότητα, χαρακτήρισε, σε σχετικό ερώτημα προς το δήμαρχο Ξάνθης,  ο επικεφαλής της παράταξης “Πολίτες για την Ξάνθη”  Ν. Ανταμπούφης την απόλυση των νεοπροσληφθέντων στο δημοτικό ωδείο και τη φιλαρμονική. Η δημοτική αρχή έκανε λόγο για τεχνικό λάθος.  Η ελάσσονα αντιπολίτευση ζήτησε να απαντηθούν τα ερωτήματα σχετικά με το τεχνικό λάθος στη διαδικασία πρόσληψης. Και τι έκανε η δημοτική αρχή για την κάλυψη των μαθημάτων των μαθητών.


   Πριν ξεκινήσει η διαδικασία, ο δήμαρχος Ξάνθης ευχαρίστησε τα χιλιάδες μέλη των καρναβαλικών συλλόγων  και τους φορείς για τη συμμετοχή τους στις ΘΛΕ, όπου κατά  κοινή παραδοχή στέφθηκαν με πολύ μεγάλη επιτυχία και ζήτησε από τον επικεφαλής της ελάσσονος  αντιπολίτευσης  να μην τοποθετείται και βγάζει συμπεράσματα αν πρώτα δεν λάβει την απάντηση.


Ο πρόεδρος της στέγης Τάσος Θεοδωρίδης απαντώντας στα ερωτήματα του κ. Ανταμπούφη ανέφερε η ευθύνη είναι της Περιφέρειας, η οποία υπέγραψε την έγκριση μία ημέρα μετά την λήξη της προθεσμίας.


Τα μαθήματα των μαθητών καλύπτονται από το μόνιμο προσωπικό.


 



ΚΟΛΥΜΒΗΤΗΡΙΟ


 Το θέμα του κολυμβητηρίου ήταν το αντικείμενο της ερώτησης της μείζονος αντιπολίτευσης ζητώντας από  τη δημοτική αρχή να αποσαφηνίσει την θέση της σχετικά με τη λειτουργία του ή όχι.


Το  θέμα της επαναλειτουργίας έθεσε στο εκτός ημερησίας θέμα ο  Δημήτρης Βορίδης, ο οποίος στην εισήγηση ανέφερε όλο το ιστορικό του κλεισίματος του κολυμβητήριου, θέτοντας τη δημοτική αρχή προ των ευθυνών της απέναντι στους συνδημότες μας και τους αθλητές. Με σαφήνεια και παραθέτοντας όλα τα γεγονότα και την πορεία που ακολούθησε η λειτουργία του κολυμβητηρίου τον τελευταίο χρόνο, ζήτησε από τη δημοτική αρχή να δώσει ξεκάθαρες απαντήσεις για τη συνέχιση ή όχι της λειτουργίας του.


Απαντώντας, ο αντί του δημάρχου Δημήτρης Μπένης, ανέφερε ότι επιθυμία όλων είναι να επαναλειτουργήσει και  δεν ήταν αιτία η ερώτηση από τη μείζονα αντιπολίτευση για  την κινητικότητα  που παρουσιάστηκε μετά την κατάθεση της ερώτησης, που όπως ανέφερε ο κ. Βορίδης ήταν η αιτία να συναντηθεί αντιπροσωπεία των μελών των κολυμβητικών συλλόγων, η οποία και συζήτησε μαζί του προκειμένου να βρεθεί λύση στο πρόβλημα. Στο δια ταύτα ανέφερε ότι την εβδομάδα που ακολουθεί θα προμηθευτεί το κολυμβητήριο με καύσιμα, τονίζοντας ότι η όποια καθυστέρηση οφείλεται στην έλλειψη εισροών από την κεντρική διοίκηση και σε  λίγες ημέρες θα λειτουργήσει. απαιτείται και ένα 10ήμερο για να ζεσταθεί το νερό, δεσμευόμενος ότι μέχρι το Καλοκαίρι θα δοθεί οριστική λύση.


 



ΝΟΜΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ


Καταπέλτης η σύμβουλος Μπέτυ Πατσίδου, ελέγχοντας στο εκτός ημερησίας θέμα τη διοίκηση σχετικά με τη λειτουργία των νομικών προσώπων  του δήμου. Στην εισήγηση της η κ. Μ. Πατσίδου, η οποία σαφώς και δεν αντικρούστηκε από τη δημοτική αρχή και τον ίδιο τον δήμαρχο προσωπικά,   ανέφερε ότι σύμφωνα με τον Καλλικράτη,  με απόφαση  του δημοτικού συμβουλίου, λαμβάνεται απόφαση μέσα σε δύο μήνες από την εγκατάσταση των νέων δημοτικών αρχών,  να προβλεφθεί το όνομα, ο σκοπός, η διοίκηση και οι πόροι του νομικού προσώπου που προκύπτει από τη συγχώνευση. Παρά το γεγονός ότι το δίμηνο έχει παρέλθει και δεν είναι αποκλειστική η ημερομηνία όπως αυτή του συνηγόρου του πολίτη, πρέπει σε εύλογο διάστημα να συσταθούν τα νομικά πρόσωπα του δήμου καθώς και τα νέα ΔΣ. “Καθημερινά οι δημοτικοί σύμβουλοι δέχονται καταγγελίες, όπως αυτές του οργανισμού Άθλησης για το κολυμβητήριο, στέγη γραμμάτων και τεχνών όσον αφορά προσλήψεις και για την κακή  κατάσταση που επικρατεί στους χώρους όπου διεξάγονται τα μαθήματα. Με λίγα λόγια δεν λειτουργεί τίποτα και αν λειτουργεί,  αυτό γίνεται χωρίς την παρουσία της αντιπολίτευσης στο βαθμό που της αναλογεί”. Αναλυτικότερα το ΔΣ Αθλητικού οργανισμού έχει να συνεδριάσει πολύ καιρό και συνεπάγεται ότι  αποφάσεις που λαμβάνονται στο κολυμβητήριο είναι  χωρίς να υπολογίζονται τα οικονομικά του. “Άλλο ένα δείγμα πώς λειτουργεί η διοίκηση είναι ότι ο αντιδήμαρχος δέχτηκε τους εκπροσώπους του κολυμβητηρίου, που σημαίνει ότι μονομερώς λύνονται τα προβλήματα,  και η μείζονα αντιπολίτευση ούτε ερωτάται, ούτε εκπροσωπείται στα ΔΣ”.


Το δε Δ.Σ. της στέγης πολιτισμού έχει να συνεδριάσει από την προηγούμενη θητεία αφού δεν κληθήκαμε προς ενημέρωση και μέχρι τώρα δεν γνωρίζαμε τίποτε. “Το νέο ΔΣ της ΔΕΥΑΞ μετά από την αναβολή του περιμέναμε σήμερα να είναι στα θέματα ημερήσιας διάταξης αλλά δεν ήρθε που δείχνει ότι και για αυτό δεν υπήρχε καμία μέριμνα. Το ΔΣ της ΕΑΠΑΞ στο οποίο και συμμετέχω, συνεδρίασε μία φορά με την νέα θητεία εντελώς τυπικά στο οποίο δεν υπήρχαν θέματα να συζητήσουμε και να ψηφίσουμε. Επειδή όλα αυτά δίνουν την εντύπωση ενός δήμου που δεν λειτουργεί και κάτι τέτοιο δεν το αξίζουν οι συνδημότες μας,  και επί πλέον δεν αξίζουμε  και εμείς να δεχόμαστε τέτοιον  αποκλεισμό από ουσιαστική συμμετοχή στα ΔΣ του δήμου. Θέλουμε να μας δώσετε ένα αναλυτικό χρονοδιάγραμμα για όλα τα  νομικά πρόσωπα και τις επιχειρήσεις του δήμου και όχι επ αορίστου και εντελώς καταχρηστικά χωρίς τίποτε να μπορεί να λειτουργήσει εύρυθμα με το πρόσχημα ότι ο Καλλικράτης επιβάλλει νέα πράγματα και πρέπει να απασχοληθούμε με αυτά και άρα θέλουμε χρόνο και ίσα ίσα ο Καλλικράτης,  πρέπει να γίνει η αφορμή για ένα καινούριο  ξεκίνημα  στα νομικά πρόσωπα του δήμου”.


 Στη συνέχεια τόνισε ότι “απόδειξη πώς δεν λειτουργεί ο δήμος είναι ότι μόλις τελείωσε ένα μεγάλο γεγονός στην Ξάνθη οι  Θ.Λ.Ε, σήμερα θα έπρεπε να έρθει ως θέμα ο απολογισμός αυτών  των γιορτών για να πάρουν απαντήσεις οι συνδημότες μας και εμείς  σχετικά με τα κονδύλια που ακούμε με τις μάσκες και ότι άλλο έγινε. Δεν έγινε φυσικά αυτό. Περιμένουνε μάλλον να “ταυτοποιηθεί” ο απολογισμός και μετά να μας έρθει εδώ πέρα όταν ποια δεν θα ενδιαφέρει κανέναν γιατί θα έχουμε απομακρυνθεί πολύ από την ημερομηνία που συνέβει η διοργάνωση”.


 



ΔΗΜΑΡΧΟΣ:


“Περιμένουμε να ψηφιστεί ο σχετικός νόμος”


Απαντώντας ο δήμαρχος Μιχάλης Στυλιανίδης ανέφερε ότι τα ΔΣ των νομικών προσώπων ισχύουν όπως είχαν καθορισθεί με απόφαση του προηγουμένου Δημοτικού Συμβουλίου μέχρι να αλλάξουν και έφερε ως παράδειγμα τον πρόεδρο της ΚΕΔΚΕ Νικήτα Κακλαμάνη, ο οποίος μετείχε εξ οφιτσίου ως δήμαρχος Αθηναίων και που σήμερα δεν είναι. Τόνισε ότι αυτές οι καθυστερήσεις που παρουσιάζονται είναι εις γνώση του Υπουργείου. “Πρόθεση δική μου είναι να κάνουμε δύο  νομικά πρόσωπα και να μην έχουμε δημοτική επιχείρηση, αυτό το λέω σαν πρόθεση γιατί υπάρχει και η άλλη άποψη που λέει κρατήστε και μία δημοτική επιχείρηση για αξιοποίηση προγραμμάτων μέσω του ΟΑΕΔ κ.τ.λ.  Περιμένουμε να δοθεί και λύση και να μην δημιουργήσουμε ένα νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου μαμούθ, αν και πάλι σκεφτόμαστε όπως είπα για τον οργανισμό Άθλησης να γίνει ένα κομμάτι, μια υπηρεσία, μία διεύθυνση και να μην είναι ιδιαίτερο νομικό πρόσωπο. Αυτά όλα έχουν μπει και σαν ερωτήματα στο Υπουργείο. Είναι προτιμότερο να κάνουμε κάτι το οποίο θα είναι μόνιμο για να μην έχουμε πισωγυρίσματα και τροποποιήσεις”.


Σχετικά με την παρουσία του εκπροσώπου στο ΔΣ την ΔΕΥΑΞ που παραμένει ακόμη μέλος ο κ. Μελισσόπουλος, ο κ. Στυλιανίδης ανέφερε ότι η πρόσκληση σύγκλησης του ΔΣ να αποστέλλεται στους επικεφαλής των παρατάξεων.


Δεν πήρε θέση στα υπόλοιπα καυτά ερωτήματα που έθεσε η σύμβουλος σχετικά με την παρουσία της αντιπολίτευσης σε όλα τα ΔΣ  και για τον απολογισμό των ΘΛΕ


Ακολούθως το Σώμα ασχολήθηκε με τα θέματα ημερήσιας διάταξης και  την πρόταση του Ν. Ανταμπούφη για μείωση των αποδοχών κατά 50%  των συμμετεχόντων συμβούλων σε θέσεις και επιτροπές που ανάγκασε το Σώμα να αναλωθεί σε μία συζήτηση χωρίς ουσία.  Παρόλο που η πρόταση υποστηρίχτηκε από την μείζονα αντιπολίτευση και αυτό έγινε για λόγους αρχής και προεκλογικής εξαγγελίας, τελικά δεν πέρασε.



ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΥΛΙΚΙΑΝΟΣ


Σχετικά Άρθρα

Back to top button