Καθαγιάστηκαν τα ύδατα σε Κόσυνθο-Άβδηρα και Πόρτο Λάγος

Αψηφώντας το τσουχτερό κρύο οι Ξανθιώτες έδωσαν και φέτος το παρόν στις καθιερωμένες τελετές Καθαγιασμού των Υδάτων ανήμερα της εορτής των Θεοφανείων, που σηματοδοτούν τη λήξη των γιορτών των Χριστουγέννων και την επιστροφή στην καθημερινότητα.

Αψηφώντας το τσουχτερό κρύο οι Ξανθιώτες έδωσαν και φέτος το παρόν στις καθιερωμένες τελετές Καθαγιασμού των Υδάτων ανήμερα της εορτής των Θεοφανείων, που σηματοδοτούν τη λήξη των γιορτών των Χριστουγέννων  και την επιστροφή στην καθημερινότητα.


Λίγο μετά τις έντεκα το πρωί της περασμένης Τρίτης, πλήθος κόσμου παραβρέθηκε στην γέφυρα του ποταμού Κόσυνθου, όπου ο Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου, κκ Παντελεήμονας τέλεσε την τελετή αγιασμού των υδάτων  παρουσία  του πρώην Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Βουλευτή Ξάνθης, κ. Αλέξανδρου Κοντού, του Βουλευτής Ξάνθης του ΠΑΣΟΚ, κ. Παναγιώτη Σγουρίδη, του Γενικού Γραμματέα Έρευνας και Τεχνολογίας του Υπουργείου Ανάπτυξης, κ. Φίλιππου Τσαλίδη, καθώς και των λοιπών τοπικών αρχών.


Πολλοί ήταν οι Ξανθιώτες που βρέθηκαν λίγο πριν τις δώδεκα το μεσημέρι στο λιμάνι των Αβδήρων, για να δουν από κοντά την κατάδυση του Τίμιου Σταυρού εκεί.


Και φέτος ωστόσο ο κεντρικός εορτασμός των Θεοφανείων τελέσθηκε στο λιμάνι του Πόρτο Λάγος όπου συγκέντρωσε πλήθος κόσμου, παρά το έντονο κρύο, ενώ τλμηροί νέοι έπεσαν στα παγωμένα νερά της Θάλασσα για να πιάσουν το σταυρό.


Με αφορμή τον εορτασμό των Φώτων, στα μηνύματά τους τόσο η θρησκευτική, όσο και η πολιτική ηγεσία του τόπου στάθηκαν ιδιαίτερα στο πολύτιμο αγαθό της ελευθερίας, στην ανάγκη αποκατάστασης της ειρήνης στην περιοχή της Γάζας, αλλά και στο νέο τρομοκρατικό χτύπημα με το βαρύ τραυματισμό του νεαρού αστυνομικού.



Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου, κκ. Παντελεήμονας ” εγώ εύχομαι ο Επιφανής  Κύριος, Αυτός ο οποίος με το να κατέβει στον Ιορδάνη ποταμό αγίασε και το τέταρτο σημείο της κτήσης, αφού τα προηγούμενα είχαν αγιαστεί, μας παρέδωσε όλη την κτήση και όλη τη δημιουργία ελεύθερη. Και ψάλλαμε σήμερα το πρωί στον Όρθρο τον ύμνο που λέει στο ιαμβικό εξάμετρο ελεύθερα μεν η κτίσης λογίζεται. Αυτή  λοιπόν η κτίσης που μας παρέδωσε ο Χριστός οφείλουμε να τη διαφυλάξουμε και το φως του Αγίου Πνεύματος να φωτίσει τις καρδιές και τα μυαλά όλων των ανθρώπων”.



Α. Κοντός,  Βουλευτής Ξάνθης,  “εύχομαι τα Άγια Θεοφάνεια να φωτίσουν τις ψυχές και τις καρδιές όλων. Εύχομαι να φωτίσουν πρώτα και πάνω από όλα τα παιδιά μας που αποτελούν το μέλλον και το αύριο του τόπου μας. Να φωτίσουν τους δασκάλους τους. Να φωτίσουν τους ισχυρούς της γης έτσι ώστε να σταματήσει η αιματοχυσία στη Γάζα. Να φωτίσουν όλους όσους παλεύουν για να πάει  ο τόπος αυτός μπροστά, να γίνει πιο όμορφος και πιο δυνατός. Και βέβαια να φωτίσουν αυτούς οι οποίοι παλεύουν για μας, για να διασφαλίσουν την ειρήνη και την τάξη και την ασφάλεια και ησυχία στον τόπο μας. Και γρήγορα το παιδί, ο εικοσάχρονος που βρίσκεται τραυματισμένος στο νοσοκομείο, ο αστυνομικός που άνανδρα πυροβολήθηκε,  να επιστρέψει υγιής στο σπίτι του”.



Π. Σγουρίδης, Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ν. Ξάνθης,  “θέλω να ευχηθώ σε όλους τους συμπολίτες μου στην Ξάνθη, στο νομό της, στη Θράκη και στην Ανατολική Μακεδονία χρόνια πολλά και υγεία. Θέλω να ευχηθώ να υπάρξει ειρήνη στη Μέση Ανατολή διότι είναι μια πληγή που μπορεί να ανοίξει πολέμους μεγαλύτερων διαστάσεων. Το Παλαιστινιακό πρέπει να  λυθεί και πρέπει να λυθεί δίκαια, όπως και το κυπριακό. Γιατί όταν αυτές οι πληγές μένουν σε μια παγκόσμια οικονομική κρίση πολλοί μπορούν  να σκεφτούν από τις μεγάλες δυνάμεις ότι είναι μια ευκαιρία να ξεπεράσουν τις κρίσεις, δημιουργώντας μεγαλύτερες εντάσεις”.



Φ.Τσαλίδης, Γ. Γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας, “θέλω να ευχηθώ σε όλους τους Έλληνες και σε όλες τις Ελληνίδες χρόνια πολλά και ο Θεός πραγματικά  να φωτίζει όσους ασχολούνται με τα κοινά, με την πολιτική, ώστε να παίρνουν τις σωστές αποφάσεις κάθε φορά.  Σε ότι αφορά το νεαρό αστυνομικό, θα πρέπει να θυμόμαστε ότι και αυτοί είναι άνθρωποι, είναι ένα μέρος της ελληνικής κοινωνίας. Είναι νέα παιδιά, έχουν μάνες, έχουν παιδιά ίσως, έχουν συζύγους και θα πρέπει επιτέλους να πάψουμε να απαξιώνουμε  το Σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας. Εύχομαι περαστικά και γρήγορα να γίνει καλά”.


  Δέσποινα Γκούμα   


Φωτο:Κεσίσογλου Κυριάκος


Σχετικά Άρθρα

Back to top button