“Όταν μιλούν για νέες θέσεις εργασίας…..”

Λένε πως η ανεργία στη χώρα αυξήθηκε ξεπερνώντας το 9%, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, αλλά και του ΟΑΕΔ….. Γιατί τα κατά τόπους στοιχεία και η καθημερινή πραγματικότητα κανούν λόγο για ακόμη πιο υψηλά ποσοστά…..

Λένε πως η ανεργία στη χώρα αυξήθηκε ξεπερνώντας το 9%, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, αλλά και του ΟΑΕΔ…..


Γιατί τα κατά τόπους στοιχεία και η καθημερινή πραγματικότητα κανούν λόγο για ακόμη πιο υψηλά ποσοστά…..


Από την άλλη βέβαια παρακολουθούμε τελευταία  στα πρωτοσέλιδα και δη των φιλοκυβερνητικών εφημερίδων,  να αναφέρονται σε νέες θέσεις εργασίας, σε νέες προκηρύξεις του ΑΣΕΠ για μόνιμο και εποχικό προσωπικό, σε προσλήψεις μερικής Απασχόλησης και σε νέα προγράμματα του ΟΑΕΔ, μεταξύ αυτών και το γνωστό μας Stage….


Χιλιάδες, λοιπόν, νέες θέσεις περιμένουν στην αγορά εργασίας για να καλυφθούν από επίσης δεκάδες χιλιάδες ανέργους που περιμένουν στη σειρά για να βρουν δουλειά…..


Επιτέλους-μακάρι να έχουν αντίκρισμα τα πρωτοσέλιδα αυτών των εφημερίδων και οι εξαγγελίες των αρμοδίων υπουργών- άνοιξαν δουλειές, που λέει και ο λαός….


 



Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί και η περιοχή μας, η οποία πλήττεται από την ανεργία και κυρίως την ανεργία των νέων….


Αυτό το ξέρουν άλλωστε πολύ καλά, πέρα από αυτούς που τη βιώνουν και τα ίδια τα πολιτικά γραφεία, αλλά και τα γραφεία του νομάρχη και των δημάρχων του νομού….


Τα γραφεία των αιρετών, όλων των κατηγοριών και βαθμίδων έχουν μετατραπεί σε γραφεία ευρέσεως εργασίας …..


Σε γραφείο ευρέσεως εργασίας έχει εξελιχθεί και το Μητροπολιτικό Μέγαρο της Ιεράς Μητρόπολης Ξάνθης, αλλά και κάθε οικονομικός και κοινωνικός παράγοντας που έχει γνωριμίες και ο λόγος του περνά….


 



Και όταν μάλιστα βρισκόμαστε άτυπα σε μακρά προεκλογική περίοδο-τι το θέλουν και μιλούν για εκλογές την Άνοιξη;- τότε το ηθικό των ανέργων αναπτερώνεται, καθώς ελπίζει πως το αίτημα τους για δουλειά θα εισακουστεί, αλλά και γιατί όπως καλή ώρα τώρα, αρχίζουν να προκηρύσσουν νέες θέσεις εργασίας….


Όλο και κάποιες  ανάγκες εμφανίζονται σε ΟΤΑ Νομαρχίες, Υπουργεία και γενικά στο Δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο  τομέα…..


Οι ανάγκες και ελλείψεις στα νοσοκομεία και στα Κέντρα Υγείας της χώρας επανέρχονται, όπως επίσης στα Σώματα Ασφαλείας και αλλού….


Ελλείψεις χρόνων που δεν καλύπτονται λόγω οικονομικής στενότητας και ξαφνικά ως δια μαγείας το πρόβλημα χρήματα λύνεται και ο πακτωλός των πιστώσεων ρέει άφθονος…..


Ας είναι καλά τα ευρωπαϊκά προγράμματα που συνεισφέρουν κατά  ένα πολύ μεγάλο μέρος  στα κρατικά ταμεία για να εξασφαλισθούν οι αμοιβές των ατόμων που θα προσληφθούν…..


 



Περιττό να αναφερθώ στον αριθμό των αιτήσεων που υποβάλλονται σε κάθε προκήρυξη θέσεων…..


Πενήντα ζητούν, για παράδειγμα, πεντακόσιοι άνεργοι τρέχουν να υποβάλλουν τη σχετική αίτηση….


Τρέχουν έτσι μηχανικά, παίρνουν τις προκηρύξεις τις ρίχνουν μια ματιά-γιατί αν τις διάβαζαν προσεχτικά πολύ μικρότερος θα ήταν ο αριθμός αυτών που θα υπέβαλαν, τις συμπληρώνουν και τις καταθέτουν….


Τις καταθέτουν έτσι όπως θα κατέθεταν ένα δελτίο τζόκερ ή ΠΡΟΠΟ….


Τόσες είναι οι ελπίδες που κατά βάθος τρέφουν για το αν θα είναι αυτοί οι τυχεροί που θα προσληφθούν….


Δεν απέχει άλλωστε και πολύ η υποβολή μιας αίτησης για μια θέση στο δημόσιο από την αγορά ενός λαχείου….


Όσες πιθανότητες έχεις να κερδίσεις τον πρώτο λαχνό, άλλες τόσες έχεις για να είσαι εσύ ο τυχερός που θα βρεθείς να εργάζεσαι στο δημόσιο σε μόνιμη  θέση…..


Εδώ δύσκολο είναι να βρεις και προσωρινή, αν δεν έχεις το κοκαλάκι της νυχτερίδας, των γνωριμιών δηλαδή…..


 



Πρόσφατα πήγα για καφέ με μια παλιά μου συμμαθήτρια που είχα πολύ καιρό να δω….


Το άγχος της και ο πόνος της μεγάλος για το εργασιακό της μέλλον…..


Επένδυσε χρόνια πολλά στα θρανία όλων των βαθμίδων, στα μεταπτυχιακά και στα ντοκτορά, και όμως πάρα τον πλούτο των γνώσεών της και των προσόντων της η αβεβαιότητα για την επαγγελματική της αποκατάσταση την έχει κατακλύσει…..


Αν δεν ήταν οι γονείς της να τη στηρίζουν οικονομικά δε θα ήξερε τι να κάνει….


Και φυσικά δεν είναι η μόνη….


Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερα νέα άτομα διστάζουν να φύγουν από το πατρικό σπίτι και μένουν με τους γονείς, για τον απλούστατο λόγο γιατί δεν ανταπεξέρχονται οικονομικά στο να μπορούν με το μισθό που παίρνουν να διατηρήσουν και δικό τους σπίτι…..


Το θέμα λοιπόν δεν είναι μόνο  να προκηρύσσονται νέες θέσεις εργασίας, αλλά και το ύψος του μισθού που θα πρέπει δίνεται σε όσους τελικά προσληφθούν…..


Το να πετύχεις μια θέση μερικής απασχόληση σε κάποιον ΟΤΑ ή νομαρχία, ή να προσληφθείς μέσω προγράμματος Stage του ΟΑΕΔ,-που μάλιστα δε θεωρείται και εργασία, αλλά απόκτηση εργασιακής εμπειρίας και άρα δεν έχει και ένσημα- δε σημαίνει πως έχεις λύσει και το πρόβλημά σου…..             


Σχετικά Άρθρα

Back to top button