Από το πρίσμα της Δέσποινας Γκούμα

Οι τρεις μέρες χαλάρωσης σίγουρα δεν ήταν αρκετές για να μας κάνουν να ξεχάσουμε τα προβλήματά μας, μικρά ή μεγάλα, ελπίζω όμως να βοήθησαν τουλάχιστον στη μείωση του άγχους που έχει κυριεύσει τις ζωές μας….

Οι τρεις μέρες χαλάρωσης σίγουρα δεν ήταν αρκετές για να  μας κάνουν να ξεχάσουμε τα προβλήματά μας, μικρά ή μεγάλα, ελπίζω όμως να βοήθησαν τουλάχιστον στη μείωση του άγχους που έχει κυριεύσει τις ζωές μας….


Και αν στους απλούς πολίτες λειτούργησε καταλυτικά το τριήμερο της αργίας του Αγίου Πνεύματος,  στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και στα στελέχη του μάλλον ήταν πολύ λίγο για να μπορέσουν να συνέλθουν από το σεισμό της διαγραφής του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη από την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος  ….


Το μούδιασμα, η αμηχανία και η ηρεμία πριν από την καταιγίδα είναι αυτά που κυριαρχούν στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης…..


Καζάνι που βράζει, ηφαίστειο που είναι έτοιμο να εκραγεί είναι οι εκφράσεις που το χαρακτηρίζουν…..


Ενώ οι δημοσκοπήσεις θέλουν τον κόσμο του ΠΑΣΟΚ να εμφανίζεται διχασμένος από την κίνηση του Γιώργου Παπανδρέου να …κατεβάσει από το τρένο…εκείνον που του χάρισε το δαχτυλίδι της διαδοχής…..


 



Από την άλλη στο κυβερνών κόμμα, κίνδυνος εμφυλίου πολέμου σίγουρα δεν αιωρείται, αλλά πολλές οι ανοιχτές πληγές που θα πρέπει να επουλώσει…..


SIEMENS, Ζαχόπουλος, αναταράξεις στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, εργασιακά, ακρίβεια και ανεργία, είναι μερικά από τα μέτωπα που παραμένουν ανοιχτά….


Τώρα αν θα τα κλείσει πριν από τα μπάνια του λαού ή  θα δώσει παράταση για το Σεπτέμβρη και τη ΔΕΘ, κάποια στιγμή ο πρωθυπουργός θα αποφασίσει, γιατί τον περιμένουν τα δίδυμα και η Νατάσσα για να πάνε διακοπές…..


Εμείς να δούμε πώς και πότε θα πάμε διακοπές…..


Τώρα που δεν τα καταφέραμε και στο EURO  και το όνειρο για τους Έλληνες ποδοσφαιρόφιλους κράτησε λίγο,  τίποτε  άλλο δεν είναι τόσο δυνατό για να μας ικανοποιήσει εντός των τεσσάρων τειχών του σπιτιού και να μην αποζητούμε εδώ και τώρα διακοπές, έστω και μιας εβδομάδας…..


 



Μόνο που φέτος θα πρέπει και κάτι ακόμη να διευθετήσουμε πριν πάρουμε το πλοίο της γραμμής για κάποιο νησί που αντέχει η τσέπη μας….


Αφού εξασφαλίσουμε τα χρήματα των διακοπών μας και επιλέξουμε, πέρα από την παρέα και  τον προορισμό των καλοκαιριών μας διακοπών, θα πρέπει να προγραμματίσουμε και το πότε θα δηλώσουμε το ακίνητό μας στο Εθνικό Κτηματολόγιο…..


Για όσους το ξεχάσατε από χθες 17 Ιουνίου άρχισε να τρέχει η προθεσμία για να προσέλθετε στο Γραφείο Κτηματογράφησης της Ξάνθης για να υποβάλετε τα σχετικά έντυπα των δηλώσεων ακινήτων…..


Επειδή λοιπόν ο χρόνος κυλά γρήγορα και για πότε θα έρθει ο Σεπτέμβριος-μέχρι τέλη είναι η προθεσμία -ούτε που θα το καταλάβουμε, φροντίστε εγκαίρως να προγραμματίσετε την επίσκεψή σας στην οδό Σμύρνης 11 και Μιχ. Καραολή (1ος όροφος)  και στο Γραφείο Κτηματογράφησης….για να γλιτώσετε και ουρά και ταλαιπωρία…..


 



Και εδώ τίθεται το ερώτημα, πρώτα η δήλωση του ακινήτου μας στο Εθνικό Κτηματολόγιο και μετά οι διακοπές ή αντίστροφα….;


Και καλά αν έχουμε να δηλώσουμε ένα διαμερισματάκι, κάτι θα μας μείνει και για τις διακοπές μας ….


Αν όμως τα ακίνητά μας είναι πέραν του ενός, δημιουργείται πρόβλημα οικονομικό…..


Δεκάρα, δεκάρα μαζεύαμε όλο το χειμώνα τα χρήματα για τις καλοκαιρινές μας διακοπές και έρχεται τώρα και μάλιστα στης ακρίβειας τον καιρό το Εθνικό Κτηματολόγιο να μας βγάλει από τον προγραμματισμό μας….


Ξέρετε δεν είναι και μικρό το ποσό που θα πρέπει να διαθέσει μια οικογένεια για να δηλώσει την κατοικία που διαθέτει στο Γραφείο Κτηματογράφησης…..


Για σκεφτείτε ένα ζευγάρι που έχει ένα διαμέρισμα  στην κυριότητά του από μισό και θα πρέπει και οι δυο τους να πληρώσουν από τριάντα πέντε ευρώ και από είκοσι ευρώ για τους βοηθητικούς χώρους (γκαράζ και αποθήκη)….


Και αν έχουν και κάτι παραπάνω καταλαβαίνεται το μέγεθος της οικονομικής επιβάρυνσης…..


Πού λοιπόν μυαλό για διακοπές…..


 



Αν ανήκετε λοιπόν στην κατηγορία εκείνη των ατόμων που για να χαλαρώσουν στις διακοπές τους δε θα πρέπει να αφήσουν καμιά εκκρεμότητα πίσω τους, βγάλετε από το συρτάρι σας τα συμβόλαια κτήσης των ακινήτων  που διαθέτετε και που αποδεικνύουν ότι είναι δικά σας και προγραμματίστε ημέρα και ώρα που θα επισκεφτείτε το αρμόδιο Γραφείο Κτηματογράφησης της Ξάνθης…..


Για όποια απορία έχετε, θα διατίθεται σχετικός οδηγός, στον οποίο θα περιλαμβάνονται οδηγίες, αλλά και συμπληρωμένα υποδείγματα, καθώς επίσης και κατάλογος στον οποίο θα περιλαμβάνονται τα έγγραφα τα οποία υποβάλλονται με τη δήλωση…


 



Επειδή το μόνο βέβαιο είναι πως δε θα μπορέσουμε να αποφύγουμε το καλοκαιρινό αυτό χαράτσι, τουλάχιστον ας φροντίσουμε να ενημερωθούμε σωστά και να δηλώσουμε το ακίνητό μας χωρίς κανένα πρόβλημα…..


Αφήστε που αν δεν το πράξουμε, υπάρχει και πρόστιμο και θα το διεκδικεί μετά από χρόνια και το κράτος…..


Για αυτό γρήγορα να βρείτε τα φωτοαντίγραφα  των τίτλων που τεκμηριώνουν τα δικαιώματά σας στα δηλούμενα ακίνητα….


Να βγάλετε φωτοαντίγραφο της αστυνομικής σας ταυτότητας ή του διαβατηρίου και να έχετε μαζί σας και κάποιο έγγραφο από το οποίο να προκύπτει το ΑΦΜ σας και μαζί με το αποδεικτικό καταβολής πάγιου τέλους κτηματογράφησης, να υποβάλετε σωστά συμπληρωμένο το έντυπο της δήλωσης  εγκαίρως….  


Και μη διστάσετε για όποια απορία και προβληματισμό έχετε, να ζητήσετε τη βοήθεια δικηγόρου ή μηχανικού…..


Μπορεί να λένε πως η διαδικασία είναι σχετικά απλή, όμως καλό είναι για οποιαδήποτε συναλλαγή μας με το Δημόσιο να ενημερωνόμαστε πρώτα σωστά…..     


   


Σχετικά Άρθρα

Back to top button