“Ψίθυροι Ζωής στη Νεκρή Ζώνη” της Κύπρου

Συμμετέχοντας ενεργά στο θεσμό Γιορτών Παλιάς Πόλης ο Σύλλογος Κυπρίων Νομού Ξάνθης, φέτος σε συνεργασία με το Δήμο Έγκωμης της Κύπρου, τη ΔΕΑΞ, τη Στέγη Πολιτισμού του Δήμου Ξάνθης, το Γενικό Προξενείο Βόρειας Ελλάδας της Κυπριακής δημοκρατίας και τις Εκδόσεις Σπανίδη, διοργάνωσαν μια σημαντική Έκθεση Φωτογραφίας που φέρει τον τίτλο “Ψίθυροι Ζωής στην Νεκρή Ζώνη” και φιλοξενείται στον πρώτο όροφο της Δημοτικής Πινακοθήκης.

Συμμετέχοντας ενεργά στο θεσμό Γιορτών Παλιάς Πόλης ο Σύλλογος Κυπρίων Νομού Ξάνθης, φέτος σε συνεργασία με το Δήμο Έγκωμης της Κύπρου, τη ΔΕΑΞ, τη Στέγη Πολιτισμού του Δήμου Ξάνθης, το Γενικό Προξενείο Βόρειας Ελλάδας της Κυπριακής δημοκρατίας και τις Εκδόσεις Σπανίδη, διοργάνωσαν μια σημαντική Έκθεση Φωτογραφίας που φέρει τον τίτλο “Ψίθυροι Ζωής στην Νεκρή Ζώνη” και φιλοξενείται στον πρώτο όροφο της Δημοτικής Πινακοθήκης.


Πρόκειται για μια σειρά μοναδικών φωτογραφικών ντοκουμέντων από την Πράσινη Γραμμή της Κύπρου, έτσι όπως κατέγραψε ο φακός τριών καταξιωμένων Κύπριων φωτογράφων πριν από είκοσι χρόνια και τα οποία συγκέντρωσε και αξιοποίησε ο Δήμος Έγκωμης.


Τα εγκαίνια της έκθεσης πραγματοποιήθηκαν το βράδυ του περασμένου Σαββάτου παρουσία του Γενικού Πρόξενου της Κύπρου στη Θεσσαλονίκη, κ. Οικονόμου Ελπιδοφόρου, καθώς και σύσσωμων των αρχών και φορέων του νομού, μεταξύ των οποίων ο Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου, κ. κ. Παντελεήμονας, οι Βουλευτές Ξάνθης, κ.κ. Κοντός και Σγουρίδης, ο νομάρχης Ξάνθης, κ. Παυλίδης, καθώς και ο Δήμαρχος Ξάνθης, Μ. Στυλιανίδης.


Η Έκθεση Φωτογραφίας “Ψίθυροι Ζωής στην νεκρή Ζώνη” περιλαμβάνει δύο τμήματα , το πρώτο αναφέρεται στην Πράσινη Γραμμή-Νεκρή ζώνη, όπου παρουσιάζεται φωτογραφικό υλικό από την πράσινη γραμμή πριν από τη διάνοιξη των οδοφραγμάτων του Δήμου Έγκωμης και το δεύτερο τμήμα, φωτογραφικό υλικό από την πανίδα και χλωρίδα της Κύπρου που αναπτύσσεται στην νεκρή ζώνη.


Πρόκειται συνολικά για εκατό φωτογραφίες που καταγράφουν τη ζωή στην Πράσινη Γραμμή.


Σκοποί της Έκθεσης είναι η προβολή του προβλήματος της κατοχής μεγάλου τμήματος της Κυπριακής Δημοκρατίας από τον τουρκικό στρατό εισβολής, η προβολή της ανάπτυξης ζωής στη νεκρή ζώνη, χλωρίδας και πανίδας με σπάνια είδη τα οποία προστατεύονται με διεθνείς συνθήκες, καθώς και το να γνωρίσουν οι επισκέπτες την σπάνια χλωρίδα και πανίδα της Κύπρου.


“Μέσα από τις φωτογραφίες θα δείτε την πορεία του Κυπριακού ελληνισμού στην νεκρή ζώνη και τις αλλαγές που έχουν επέλθει στην πορεία του χρόνου με τη διάνοιξη πέντε οδοφραγμάτων. Στοχεύουμε στην ανάδειξη του προβλήματος και στον αγώνα που έδωσαν τα νεκρά παλικάρια μας. Οι ψίθυροι ζωής στη νεκρή ζώνη δεν είναι μόνο τα πουλιά, δεν είναι μόνο τα δέντρα που συνεχίζουν την πορεία τους χωρίς να γνωρίζουν από πολέμους και από μάχες, αλλά είναι και τα νεκρά παλικάρια μας. Είναι τα νεκρά παλικάρια μας που μας καλούν να κρατούμε ψηλά το κεφάλι μέχρι τη δικαίωση”, τόνισε η επιμελήτρια της έκθεσης η δημοσιογράφος της ΡΙΚ, και υπεύθυνη Πολιτιστικών του Δήμου Έγκωμης και Έλενα Χατζηχαραλάμπους, μιλώντας στους δημοσιογράφους της Ξάνθης.


Από την πλευρά της  Πρόεδρος του Συλλόγου Κυπρίων Νομού Ξάνθης, Ελένη Χατζηγεωργίου κάλεσε τους Ξανθιώτες να έρθουν στη Δημοτική Πινακοθήκη και να δουν την έκθεση “γιατί αυτή η έκθεση, αυτές οι φωτογραφίες που θα δείτε τώρα είναι ντοκουμέντο και σε λίγο θα είναι ιστορικό ντοκουμέντο. Γιατί έχει διαφοροποιηθεί πλήρως η πράσινη γραμμή σήμερα με τη διάνοιξη των οδοφραγμάτων. Είναι μια φωτογραφία η οποία μιλά για τη βάρβαρη προσβολή, για τη καταστροφή, για το βιασμό της Κύπρου. Είναι μια εικόνα η οποία λέει χίλιες λέξεις. Μέσα από την έκθεση αυτή φωτογραφίας υπάρχει ένα αισιόδοξο μήνυμα, υπάρχει μια ζώνη που παρά όλα αυτά αναπτύσσεται  μια ζωή, έστω και αν αυτή είναι η Κύπρια τουλίπα, έστω και αν αυτή είναι η ποντίκα η κυπριακή ή οτιδήποτε άλλο, υπάρχει μια ζωή.


 Για αυτό είναι ένα μήνυμα ελπίδας ότι θα υπάρξει ανθρώπινη ζωή, τα συρματοπλέγματα θα φύγουν, η πράσινη γραμμή θα καταρρεύσει, όπως το τείχος του Βερολίνου και η Κύπρος θα ανασάνει επιτέλους ελεύθερη, θα μπορεί ο Κύπριος να κινείται ελεύθερα, να ατενίζει τον Πενταδάκτυλο χωρίς το κόκκινο φεγγάρι επάνω. Αυτή είναι η ελπίδα μας και αυτός είναι ο αγώνας μας”.


Τέλος από την πλευρά του ο γενικός Πρόξενος της Κύπρου, κ. Οικονόμου Ελπιδοφόρος, αφού ευχαρίστησε το Σύλλογο Κυπρίων Ξάνθης για το πλούσιο έργο του, μιλώντας για την έκθεση σημείωσε ” είναι μια ιδιαίτερη έκθεση . το δηλώνει και το οξύμωρο του τίτλου της έκθεσης και ευελπιστούμε ότι αυτοί οι ψίθυροι ζωής στη νεκρή ζώνη θα γίνουν επιτέλους φωνές ζωής, φωνές οι οποίες θα αντηχούν σε όλη την Κύπρο και οι οποίες θα σημάνουν και την επανένωση του νησιού μας”.


Αναφερόμενος στον ευρωπαϊκό δρόμο της Τουρκίας αν περνά μέσα από την πτώση των συρματοπλεγμάτων της πράσινης γραμμής, σημείωσε ότι όντως περνά μέσα από το κυπριακό. “Η αξιολόγηση της γείτονος που επίκειται σε κάποιους μήνες περνά μέσα από την Κύπρο αλλά και από τις προσπάθειες επανένωσης που θα κάνει η ίδια. Υπάρχει ένας διάλογος που γίνεται μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων και ευελπιστούμε να ευοδωθεί, χωρίς χρονοδιαγράμματα και ξένες επιδιαιτησίες.  Όσο για την ευρωπαϊκή πορεία της Κύπρου, αυτή είναι σε καλό δρόμο και επιθυμία μας είναι να υπάρχει ελεύθερη πρόσβαση σε όλο το νησί και να μπορεί ο Κύπριος να πάει από το βορρά στο νότο χωρίς κανέναν περιορισμό. Ενώ οι κτηνωδίες των Τούρκων επιβεβαιώνονται μετά τις τελευταίες εξελίξεις και σε συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση προβαίνουν στις απαραίτητες ενέργειες”.



Γκούμα Δέσποινα    

Σχετικά Άρθρα

Back to top button