“Λόγια του αέρα” στον αγροτικό κόσμο της χώρας

“Λόγια του αέρα” επεφύλαξε σήμερα, για μία ακόμα φορά, η κυβέρνηση στον αγροτικό κόσμο της χώρας, δείχνοντας ότι δεν έχει αντιληφθεί την κρισιμότητα της συγκυρίας για τον αγροτικό τομέα, που απαιτεί άμεσα παραγωγή έργου και όχι επικοινωνιακές φιέστες. Ακούσαμε σήμερα τον πρωθυπουργό να παρουσιάζει από την Κρήτη για μία ακόμη φορά τη “νέα αγροτική πολιτική της κυβέρνησης” και να περιγράφει τις προεκλογικές του εξαγγελίες περί “πράσινης ανάπτυξης” , λέγοντας μάλιστα ότι “η Ελλάδα έχει βρεθεί σε μία δίνη και δεν υπάρχει πολυτέλεια να χαθεί άλλος χρόνος”.

“Λόγια του αέρα” επεφύλαξε σήμερα, για μία ακόμα φορά, η κυβέρνηση στον αγροτικό κόσμο της χώρας, δείχνοντας ότι δεν έχει αντιληφθεί την κρισιμότητα της συγκυρίας για τον αγροτικό τομέα, που απαιτεί άμεσα παραγωγή έργου και όχι επικοινωνιακές φιέστες.


Ακούσαμε σήμερα τον πρωθυπουργό να παρουσιάζει από την Κρήτη για μία ακόμη φορά τη “νέα αγροτική πολιτική της κυβέρνησης” και να περιγράφει τις προεκλογικές του εξαγγελίες περί “πράσινης ανάπτυξης” , λέγοντας μάλιστα ότι “η Ελλάδα έχει βρεθεί σε μία δίνη και δεν υπάρχει πολυτέλεια να χαθεί άλλος χρόνος”.


Αγνοεί ενδεχομένως ο κ. Παπανδρέου ότι η κυβέρνησή του με την έλλειψη στρατηγικής  που την χαρακτηρίζει στον αγροτικό τομέα, την καθυστέρηση που επιδεικνύει στην απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων και το έλλειμμα ευαισθησίας που επιδεικνύει απέναντι σε έναν τομέα που είναι ανά πάσα στιγμή εκτεθειμένος σε απρόβλεπτους κινδύνους,   ασκεί την πλέον αντιαγροτική πολιτική για τη χώρα, οδηγώντας τον αγροτικό κόσμο σε συρρίκνωση και την ελληνική περιφέρεια σε μαρασμό.


Απέναντι στις κάλπικες υποσχέσεις,  που για μία ακόμη φορά, σήμερα μοίρασε απλόχερα η κυβέρνηση στον αγροτικό κόσμο της χώρας, η αλήθεια είναι η εξής:


1.Ένα χρόνο τώρα η κυβέρνηση δεν έχει επιδείξει κανένα ενδιαφέρον για την περαιτέρω βελτίωση της ποιότητας των αγροτικών προϊόντων, την πιστοποίηση και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς τους, καθυστερώντας δραματικά την προκήρυξη των σχετικών Δράσεων των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων.


Ειδικότερα:


Α.  Ακόμη δεν έχει πραγματοποιηθεί η πρόσκληση ενδιαφέροντος για την “ενίσχυση των γεωργών που συμμετέχουν σε συστήματα για την ποιότητα τροφίμων”, ύψους περίπου 26 εκατ.


Β. Ακόμη δεν έχει προκηρυχθεί το Μέτρο 133, “Καθεστώς ενίσχυσης ομάδων παραγωγών για την προώθηση των προϊόντων ποιότητας και την ενημέρωση των καταναλωτών”, ύψους 15 εκατ. ευρώ.


Γ. Ακόμη δεν έχουν προκηρυχθεί τα Προγράμματα της βιολογικής γεωργίας, με προϋπολογισμό 50 εκ. ευρώ και της βιολογικής κτηνοτροφίας με προϋπολογισμό 30 εκατ. ευρώ


Δ. Όσο δε για το Πρόγραμμα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης, αφού η κυβέρνηση το περιόρισε μόνο στον καπνό με την τελευταία τροποποίηση του ΠΑΑ , η οποία υποβλήθηκε στις 13-5-2010 στην Ευρωπαϊκή Ένωση, έκτοτε επιδεικνύει πρωτοφανή αδιαφορία για την έκβαση του θέματος.


Αντί να κινητοποιηθεί σε επίπεδο Ε.Ε. προς την κατεύθυνση της έγκρισης της εν λόγω πρότασής, περιορίζεται στο να τηρεί στάση αναμονής και να δηλώνει πως η σχετική πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος  θα πραγματοποιηθεί “αμέσως μετά την έγκριση της τροποποίησης του ΠΑΑ 2007-2013 για τον τομέα του καπνού από την Ε.Ε.”.


2. Με περισσότερο από ένα χρόνο καθυστέρηση η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ανακάλυψε σήμερα τα τοπικά και παραδοσιακά προϊόντα της χώρας μας. Αντί να πιάσει το νήμα από εκεί που το άφησε η Νέα Δημοκρατία, έχοντας δρομολογήσει με ταχείς ρυθμούς την καταγραφή και την στήριξη μέσα από ευρωπαϊκά προγράμματα των καλλιεργειών αυτών της λεγόμενης “Άλλης Γεωργίας”, έχοντας επιτύχει απτά αποτελέσματα σε πολλές περιοχές της χώρας, έρχεται σήμερα να τα αναβαπτίσει σε “καλάθια προϊόντων” και να ξεκινήσει μία νέα χρονοβόρα διαδικασία για την ανάδειξή τους, προκαλώντας εύλογα ερωτηματικά για το κατά πόσο υπάρχει ειλικρινής πρόθεση ουσιαστικής στήριξης ή για μία ακόμη φορά επιχειρείται η εξυπηρέτηση επικοινωνιακών σκοπιμοτήτων της.


3. Ο πρωθυπουργός και η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων “διαφημίζουν” το αμέριστο ενδιαφέρον τους για τον αγροτικό τομέα, όταν μέσα σε ένα χρόνο θητείας της σημερινής κυβέρνησης έχουν καταπατηθεί βάναυσα ουσιαστικά αγροτικά κεκτημένα.


Ακούσαμε σήμερα τον κ. Παπανδρέου να υπόσχεται στους πληγέντες από την κακοκαιρία αγρότες της Κρήτης άμεση καταγραφή και  αποζημίωση από τις καταστροφές που υπέστησαν οι καλλιέργειές τους.


Δε μας είπε όμως από πού θα αποζημιωθούν.


Πιθανόν, αγνοεί ή ξεχνά ο κ. Παπανδρέου  ότι η κυβέρνησή του ψήφισε, πριν από λίγους μήνες, στη Βουλή ένα Νόμο – καταστροφή για τον φιλοαγροτικό χαρακτήρα του ΕΛΓΑ, μετατρέποντάς τον από “σύμμαχο” των αγροτών στις πραγματικά δύσκολες για τους ίδιους συνθήκες,  σε αντίπαλο τους.


Πώς, λοιπόν, θα αποζημιώσει  η κυβέρνηση τις ζημίες που υπέστησαν οι παραγωγοί της Κρήτης;


Ο Πρωθυπουργός, Γ. Παπανδρέου και η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης προχωρούν σε δηλώσεις στήριξης της ελληνικής κτηνοτροφίας, την ώρα όμως που στην πράξη έχουν εγκαταλείψει τον κλάδο στην τύχη του.


Το ΠΑΣΟΚ δεν εφάρμοσε το μοναδικό Νόμο (3698/2008) που έχει ψηφιστεί για την ελληνική κτηνοτροφία, ο οποίος καταρτίστηκε έπειτα από ουσιαστική συνεργασία με τους έλληνες κτηνοτρόφους για την επίλυση πάγιων και συσσωρευμένων προβλημάτων του κλάδου.


Ακόμη, κρατά στο συρτάρι τις δεκάδες αποφάσεις που επί των ημερών της Νέας Δημοκρατίας ελήφθησαν για την ουσιαστική στήριξη της ελληνικής κτηνοτροφίας, που λόγω των χρόνιων προβλημάτων της  είχε φθάσει  στο χείλος του γκρεμού, όπως την πραγματοποίηση ισοζυγίων γάλακτος, την πάταξη των ελληνοποιήσεων εισαγόμενων προϊόντων της κτηνοτροφίας, την εξαίρεση από κατεδάφιση των ποιμνιοστασίων που πληρούν  περιβαλλοντικούς όρους, την επέκταση του ΕΛΓΑ σε νέες καλύψεις ζημιών των κτηνοτρόφων, την ενεργοποίηση των μικρών σχεδίων βελτίωσης της κτηνοτροφίας, την υποχρεωτική αναγραφή ενδεικτικής τιμής στη συσκευασία των κτηνοτροφικών φαρμάκων, την υποχρεωτική αναγραφή στις αποδείξεις των ζυγιστικών μηχανών της προέλευσης του κρέατος κ.α.


4.Ο πρωθυπουργός και η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων μίλησαν σήμερα για ανάπτυξη στον αγροτικό τομέα, την ώρα που ακόμη αφήνουν τα 5,5 δις. ευρώ του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013 “Αλέξανδρος Μπαλτατζής” αναξιοποίητα.


Η καθυστέρηση στην υλοποίηση των Δράσεων του Προγράμματος, που παρατηρείται χωρίς καμία πειστική αιτιολογία σε μία κρίσιμη χρονική συγκυρία, επιβεβαιώνει ότι η κυβέρνηση, που διαφημίζει στα λόγια την “πράσινη ανάπτυξη”,  όχι μόνο αγνοεί, αλλά και υποτιμά τη σημασία της αγροτικής ανάπτυξης για τη χώρα και ιδιαίτερα του εν λόγω Προγράμματος για την ελληνική περιφέρεια.


5. Η κυβέρνηση συστηματικά υποβαθμίζει τον ρόλο και την σημασία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αφού με αποφάσεις του κ. Παπανδρέου ο ΕΦΕΤ μετακινήθηκε από το  Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στο Υπουργείο Υγείας, ο κρίσιμος τομέας της αλιείας στο Υπουργείο Ναυτιλίας, η ΑΓΡΟΓΗ  οδηγείται σε εκκαθάριση, τα 52 τοπικά κέντρα Αγροτικής Ανάπτυξης στελεχωμένα με 260 ειδικούς γεωτεχνικούς για την στήριξη των αγροτών διαλύονται, η Γενική Διεύθυνση Δασών μετακινήθηκε στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και γενικά οι Υπηρεσίες και οι οργανισμοί του Υπουργείου παρουσιάζουν εικόνα απορύθμισης και αναποτελεσματικής λειτουργίας.


Όλα αυτά επιβεβαιώνουν την έλλειψη στρατηγικής για την ελληνική ύπαιθρο από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, η οποία αν συνεχιστεί θα έχει καταστροφικές συνέπειες για τον αγροτικό κόσμο της χώρας.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button