Ο άνθρωπος με τα “χρυσά” χέρια

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα “ΕΞΕΔΡΑ” και τον ανταποκριτή της στην Ξάνθη, Παναγιώτη Συρόπουλο, ο νέος φυσιοθεραπευτής της ομάδας μας Κάρελ Μάλις.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα “ΕΞΕΔΡΑ” και τον ανταποκριτή της στην Ξάνθη, Παναγιώτη Συρόπουλο, ο νέος φυσιοθεραπευτής της ομάδας μας Κάρελ Μάλις.


Απο την όλη συνέντευξη, ιδιαίτερη σημασία έχει μια φράση την οποία θα θέλαμε να επισημάνουμε, που δείχνει τον χαρακτήρα και την λογική του ανθρώπου.


Σε ερώτηση αν θα μπορούσε κάποια στιγμή να έρθει στην Ξάνθη κάποιο μεγάλο όνομα του Τσέχικου ποδοσφαίρου ο κύριος Μάλις απάντησε:


 “Θα το ήθελα πολύ και θα το χαιρόμουν. Προτιμώ, όμως, να αναδείξουμε τέτοιους σταρ από τα νέα παιδιά της Ξάνθης. Για να έχουν κάποτε έναν λόγο να με θυμούνται οι φίλοι της ομάδας.”



Για να πρωταγωνιστήσει μια ομάδα, είναι αναγκαίο να δουλεύει επαγγελματικά σε όλα τα επίπεδα. Αντιλαμβανόμενος την ανάγκη για επιστημονικά καταρτισμένο προσωπικό, ο Χρήστος Πανόπουλος έκανε μια “μεταγραφή”, η οποία αναμένεται να έχει ευεργετικά αποτελέσματα για την Ξάνθη.


 Ο Κάρελ Μάλις είναι ο νέος φυσιοθεραπευτής των Ακριτών, ήτοι ο άνθρωπος ο οποίος θα φροντίζει για την αποκατάσταση και την προετοιμασία των ποδοσφαιριστών. Οι οπαδοί μπορεί να μη γνωρίζουν το βιογραφικό του, ωστόσο αρκεί να αναφερθεί ότι μέχρι τον Απρίλιο εργαζόταν στην Εθνική Τσεχίας, όπου συμπλήρωσε 12 χρόνια. Δεν είναι τυχαίο ότι τον αποκαλούν ο “άνθρωπος με τα ‘χρυσά’ χέρια”.  Ο Μάλις γνωρίστηκε με τους ανθρώπους του συλλόγου, έχει φέρει μαζί του τον εξοπλισμό του (αξίας 100.000 ευρώ), ενώ χθες αναχώρησε.


Λίγο προτού φύγει, όμως (και με τη βοήθεια του μεταφραστή, Γιώργου Κοσιάρη), μίλησε στην “Εξέδρα”. 


Τι ήταν αυτό που σας έκανε να πείτε το “ναι” στην Ξάνθη;


“Ηταν λίγο περίπλοκη η κατάσταση, αφού είχα προτάσεις από δύο γερμανικές ομάδες. Ξαφνικά μου ήρθε μια προσφορά από την Ξάνθη μέσω του Βλαντιμίρ Ταμπόρσκι. Μου τηλεφώνησε και μου είπε ότι ο κ. Πανόπουλος ψάχνει έναν καλό φυσιοθεραπευτή. Του είπα ότι δεν μπορώ να απαντήσω γιατί σκεφτόμουν τους γερμανικούς συλλόγους. Την ίδια μέρα, τηλεφώνησε ο Πανόπουλος στον Ταμπόρσκι και του είπε ότι την επομένη πρέπει να έρθω στην Αθήνα. Και κάπως έτσι ξεκίνησε η ιστορία”. 


Απαντήσατε αμέσως θετικά;


 “Είχα αμφιβολίες, αλλά μου προκάλεσε εντύπωση ότι ήταν όλα τέλεια προετοιμασμένα. Οταν συναντήθηκα με τον κ. Πανόπουλο μου είπε πως ‘αν σου αρέσει, μένεις, αν όχι, φεύγεις’. Την ίδια μέρα υπέγραψα. Ενας λόγος που με έκανε να δεχθώ είναι ότι η Ξάνθη θεωρείται σοβαρή ομάδα. Αυτό μου επιβεβαίωσαν και Τσέχοι που αγωνίστηκαν στο παρελθόν στον σύλλογο. Αλλος λόγος είναι ότι αγαπώ την Ελλάδα και την ιστορία της. Σημαντικό ρόλο, τέλος, έπαιξε και η γυναίκα μου που είπε: ‘Μην κοιτάς τι λέει το μυαλό, αλλά τι λέει η καρδιά’. Και η καρδιά μου, μού είπε ‘πήγαινε'”. 


Πώς σας φαίνεται η οργάνωση του συλλόγου και οι εγκαταστάσεις;


 “Οι εγκαταστάσεις είναι φανταστικές και μου αρέσει που υπάρχουν πολλοί νέοι αθλητές. Οπως επίσης ότι η ομάδα είναι σοβαρή και προνοεί για το μέλλον”. 


Γευτήκατε πολλές επιτυχίες με την Εθνική Τσεχίας. Πού στοχεύετε να φτάσετε με την Ξάνθη;


 “Θέλω να παίζουμε καλό ποδόσφαιρο, να έρχεται ο κόσμος στο γήπεδο και γιατί όχι, να συμμετάσχουμε και στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις”. 


Φέρατε μαζί και τον δικό σας εξοπλισμό…


“Πράγματι, το υλικό που έχω φέρει είναι πολύ καλό και θα βοηθήσει την ομάδα και τους παίκτες. Είναι αυτό που χρησιμοποίησα στην Εθνική Τσεχίας στις μεγάλες διοργανώσεις. Το καλύτερο υλικό που έχω, όμως, είναι τα δάχτυλά μου και τα χέρια μου”. 


Θα έχετε μέριμνα και για τα μικρότερα κλιμάκια του συλλόγου και τις ακαδημίες;


“Θα δώσω μεγάλη προσοχή στα νέα παιδιά. Οποιαδήποτε προβλήματα θα έχουν, θα είμαι ανοικτός για να βοηθήσω”.


 Γνωρίζετε ότι η ομάδα Νέων αναδείχθηκε πρωταθλήτρια Ελλάδας και κατέκτησε δύο δύσκολα τουρνουά στη Γερμανία;


 “Είμαι ενημερωμένος για όλα και χαίρομαι που θα δουλέψω με ταλαντούχους παίκτες. Αγαπώ τα νέα παιδιά και θα δώσω τα πάντα. Σε πάρα πολλές ομάδες ξεχνούν τους νέους. Οι νέοι, όμως, είναι το μέλλον του ποδοσφαίρου”.


 Παρακολουθείτε το Euro; Σας λείπει;


 “Μου λείπει πολύ, αν και από το 1996 και έπειτα βρέθηκα σε τρεις διαδοχικές διοργανώσεις. Δεν φανταζόμουν ότι έπειτα από 12 χρόνια παρουσίας στα γήπεδα, θα βλέπω τους αγώνες της Τσεχίας στην τηλεόραση. Μου είναι δύσκολο. Παρακολουθώντας τον αγώνα με την Πορτογαλία, η καρδιά μου πήγε να σπάσει. Συγκινήθηκα, δε, όταν είδα στον πάγκο τον αντικαταστάτη μου”. 


Σας προκαλεί εφιάλτες το ματς με την Ελλάδα στο Euro του 2004;


“Δεν θέλω καν να το θυμάμαι. Ηταν από όλους αποδεκτό ότι σε εκείνη τη διοργάνωση η Τσεχία έπαιζε το καλύτερο ποδόσφαιρο. Η ήττα είναι μέσα στον αγώνα και μια σωστή επαγγελματική ομάδα πρέπει να ξέρει να αποδέχεται και τις αποτυχίες. Απογοητευτήκαμε, δεν μιλούσαμε στα αποδυτήρια, αλλά στον τελικό υποστηρίζαμε τους Ελληνες”. 


Ποια στιγμή σας έχει μείνει αλησμόνητη από την παρουσία σας στα γήπεδα;


“Μετά τον τελικό στο Euro του 1996 μεταξύ Τσεχίας και Γερμανίας, κερνούσαμε τους Γερμανούς μπίρες, παρά την ήττα μας. Ο τότε καγκελάριος, Χέλμουτ Κολ, έπινε μαζί με τον Βλάτσβατ Χάβελ (πρώην πρόεδρος Τσεχοσλοβακίας), όταν ήρθαν και μας είπαν επί λέξει: ‘Εσείς κάνατε τη δουλειά που δεν μπορούσαν να κάνουν οι πολιτικοί για πολλά χρόνια. Δεν μπορούσαμε να φέρουμε τους λαούς μας πιο κοντά και το καταφέρατε εσείς μέσα σε λίγη ώρα'”. 


Καλή επιτυχία στη νέα σας προσπάθεια…


“Ευχαριστώ (στα ελληνικά). Μιλάω έξι γλώσσες και θέλω να μάθω γρήγορα τα ελληνικά”. 


“Να αναδείξουμε παίκτες-αστέρες”


 Ο Κάρελ Μάλις έχει συνεργαστεί με ποδοσφαιριστές παγκόσμιας εμβέλειας. Νέντβεντ, Τσεχ, Ροζίτσκι και πολλοί άλλοι αστέρες έχουν περάσει από τα χέρια του.


 “Ολα τα παιδιά είναι φανταστικά. Τον Νέντβεντ τον έχω αγαπήσει. Είναι καταπληκτικός άνθρωπος και δουλευταράς. Ο Ροζίτσκι είναι σαν παιδί μου. Αξιαγάπητος και σοβαρός. Ο Τσεχ ήταν άτυχος με τους τραυματισμούς, αλλά έχει τόση πίστη μέσα του, που ήμουν σίγουρος ότι θα επιστρέψει καλύτερος. Πιστεύω ότι όλοι οι παίκτες με τους οποίους συνεργάστηκα θα μείνουν για πάντα στην καρδιά μου”. 


Θα μπορούσε ένα τόσο μεγάλο όνομα να έρθει στην Ξάνθη;


 “Θα το ήθελα πολύ και θα το χαιρόμουν. Προτιμώ, όμως, να αναδείξουμε τέτοιους σταρ από τα νέα παιδιά της Ξάνθης. Για να έχουν κάποτε έναν λόγο να με θυμούνται οι φίλοι της ομάδας”.


Σχετικά Άρθρα

Back to top button