4 δάσκαλοι του “ΑΞΙΟΝ” στην Πόλη

Στα πλαίσια του ευρωπαϊκού προγράμματος Comenius “The school garden” – “Η αυλή του Σχολείου”, 4 εκπαιδευτικοί των Σχολείων ΑΞΙΟΝ, επισκέφτηκαν τα εκπαιδευτήρια Doga College στην Κωνσταντινούπολη. Μαζί με τους εκπαιδευτικούς άλλων 8 χωρών (Ισπανίας, Ιταλίας, Τουρκίας, Βουλγαρίας, Ρουμανίας, Πολωνίας, Ουαλίας, Σουηδίας) πραγματοποίησαν την τρίτη τους συνάντηση στην προσπάθεια να προωθήσουν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα στο οποίο συμμετέχουν. Η συνάντηση στέφθηκε με επιτυχία, καθώς διαπιστώθηκε, πως οι στόχοι για αναβάθμιση της “Αυλής των Σχολείων” όσο και η συνεργασία των δασκάλων και των μαθητών από όλα τα σχολεία είναι αποτελεσματική και εποικοδομητική.

Στα πλαίσια του ευρωπαϊκού προγράμματος Comenius “The school garden” – “Η αυλή του Σχολείου”, 4 εκπαιδευτικοί των Σχολείων ΑΞΙΟΝ, επισκέφτηκαν τα εκπαιδευτήρια Doga College στην Κωνσταντινούπολη.


Μαζί με τους εκπαιδευτικούς άλλων 8 χωρών (Ισπανίας, Ιταλίας, Τουρκίας, Βουλγαρίας, Ρουμανίας, Πολωνίας, Ουαλίας, Σουηδίας) πραγματοποίησαν την τρίτη τους συνάντηση στην προσπάθεια να προωθήσουν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα στο οποίο συμμετέχουν. Η συνάντηση στέφθηκε με επιτυχία, καθώς διαπιστώθηκε, πως οι στόχοι για αναβάθμιση της “Αυλής των Σχολείων” όσο και η συνεργασία των δασκάλων και των μαθητών από όλα τα σχολεία είναι αποτελεσματική και εποικοδομητική.


Συγκεκριμένα, όμως, συζητήθηκαν τα θέματα επικοινωνίας μέσω διαδικτύου, η δημιουργία ιστοσελίδας για το πρόγραμμα του κάθε σχολείου και η προώθηση του προγράμματος στην τοπική κοινωνία των χωρών που συμμετέχουν (ηλεκτρονικό παιχνίδι, ιστοσελίδα, τηλεόραση, ραδιόφωνο, εφημερίδες, συμμετοχή των γονέων, των παιδιών και των εκπαιδευτικών στην καλλιέργεια του κήπου και την προώθηση των προϊόντων του).


Οριστικοποιήθηκε το πλαίσιο για την πραγματοποίηση τηλεδιάσκεψης μεταξύ των μαθητών των χωρών, αφού πρώτα γνωριστούν και επικοινωνήσουν ( στα αγγλικά ), ώστε στη συνέχεια να συζητήσουν το θέμα της Μεσογειακής διατροφής και τις διατροφικές συνήθειες του κάθε λαού που ανήκει στο πρόγραμμα.


Έγιναν διευκρινίσεις για το Ηλεκτρονικό Ημερολόγιο των σπόρων και φυτών των σχολείων και τον τρόπο βελτίωσης του.


Εμπλουτίσαμε τη συλλογή σπόρων με ανταλλαγές από τις άλλες χώρες. Η σπορά που θα ακολουθήσει στους κήπους μας, θα οδηγήσει στην εξάπλωση φυτών με ενδιαφέρον για όλους.


Συζητήθηκαν οι δύο μεγάλες εκδηλώσεις που πρόκειται να πραγματοποιηθούν τον Μάιο, ( από τη  Βουλγαρία στις 9 Μαΐου για τη Μέρα της Ευρώπης και από την Ελλάδα επίσης το Μάιο για την Ημέρα της Γης) .


Καθορίστηκε η θεματολογία για το διαγωνισμό Λογοτεχνίας από τη Ρουμανία, η οποία θα διοργανώσει δύο παρόμοιους διαγωνισμούς μέχρι τη λήξη του προγράμματος.


Επιπλέον, έγινε πρόταση από την Τουρκία να διοργανωθεί διαγωνισμός ζωγραφικής με θέμα τον “Κήπο” και οι νικητές από κάθε χώρα να παρουσιάσουν τα έργα τους σε έκθεση που θα πραγματοποιηθεί από τη συντονίστρια χώρα Ισπανία.


Οι εκπαιδευτικοί και των 9 χωρών ξεναγήθηκαν επίσης στις εγκαταστάσεις 3 σχολείων, από τα 27 συνολικά, του ομίλου Doga ( το ιδιωτικό αυτό συγκρότημα έχει 17.000 μαθητές και στοχεύει σε 10 χρόνια να τους κάνει 100.000 μαθητές ). Όλοι έμειναν εντυπωσιασμένοι από την οργάνωση, τις εγκαταστάσεις και τον τρόπο λειτουργίας των σχολείων με την πληθώρα των δραστηριοτήτων.


Τέλος, σε μια προσπάθεια γνωριμίας με τα ιστορικά μνημεία της Πόλης οι εκπαιδευτικοί επισκέφτηκαν τα πιο γνωστά και δημοφιλή αξιοθέατα, όπως την Αγία Σοφία και το Μπλε Τζαμί, το Υδραγωγείο του Ιουστινιανού, το Τοπ Καπί, τα στενά του Βοσπόρου και την κλειστή Αγορά της Πόλης και δοκίμασαν παραδοσιακά φαγητά και γευστικές λιχουδιές. Αξίζει να σημειώσουμε πως η υποδοχή και η φιλοξενία των Τούρκων συναδέλφων και φίλων πια εκπαιδευτικών, ήταν μοναδική και αξέχαστη, σηματοδοτώντας την αρχή μια ευρύτερης μελλοντικής συνεργασίας των σχολείων του συγκεκριμένου προγράμματος Comenius.     

Σχετικά Άρθρα

Back to top button