Φόβοι για μεγάλη αύξηση της ανεργίας μέχρι το 2010 λόγω της κρίσης

Ο αριθμός των ανέργων μπορεί να εκτοξευθεί μέχρι το 2010 σε περίπου 480.000 άτομα, από 357.000 που είναι σήμερα, προβλέπουν οι οικονομολόγοι, ενώ χιλιάδες εργαζόμενοι έχουν απολυθεί ή βρίσκονται ένα βήμα πριν από την ανεργία.

    Ο αριθμός των ανέργων μπορεί να εκτοξευθεί μέχρι το 2010 σε περίπου 480.000 άτομα, από 357.000 που είναι σήμερα, προβλέπουν οι οικονομολόγοι, ενώ χιλιάδες εργαζόμενοι έχουν απολυθεί ή βρίσκονται ένα βήμα πριν από την ανεργία.


    Ο επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ Σάββα Ρομπόλης υιοθετεί αυτή την εφιαλτική πρόβλεψη, βασιζόμενος στις εκτιμήσεις των Βρυξελλών ότι η ανεργία θα ανέλθει στο 9,2%- 9,3% τα επόμενα δύο χρόνια.


    Όπως επισημαίνεται σε σχετικό δημοσίευμα στην εφημερίδα Τα Νέα, τα πρώτα κρούσματα με θύματα εκατοντάδες εργαζομένους σε βασικούς τομείς της οικονομίας (τηλεπικοινωνίες, κατασκευές, τουρισμός, εμπόριο, τράπεζες) είναι ήδη πραγματικότητα.


   Για παράδειγμα, οι κινητοποιήσεις εργαζομένων στη Βόρειο Ελλάδα αποτελούν σχεδόν καθημερινό φαινόμενο. “Εδώ γίνονται συνεχώς απολύσεις” δηλώνει ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αλεξανδρούπολης Γιώργος Ευσταθίου.


   Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης Νίκος Γιαννόπουλος τονίζει από την πλευρά του ότι εντείνεται η αγωνία εργαζομένων σε επιχειρήσεις διαφόρων τομέων, “από το μέταλλο και το ξύλο μέχρι τις κλωστές και το εμπόριο”, ενώ οι απολύσεις φαίνεται να πληθαίνουν. (σελίδα 5)


   Θέσεις εργασίας χάνονται και από την κατηγορία των συμβασιούχων, οι οποίες, μάλιστα, δεν καταγράφονται. “Όσοι εργάζονται ως συμβασιούχοι χάνουν την εργασία τους, καθώς οι εταιρείες δεν ανανεώνουν τις συμβάσεις τους” σημειώνει. Πολύ μεγάλο πρόβλημα υπάρχει και στις επιχειρήσεις που βρίσκονται ένα βήμα πριν από την πτώχευση.


   Αν και τα προβλήματά τους δεν οφείλονται στην τρέχουσα κρίση, η κατάστασή τους επιβαρύνθηκε λόγω των προβλημάτων ρευστότητας που αντιμετωπίζει τους τελευταίους μήνες ο επιχειρηματικός κόσμος. 


   Στην κατηγορία αυτή βρίσκονται η Αltec Τelecoms, οι Ελληνικές Ιχθυοκαλλιέργειες, η Βετανέτ, η Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία και η Lannet του ομίλου Λαναρά. 


Έξι ακόμα επιχειρήσεις, όπως έχει ανακοινώσει η ΓΣΕΕ, σχεδιάζουν ή προχωρούν σε απολύσεις εργαζομένων ή διαθεσιμότητες προσωπικού, που αφορούν συνολικά 320 άτομα. Πρόκειται για τις εταιρείες Φουλγκόρ, Χαλυβουργία Θεσσαλίας, Ηλεκτρολούξ, Διαμάντ- Βιντέρ, Ιntracom, Κεραμοποιία Κατσίκη


   Αξίζει τέλος να σημειωθεί η δήλωση του προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών Παναγή Καρέλα ότι οι λιανέμποροι δεν θα προσλάβουν εποχικό προσωπικό τα Χριστούγεννα.


    Οι επιχειρηματίες δεν αποκλείουν, μάλιστα, να προχωρήσουν και σε απολύσεις αν η αγορά δεν πάει καλά στην περίοδο των εορτών.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button