ΤΟΠΙΚΑ…ΜΕΤΩΠΙΚΑ

Άλλο ένα σημείο των καιρών αποτελεί και η αυξημένη ζήτηση συσσιτίων απόρων, που, όπως τόνισε και ο μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμος, έχει να παρατηρηθεί από το 1940!

Άλλο ένα σημείο των καιρών αποτελεί και η αυξημένη ζήτηση συσσιτίων απόρων, που, όπως τόνισε και ο μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμος, έχει να παρατηρηθεί από το 1940!

 

Προτρέπει μάλιστα ο σεβασμιώτατος, ενόψει των Χριστουγέννων, να μετριάσουμε ή και να αποφύγουμε τα περιττά έξοδα του κιτς στολισμού των σπιτιών μας, που “δεν παραπέμπει σε κανένα νόημα καμιάς γιορτής που απαιτεί αγάπη και φροντίδα προς τον συνάνθρωπο, όταν την ίδια στιγμή δυσκολευόμαστε να ενισχύσουμε κάποιους αδελφούς μας”.

 

Με δεδομένο ότι η υπερβολή συνήθως οδηγεί στη γελοιότητα, αλλά και λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις αλήθειες των λόγων του σεβασμιωτάτου, συνηγορούμε στην παρότρυνσή του, ελπίζοντας να δούμε φέτος να κυριαρχεί το μέτρο και όχι η κατάσταση των προηγουμένων ετών.

 

* * * * * ** * * * * *

 

“Ήμασταν αποφασισμένοι να ρίξουμε την χούντα”, δήλωσε σε εκδήλωση της ΠΑΣΠ ο Στέφανος Τζουμάκας, αναφερόμενος στη συμμετοχή του στον αγώνα των φοιτητών του Πολυτεχνείου, το 1973.

 

Βεβαίως, το αποτέλεσμα της εξέγερσης εκείνης ήταν να επικρατήσει στην Ελλάδα μία πολύ σκληρότερη χούντα, η οποία εκμεταλλεύθηκε “την δημιουργηθείσαν ανώμαλον κατάστασιν”, ανέκοψε την πορεία της, έστω δοτής, πρωθυπουργίας Μαρκεζίνη προς την δημοκρατικοποίηση του καθεστώτος και οδήγησε τελικώς στην προδοσία της Κύπρου.

 

Ίσως τελικά, κάποια στιγμή θα πρέπει να πάψουμε να λέμε ότι το Πολυτεχνείο έφερε τη Δημοκρατία στην Ελλάδα και να το αναδείξουμε ως αυτό που πραγματικά ήταν, δηλαδή η κορυφαία αντιστασιακή πράξη απέναντι στο καθεστώς. Τη Δημοκρατία στην Ελλάδα την έφερε, δυστυχώς, η θυσία της Κύπρου…

 

* * * * * ** * * * * *

 

Αυτή είναι και η θέση του γνωστου διανοητή Γιώργου Καραμπελιά, ο οποίος, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα “Χρόνος” της Κομοτηνής, δήλωσε: “Την χούντα δυστυχώς δεν την έριξε το Πολυτεχνείο. Το Πολυτεχνείο αν θέλετε αφαίρεσε ό,τι συναίνεση διέθετε ακόμη η χούντα, διέλυσε δηλαδή τις απόπειρες νομιμοποίησης του καθεστώτος τις οποίες δοκίμαζε τότε με την κυβέρνηση Μαρκεζίνη, γιατί θυμίζω για τους νεότερους ότι τότε όταν έγινε το Πολυτεχνείο η δικτατορία με τον Παπαδόπουλο δοκίμαζε να περάσει σε κάποια μορφή νομιμοποίησής της μέσω μιας κοινοβουλευτικοποίησης θα λέγαμε ελεγχόμενης, με πρωθυπουργό τον Μαρκεζίνη”.

 

Ο οποίος, βεβαίως, δεν μασάει τα λόγια του, καταγγέλλοντας τον ρόλο των κομμάτων τότε: “Τα δύο μεγάλα κόμματα της Αριστεράς ήταν ενάντια στο κίνημα του Πολυτεχνείου. Η σπουδαστική παράταξη του ΚΚΕ μάλιστα έχει κάνει το περιβόητο δημοσίευμα για τους προβοκάτορες του Πολυτεχνείου και το ΚΚΕ Εσωτερικού με τον κ. Δρακόπουλο και τον κ. Κύρκο τότε, που απετέλεσαν τη μήτρα του Συνασπισμού στην συνέχεια, ήταν ενάντια θεωρώντας ότι έπρεπε να υποστηριχθούν οι ενέργειες Μαρκεζίνη για μια κοινοβουλευτική εξέλιξη. Αφαιρώ βεβαίως τα κόμματα τα άλλα τα οποία ή δεν πήραν θέση, ή δεν συμμετείχαν και δεν ήταν και διαμορφωμένα βέβαια. Ας πούμε η ΕΡΕ, η παλιά Δεξιά βεβαίως δεν πήρε θέση, στην συνέχεια όμως πρέπει να πούμε ότι πολλοί από αυτούς, όπως και ο Κανελλόπουλος και άλλοι και ο Μαύρος κλπ, όταν έγινε πλέον η παλλαϊκή εξέγερση και η βίαιη καταστολή, τότε μόνο τάχθηκαν, και αυτό είναι αλήθεια, τάχθηκαν υπέρ των φοιτητών. (…) Τώρα το πώς έγινε μετά και ανακηρύχθηκαν σε εκφραστές του Πολυτεχνείου τα κόμματα είναι ένα άλλο ζήτημα”.

 

* * * * * ** * * * * *

 

Στην 1η Συνάντηση των Καταναλωτικών Οργανώσεων της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, που πραγματοποιήθηκε στην Καβάλα (16 Νοεμβρίου), αποφασίσθηκε η σύνταξη επιστολών προς τις νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις για την κοινοποίηση των ελέγχων που κάνουν οι αρμόδιες υπηρεσίες τους και των αποτελεσμάτων αυτών των ελέγχων, να πιεσθούν οι Ν.Α. προκειμένου μέσω ανακατανομής των υπαλλήλων να στελεχωθούν οι υπηρεσίες αυτές με το απαραίτητο προσωπικό. Επίσης σχετικά με το θέμα της συγκρότησης των Επιτροπών Φιλικού Διακανονισμού (σε επίπεδο νομαρχιών), αποφασίσθηκε να ασκηθούν οι κατάλληλες πιέσεις προκειμένου οι αποφάσεις τους να έχουν δεσμευτικό χαρακτήρα.

 

Ωραία όλα αυτά, αναμένουμε την ευαισθητοποίηση των Νομαρχιών επί αυτών των σημαντικών για τον καταναλωτή ζητημάτων.

 

Αλήθεια, ποιοί ήταν οι “τεχνικοί λόγοι” που δεν επέτρεψαν την παρουσία της Ένωσης Καταναλωτών Ξάνθης; Μηχανική βλάβη στα αυτοκίνητα των μελών της, βλάβη της ταμιακής μηχανής στα ΚΤΕΛ, απεργία των ταξί, τι τέλος πάντων;

Σχετικά Άρθρα

Back to top button