Η Βουλγαρία είναι έτοιμη, η Ελλάδα;

Από την μία πλευρά των συνόρων Ελλάδος -Βουλγαρίας στο ύψος του χωριού Δημάριο ένας τέλειος, σύγχρονος και ασφαλής δρόμος περιμένει να ενωθεί με έναν ήδη έτοιμο χωμάτινο δρόμο από την πλευρά της Ελλάδος που χρειάζεται παρέμβαση για να γίνει ασφαλής και μαζί με την ασφάλεια να δώσει ανάπτυξη στις τοπικές κοινωνίες της Ξάνθης και του Σμόλιαν.

   Από την μία πλευρά των συνόρων Ελλάδος -Βουλγαρίας στο ύψος του χωριού Δημάριο ένας τέλειος, σύγχρονος και ασφαλής δρόμος περιμένει να ενωθεί με έναν ήδη έτοιμο χωμάτινο δρόμο από την πλευρά της Ελλάδος που χρειάζεται παρέμβαση για να γίνει ασφαλής και μαζί με την ασφάλεια να δώσει ανάπτυξη στις τοπικές κοινωνίες της Ξάνθης και του Σμόλιαν.



   Οκτώ χιλιόμετρα δρόμος Δημάριο- Ελληνοβουλγαρικά σύνορα στο ύψος του Ρουντοζέμ πλέον χωρίζουν την επιθυμία των Βουλγάρων να επισκεφτούν τις Ξανθιώτικες παραλίες αλλά και των Ξανθιωτών να επισκεφτούν το πανέμορφο Παμπόροβο.


   Η διακρατική συμφωνία μεταξύ της Ελλάδος και της Βουλγαρίας για τη σύνδεση της Ξάνθης μέσω Δημαρίου με το Σμόλιαν είναι υπογεγραμμένη από το 1996. Οι Βούλγαροι συνεπείς προς τη διεθνή τους υποχρέωση υλοποίησαν τη δέσμευση τους και ο δρόμος Σμόλιαν -Ροντεζόμ είναι έτοιμος αλλά σταματά στην αδιαφορία της Ελληνικής πολιτείας απέναντι στους πολίτες της και τις διεθνείς της υποχρεώσεις.


   Στα πλαίσια της υλοποίησης της διακρατικής συμφωνίας και σε μία προσπάθεια να πιεσθεί και να πεισθεί η Ελληνική Κυβέρνηση για την σπουδαιότητα αυτού του έργου, αντιπροσωπεία από φορείς της Ξάνθης και δημοσιογράφους επισκέφτηκαν τη Δευτέρα το πρωί το νομάρχη Σμόλιαν κ. Στέφαν Στάικοφ και τους αντίστοιχους φορείς του νομού.


   Ο κ. Στέφαν Στάικοβ, ο οποίος σε μία πολύωρη συνάντηση στην αίθουσα του Νομαρχιακού Συμβουλίου, εξέθεσε τους λόγους που θα πρέπει η Ελληνική πολιτεία να υλοποιήσει τη σύνδεση Βουλγαροελληνικά σύνορα- Δημάριο.


   Από την Ελληνική Αποστολή συμμετείχαν ως επικεφαλής ο γραμματέας της Ν.Ε. του ΠΑΣΟΚ Α. Τσαρτσάρας, ο κ. Αθανασιάδης Γιάννης ως εκπρόσωπος του επιμελητηρίου Ξάνθης, ο πρόεδρος της ΟΕΒΕ Σ. Τσιακίρογλου, ο αντιπρόεδρος Ξενοδόχων Θράκης και αντιδήμαρχος Τουρισμού Α. Αγκόρτσας και εκπρόσωποι των μέσων ενημέρωσης της Ξάνθης.


Στη συνάντηση με τη Βουλγαρική αντιπροσωπεία ο νομάρχης Σμόλιαν ανέφερε πώς αν θέλουμε να έχουμε ανάπτυξη πρέπει να ανοίξει ο δρόμος Ρόντεζεμ-Δημάριο.


   Από τη συζήτηση μεταξύ των φορέων φάνηκε ξεκάθαρα ότι τα προβλήματα και από τις δύο πλευρές των συνόρων είναι κοινά.


   Επίσης με έμμεσο τρόπο η Βουλγάρικη πλευρά άφησε να εννοηθεί ότι η Ελληνική πλευρά δεν ανταποκρίθηκε στην υποχρέωση της σύμφωνα με την διακρατική συμφωνία που υπέγραψαν οι πρωθυπουργοί των χωρών.


έγινε αναφορά στο δρόμο Ζλάτογκραντ -Ξάνθη αλλά ήταν κοινή διαπίστωση ότι δεν εξυπηρετεί το σκοπό γιατί δεν μπορούν να κινηθούν τα λεωφορεία και τα φορτηγά. Επίσης και το σημαντικότερο είναι ότι δεν μπορούν να κινηθούν κατά γκρουπ οι τουρίστες, από Σμόλιαν προς Ξάνθη αλλά ούτε και από Ξάνθη σε Σμόλιαν- Παμπόροβο. “Ζητάμε από την Ελληνική Κυβέρνηση ν’ ανοίξει ο δρόμος Ρόντοζεφ – Δημάριο” τόνισε.


ο επικεφαλής της ελληνικής αποστολής Αχιλλέας Τσαρτσάρας ενημέρωσε τη Βουλγαρική πλευρά ότι ο Πρωθυπουργός ενημερώθηκε κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στο Δημάριο για την αναγκαιότητα της κατασκευής του δρόμου, διευκρινίζοντας ότι δεν ήταν τυχαία η επιλογή του χώρου που επισκέφτηκε, τονίζοντας ότι αν αυτός ο δρόμος γίνει η περιοχή της Ξάνθης σαφώς και θα ωφεληθεί. “Πήρα την πρωτοβουλία να καλέσω τους φορείς της Ξάνθης για να συζητήσουν μαζί σας αυτό το θέμα”.


   Στη συνέχεια πήρε τον λόγο ο Γιάννης Αθανασιάδης και αφού ευχαρίστησε το νομάρχη Σμόλιαν για τη θερμή υποδοχή, ανέφερε ότι ως εκπρόσωπος του επιχειρηματικού κόσμου της Ξάνθης αντιλαμβάνεται και αυτός την αναγκαιότητα στήριξης της επιχειρηματικής ανάπτυξης με την ύπαρξη των δρόμων και εστίασε στο πρόβλημα από την Ελληνική πλευρά. Δεσμεύθηκε ότι θα πιέσουν προς κάθε κατεύθυνση να υλοποιηθεί αυτός ο δρόμος.


Οι επιχειρηματίες είναι θετικοί στο άνοιγμα του δρόμου, ανέφερε ο πρόεδρος της ΟΕΒΕ Σωτήρης Τσιακίρογλου: “Τα διεθνή κέντρα αποφάσεων απομόνωσαν τη δική μας περιοχή ένθεν και ένθεν των συνόρων και η συγκυρία της οικονομικής κρίσης θα πρέπει να γίνει η αιτία να συνεργαστούμε για να ξεπεραστούν τα όποια προβλήματα.Το επιχειρείν δεν θέλει πολιτική και λόγια. Οι πολιτικοί είναι υποχρεωμένοι να βελτιώσουν το δρόμο Δημάριο -σύνορα. Εμείς οφείλουμε να αναπτύξουμε την παραλιακή ζώνη”.πρότεινε να γίνει γραφείο ενημέρωσης στο Σμόλιαν και την Ξάνθη αντίστοιχα. Τέλος συμφώνησε στην αναγκαιότητα σύνδεσης οδικά του Δημαρίου και του Ροντεζέμ.


ΗΜΟΥΝ  ΝΙΟΣ ΚΑΙ ΓΕΡΑΣΑ


Ο δήμαρχος του Ρόντεζεμ Νικολάε Ρέντζκοφ ανέφερε ότι η προσπάθεια σύνδεσης ξεκίνησε τη δεκαετία του ‘70 και μετά του ‘90. Η πρώτη συνάντηση, έγινε επί δημάρχου Φ. Αμοιρίδη το 1991 που υπόγραψαν συμφωνία για πολιτιστικά θέματα.


“Στη συμφωνία που υπογράφη το ‘96 μεταξύ των δύο κυβερνήσεων πίστεψα ότι θα γίνει γρήγορα. Τότε ο Αμοιρίδης μου είχε πει να μη βιάζομαι. Τώρα κατάλαβα τι εννοούσε. Σήμερα όμως πιστεύω ότι αυτή η ιδέα ωρίμασε πλέον. Ανήκουμε στην Ε.Ε. και είμαστε μία οικογένεια και η ανάπτυξη πρέπει να γίνει για τα παιδιά μας”.


Υποστήριξε ότι το άνοιγμα αυτού του δρόμου θα ενισχύσει την ανάπτυξη. “Εμείς από την πλευρά μας, είμαστε έτοιμοι, τώρα είναι η σειρά σας να ετοιμαστείτε”.


Ο κ. Ντελέκωφ ανέφερε ότι η “ΠΑΜΠΟΡΟΒΟ Α.Ε.” είναι η μεγαλύτερη εταιρεία τουρισμού στην περιοχή και με την διάνοιξη του δρόμου είναι μίας πρώτης τάξεως ευκαιρία να συνδυαστούν προγράμματα τουρισμού όπως το χειμώνα Παμπόροβο και το καλοκαίρι η θάλασσα της Ξάνθης.


“Ο κλειστός δρόμος στέλνει τους Βουλγάρους επισκέπτες στο Μπουργκάζ και την Βάρνα. Άρα δεν μπορεί να επιτευχθεί συνδυασμός Παμπόροβο-Αιγαίο”


Τέλος ο αντιπρόεδρος των ξενοδόχων της Θράκης Απόστολος Αγκόρτσας συμφώνησε με τους προλαλήσαντες για την αναγκαιότητα να γίνει ο δρόμος για τα πολλαπλά οφέλη στον τομέα του τουρισμού.


ακολούθησε συνάντηση με τη δήμαρχο του Σμόλιαν κ. Γιάγκοβα, η οποία και αυτή με τη σειρά της έθεσε το ζήτημα της επιτακτικής ανάγκης της διάνοιξης του δρόμου Ελληνοβουλγαρικά σύνορα-Δημάριο και τα πολλαπλά οφέλη που θα προκύψουν στις δύο κοινότητες.


Την επομένη το πρωί (Τρίτη) η Ελληνική αντιπροσωπεία συνοδευόμενη από τους δημοσιογράφους της Ξάνθης ταξίδεψαν από το Σμόλιαν στην πόλη Ρούντοζεμ και αντιλήφθηκαν την πραγματικότητα και την αναγκαιότητα σύνδεσης του Παμπόροβο, Σμόλιαν-Ξάνθη.


Την αποστολή συνόδεψε ο Γενικός διευθυντής του δήμου Ρούντοζεμ Όρσο Τσιντεφ.





  • ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΣΑΡΤΣΑΡΑ- ΤΣΙΝΤΕΦ

Στα Βουλγαροελληνικά σύνορα, εκεί που δρόμος Ρούντοζεμ είναι τελειωμένος, ο επικεφαλής της ελληνικής αποστολής Α. Τσαρτσάρας δήλωσε:


“Από το σημείο που βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή το Δημάριο βρίσκεται 8 χιλιόμετρα. Όπως βλέπετε και μόνοι σας κόβεται πραγματικά πάνω στην γραμμή των συνόρων. Οι Βούλγαροι από την πλευρά τους ετοιμάστηκαν πολύ πιο μπροστά από μας. Στο χέρι μας είναι να πιέσουμε και εμείς την κατάσταση να γίνει η ίδια δουλειά και από την άλλη πλευρά των συνόρων τη δική μας πλευρά.


Η απόσταση από το Σμόλιαν, όταν γίνει αυτό το κομμάτι και είμαι πεπεισμένος ότι θα γίνει, θα μειωθεί κατά δέκα χιλιόμετρα. Αλλά δεν είναι τόσο η απόσταση αλλά ποιοτικά θα είναι η διαδρομή πολύ καλύτερη από άλλες εναλλακτικές λύσεις”.


Απαντώντας για το τι σημαίνει ο δρόμος αυτός για τις δύο πλευρές, είπε ότι ακούστηκε από όλους για το τι θέλουν οι ίδιοι οι Βούλγαροι, ακριβώς το ίδιο θέλει και η Ελληνική πλευρά. Αναφερόμενος στην ύπαρξη του συρματοπλέγματος στην οριογραμμή είπε ότι τίποτε δεν χωρίζει από την μία και την άλλη πλευρά του συρματοπλέγματος και τα προβλήματα και οι επιθυμίες είναι κοινά στην περιοχή της οροσειράς της Ροδόπης. Τόνισε ότι τα οφέλη από τη διάνοιξη του δρόμου είναι οι μεταφορές.


“Οι Βούλγαροι θέλουν να αξιοποιήσουν το λιμάνι του Πόρτο Λάγος αλλά και της Καβάλας, θέλουν να χρησιμοποιήσουν το αεροδρόμιο της Χρυσούπολης. Άν όλα αυτά δεν είναι οφέλη για μας τότε τι άλλο είναι”;


Ο Γενικός Γραμματέας του δήμου αφού ζήτησε συγνώμη για την απουσία του δημάρχου στη Σόφια, ζήτησε από την Κυβέρνηση με όλη τη δύναμη της ψυχής του να ανοίξει το δρόμο το συντομότερο δυνατό.


Η αποστολή επέστρεψε  αργά το απόγευμα. Το συμφέρον των δύο νομών και από τις δύο πλευρές των συνόρων είναι να γίνει ο δρόμος Δημάριο -σύνορα όσο το δυνατόν συντομότερα.



ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΥΛΙΚΙΑΝΟΣ


Σχετικά Άρθρα

Back to top button