Γ. Αλεξιάδης “η Ομοσπονδία να κοιτάει τα λημέρια της”

Σε μια περίοδο που οι συνέπειες από τη διεθνή οικονομική κρίση και την ύφεση της ανάπτυξης, αρχίζουν σταδιακά να γίνονται ορατές και στη αγορά της Ξάνθης, τα ηνία του της διοίκησης του Εμπορικού Συλλόγου ανέλαβε πριν από μερικές ημέρες ο νέος Πρόεδρος, κ. Γιάννης Αλεξιάδης, ο οποίος καλείται να εκσυγχρονίσει το Σύλλογο, έτσι ώστε να αποτελέσει ένα ουσιαστικό στήριγμα για τον εμπορικό κόσμο της Ξάνθης.

    Σε μια περίοδο που οι συνέπειες από τη διεθνή οικονομική κρίση και την ύφεση της ανάπτυξης, αρχίζουν σταδιακά να γίνονται ορατές και στη αγορά της Ξάνθης, τα ηνία του της διοίκησης του Εμπορικού Συλλόγου ανέλαβε πριν από μερικές ημέρες ο νέος Πρόεδρος, κ. Γιάννης Αλεξιάδης, ο οποίος καλείται να εκσυγχρονίσει το Σύλλογο, έτσι ώστε να αποτελέσει ένα ουσιαστικό στήριγμα για τον εμπορικό κόσμο της Ξάνθης.



   Ο κ. Αλεξιάδης αναλαμβάνει τη διοίκηση του Εμπορικού Συλλόγου σε μια πράγματι δύσκολη περίοδο για τα μέλη του Συλλόγου, όπου τα προβλήματα είναι ιδιαίτερα αυξημένα.


   Για αυτό και το πρώτο στόχο που θέτει, προκειμένου να αποκτήσει δύναμη ο παραγωγικός αυτός φορέας των καταστηματαρχών είναι η ενεργοποίηση όλων. “Αυτό που θέλω να πω είναι ότι πρέπει να συζητήσουμε πλέον για ενεργοποίηση περισσοτέρων μελών στο Σύλλογο.   


  Το βασικό μας μέλημα, ο βασικός μας στόχος για αρχή είναι να φέρουμε περισσότερο κόσμο στο Σύλλογο. Από εκεί και πέρα θα αποκτήσουμε σίγουρα και περισσότερη δύναμη και θα μπορέσουμε να επιδιώξουμε καλύτερα την επίλυση των πολλών προβλημάτων του κλάδου μας”.


   Στο ερώτημα ποιο είναι το άμεσο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι έμποροι της Ξάνθης, ο νέος πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου τόνισε “είναι η μείωση της εμπορικής κίνησης. Δεν ξέρω σε αυτό το θέμα πως μπορούμε να κινηθούμε, αλλά φαντάζομαι πως έχοντας περισσότερο κόσμο στους κόλπους του Συλλόγου, μπορούμε να διεκδικήσουμε με μεγαλύτερη πειθώ”.


   Πάντως κατά την άποψη του κ. Αλεξιάδη το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων, αυτή τη στιγμή δε βρίσκεται στις πρώτες θέσεις των προς επίλυση προβλημάτων του φορέα.



   Προσθέτοντας με νόημα χαρακτηριστικά “η περιβόητη Παρασκευή κάποτε θα ανοίξει από χέρι. Προς το παρόν δε συντρέχει τέτοιος λόγος. Ήδη διαβάζοντας ορισμένα άρθρα εφημερίδων πανελλαδικής κυκλοφορίας, αναφέρουν ότι μεγάλα πολυκαταστήματα σκέφτονται να μειώσουν το ωράριο λειτουργίας τους. Είναι δύσκολες οι εποχές και άρα κάπως άκυρο να μιλάμε  και για άνοιγμα της αγοράς την Παρασκευή. Εάν συνέτρεχε λόγος να ανοίξουμε και την Παρασκευή, να ξέρετε ότι όλοι οι επαγγελματίες θα άνοιγαν. Έχουμε ήδη πρόβλημα κίνησης στα μαγαζιά μας, οπότε δε νομίζω να συντρέχει λόγος για περισσότερες ώρες λειτουργίας”.


Στη συνέντευξη που μας παραχώρησε ο νέος πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ξάνθης, ο “Α”  εμμένοντας στο θέμα του ωραρίου καθώς το τελευταίο διάστημα αποτελεί θέμα συζήτησης ανάμεσα σε ΟΕΒΕ, Επιμελητήριο-έχουν καταθέσει και τις προτάσεις τους για το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων-, του έθεσε το ερώτημα για το αν τελικά ο εμπορικός κόσμος είναι διχασμένος σε ότι αφορά με το ωράριο της αγοράς .


Ο κ. Αλεξιάδης απαντώντας, έστειλε καταρχήν μήνυμα στον πρόεδρο της ΟΕΒΕ Ξάνθης, κ. Σωτήρη Τσιακίρογλου, αφήνοντας να εννοηθεί πως είναι αναρμόδιος να θέτει προτάσεις για το ωράριο των εμπορικών καταστημάτων, ενώ επισήμανε πως το ωράριο βάσει νόμου είναι ελεύθερο, ούτως ή άλλως.


“Η Ομοσπονδία θα έλεγα ότι δεν είναι αρμόδια να καταθέσει κάποια πρόταση πάνω σε αυτό το θέμα. Η Ομοσπονδία θα έλεγα ότι θα έπρεπε να κοιτάζει τα δικά της λημέρια. Τώρα όσον αφορά το Επιμελητήριο, εντάξει, έκανε μια πρόταση. Τώρα αν τα μέλη του Εμπορικού Συλλόγου έχουν διχαστεί, που μπορεί αι να συμβαίνει, μπορούν να ανοίγουν όποτε θέλουν. Και να σας πω όποιος θέλει, ανοίγει όποια ώρα θέλει, έτσι; Το ωράριο είναι ελεύθερο έτσι ή αλλιώς, από τις 9 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ. Με αυτό το σκεπτικό θα πρέπει να ανοίγουμε συνέχεια, είμαστε όμως και εμείς άνθρωποι, έχουμε ανάγκες και υποχρεώσεις. Και φυσικά τα χρήματα  για να κρατήσουμε επιπλέον ώρες ανοιχτά τα καταστήματά μας”.   


Τέλος, στο θέμα του ανταγωνισμού που αντιμετωπίζουν με τα πολυκαταστήματα, ο Γιάννης Αλεξιάδης απάντησε πως οι έμποροι της Ξάνθης επενδύουν στον τόπος και για αυτό θα πρέπει να στηριχθούν κα από τους καταναλωτές, οι οποίοι θα πρέπει πάνω από όλα να κάνουν έρευνα αγοράς πριν καταλήξουν σε κάποιο κατάστημα.


 “Όταν ήρθαν τα σούπερ μάρκετ πριν από χρόνια, είχαν κλείσει τα περισσότερα συνοικιακά παντοπωλεία και μανάβικα. Τις θέσεις ανεργίας τις αναπληρώσαμε με μισές θέσεις εργασίας. Το βασικότερο σημείο μας είναι να γίνουμε Ξανθιώτες. Να υποστηρίξουμε την αγορά της Ξάνθης. Έχει κατάλληλα προϊόντα και καλές τιμές. Υπάρχουν παντού και πάντα μη σωστοί συνάδελφοι, αλλά σίγουρα είναι πολύ περισσότεροι οι σωστοί και ευσυνείδητοι έμποροι με ποιοτικά προϊόντα και συμφέρουσες τιμές. Δε βλέπω το λόγο να πηγαίνουμε από εδώ κα από εκεί και να δίνουμε τα χρήματά μα εκτός Ξάνθης. Ότι λεφτά πέφτουν στην Ξάνθη, γυρνούν πίσω στην Ξάνθη, αυτό πρέπει να το καταλάβει  ο Ξανθιώτης. Η Ξάνθη έχει τα φόντα , αρκεί ο κόσμος να είναι κοντά στα μαγαζιά μας και να κάνει έρευνα αγορά. Να είναι σίγουρος πως οι συνάδελφοι θα συμμορφωθούν στις  απαιτήσεις και ανάγκες των καταναλωτών, σε ότι αφορά την ποιότητα και τις τιμές. Και κάτι τελευταίο εμείς επενδύουμε στην Ξάνθη”.                                                                                          


  Δέσποινα Γκούμα           

Σχετικά Άρθρα

Back to top button