ΤΟΠΙΚΑ …ΜΕΤΩΠΙΚΑ

Ξεκίνησε λοιπόν το Καρναβάλι, επίσημα, το Σάββατο που μας πέρασε, με την θεαματική παρουσία των Les Farfadairs στην κεντρική πλατεία της πόλης μας. Καλή επιτυχία να έχει ο εορτασμός και φέτος.

Ξεκίνησε λοιπόν το Καρναβάλι, επίσημα, το Σάββατο που μας πέρασε, με την θεαματική παρουσία των Les Farfadairs στην κεντρική πλατεία της πόλης μας. Καλή επιτυχία να έχει ο εορτασμός και φέτος. Το ευχόμαστε ολόψυχα, όσο κι αν έχουμε κάποιες αντιρρήσεις για την αισθητική και τον εκλατινισμό του.


* * * * ** * * * ** * * * ** * * * *


*Κι ενώ μέχρι τώρα νομίζαμε ότι η λέξη “καρναβάλι” είναι λατινικής ετυμολογίας [carnem levare = αποχή (απομάκρυνση) από το κρέας, εξ ου και Απόκρεω], έρχεται ένα ιστολόγιο από τη Θεσσαλονίκη, να μας δώσει μία άλλη εκδοχή, σαφώς πιο ελληνοκεντρική:


Τα Κάρνεια ήσαν αρχαίες τελετές προς τιμήν του Καρνείου Απόλλωνος και ετελούντο με ιδιαίτερη λαμπρότητα στο Γύθειο, στο Οίτυλο και στα Λεύκτρα της Λακωνίας, στη Καρδαμύλη και στις Φαρές Μεσσηνίας, στην Σικυώνα της Κορινθίας, στο Άργος της Αργολίδος και προπάντων στο Ιερό Άλσος με τα κυπαρίσσια, το λεγόμενο Καρνάσιον ή Καρνειάσιον στη μεσσηνιακή Οιχαλία. Οι εορταστές μεταμφιέζονταν όλοι και συμμετείχαν σε μυστήρια παρόμοια με εκείνα της Ελευσίνας. Επίσης, το ρήμα “βαλλίζω” σημαίνει “χοροπηδώ” (“βαλλισμός” = “πηδηχτός χορός”).


Επομένως, καρναβαλίζω σημαίνει χορεύω μεταμφιεσμένος πηδηχτούς χορούς προς τιμήν του Καρνείου Απόλλωνος. Σϊγουρα εντυπωσιακή εκδοχή! (βλπ. σχετικά  στο ιστολόγιο: http://12thespis.wordpress.com/2009/02/13/karneios2/).


* * * * ** * * * ** * * * ** * * * *


*Άγονοι απέβησαν οι πρώτοι διαγωνισμοί που προκηρύχθηκαν στις 15/7/2008 για τους Σταθμούς Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών (ΣΕΑ) της Εγνατίας Οδού στις θέσεις Αρδανίου, Μάκρης και Σώστη. Αυτό τουλάχιστον αναφέρεται σε έγγραφο του ΥΠΕΧΩΔΕ. Οι διαγωνισμοί ξαναπροκηρύχθηκαν την 4/12/2008.


Το εύλογο ερώτημα, βεβαίως, είναι: Γιατί περίμεναν οι αρμόδιοι να ολοκληρωθεί πρώτα η Εγνατία Οδός για να προκηρύξουν τις θέσεις όπου θα δημιουργηθούν οι ΣΕΑ; Δεν μπορούσε να δρομολογηθεί η διαδικασία νωρίτερα, ώστε με την ολοκλήρωση του έργου να άρχιζαν αμέσως τη λειτουργία τους και οι ΣΕΑ; Φτάσαμε έτσι σήμερα στο σημείο να μην υπάρχει ούτε ένας σταθμός ανάπαυσης σε όλο το μήκος της Εγνατίας και το πράγμα, εκτός από ενοχλητικό (αφού αναγκάζονται οι οδηγοί να βγουν μερικές φορές και αρκετά χιλιόμετρα από την Εγνατία για να βάλουν βενζίνη ή να φάνε και να ξεκουραστούν) είναι και επικίνδυνο, αφού δεν είναι σπάνιο το φαινόμενο καταπονημένοι οδηγοί να σταματούν νυχτιάτικα πάνω στη βοηθητική λωρίδα αντιμετωπίζοντας έτσι τεράστιο κίνδυνο για τη ζωή τους, αλλά θέτοντας σε κίνδυνο και τη ζωή των άλλων οδηγών. Δυστυχώς, η προχειρότητα και η ανευθυνότητα στιγμάτισαν για άλλη μια φορά ένα μεγάλο έργο που θα έπρεπε να είναι το καμάρι της χώρας μας, αλλά προς το παρόν παραδίδεται με μπαλώματα..


* * * * ** * * * ** * * * ** * * * *


*Αν “είναι εις γνώσιν του Υπουργείου Εξωτερικών η δραστηριότητα του Αμερικανικού Προξένου της Θεσσαλονίκης”, που “υποθάλπει τις αποσχιστικές “τάσεις” της λεγομένης δήθεν “μακεδονικής” μειονότητας και τις αλυτρωτικές τάσεις του κρατιδίου των Σκοπίων”, αλλά και “εξωθεί τους Έλληνες Αθιγγάνους της Θράκης να θέσουν και αυτοί θέμα μειονότητος”, ρωτά την κα Ντόρα Μπακογιάννη, ο βουλευτής Σερρών του ΛΑΟΣ, κ. Ηλίας Πολατίδης.


Η απάντηση της Ελληνίδας ΥΠΕΞ ήταν … άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε! Κάτι περί “πλήρους σεβασμού της Ελλάδος προς τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από διεθνείς συμβάσεις” (!) και περί “του θετικού αντίκτυπου των μέτρων που έχει λάβει μέχρι σήμερα η ελληνική Πολιτεία υπέρ και των τριών τμημάτων της μουσουλμανικής μειονότητας, που είναι εν γνώσει της διεθνούς κοινότητας” (!!!).


Είπαμε ότι οι πολιτικοί μιλούν ξύλινη γλώσσα, αλλά μια τέτοια απάντηση σίγουρα προσβάλλει τη νοημοσύνη μας ως πολίτες.


* * * * ** * * * ** * * * ** * * * *


*Ο Αβιγκντόρ Λίμπερμαν είναι ο ηγέτης του ακροδεξιού κόμματος του Ισραήλ και μία από τις πρόασφατες δηλώσεις του είχε να κάνει με την “αφαίρεση της υπηκοότητας απ’ όσους δεν ορκίζονται πίστη στην σημαία και τον εθνικό ύμνο, δεν υπηρετούν θητεία” κ.λπ.


Πολλή δουλειά θα είχε αν ζούσε στην Ελλάδα…                   endohora@yahoo.gr


Σχετικά Άρθρα

Back to top button