Από το πρίσμα της Δέσποινας Γκούμα

Με ποια δεδομένα θα πρέπει οι αρμόδιες κάθε φορά αρχές να κρίνουν ποια κίνηση που επιχειρείται από έναν φορέα εκτός Ξάνθης θα συμβάλλει στην ανάπτυξη της περιοχή και θα αποβεί προς όφελος της τοπικής κοινωνίας…..;

Με ποια δεδομένα θα πρέπει οι αρμόδιες κάθε φορά αρχές να κρίνουν ποια κίνηση που επιχειρείται από έναν φορέα εκτός Ξάνθης θα συμβάλλει στην ανάπτυξη της περιοχή και θα αποβεί προς όφελος της τοπικής κοινωνίας…..;


Βάση ποιων κριτηρίων  θα αποφασίσει το Νομαρχιακό Συμβούλιο Ξάνθης αν είναι συμφέρουσα για την περιοχή μας η επενδυτική πρόταση της “ΑΘΩΝΙΚΗΣ ΤΕΧΝΙΚΗΣ Α.Ε.” για τη δημιουργία περιφερειακού εμπορικού πάρκου στο χώρο του πρώην ΔΕΡΑΣ….;


Οι όποιες αποφάσεις λαμβάνονται από τις τοπικές αρχές σίγουρα θα πρέπει να είναι προς το συμφέρον αν όχι του συνόλου τουλάχιστον της πλειοψηφίας  των κατοίκων του νομού….


Και εδώ βέβαια είναι που γεννάται το μείζον ζήτημα που απασχολεί τις τελευταίες ημέρες την τοπική κοινωνία, αλλά και όποτε προκύπτει παρόμοιο θέμα…..


Τι γίνεται όταν το προσωπικό και στην προκειμένη περίπτωση το επαγγελματικό συμφέρον δε συμβαδίζει με αυτό του γενικού συνόλου….;


 



Ποια ιδιότητα των κατοίκων της περιοχής θα πρέπει να λάβει υπόψη του το αρμόδιο όργανο, δηλαδή το Νομαρχιακό Συμβούλιο όταν θα κληθεί να αποφασίσει αν θα εγκρίνει ή όχι τη συγκεκριμένη επενδυτική πρόταση……..; 


Του επαγγελματία, του επιχειρηματία του αυτοαπασχολούμενου, του εργαζόμενου ή του καταναλωτή….;


Λογικά θα πρέπει να κρίνει με την ιδιότητα αυτή που αποτελεί και την πλειοψηφία μέσα στην τοπική κοινωνία…..δηλαδή αυτή του καταναλωτή….


Και όπως πολύ σωστά παρατήρησε στην πρόσφατη ανοιχτή σύσκεψη  για το ίδιο θέμα και ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ξάνθης, Οδυσσέας Κίτσος, όλοι είναι καταναλωτές….


 



Για τους καταναλωτές λοιπόν η παρουσία ενός όμορφου πολυχώρου που ξεφεύγει από τα μέχρι τώρα καθιερωμένα πρότυπα της αγοράς σίγουρα θα αποτελέσει μια θετική πρόταση για αυτούς….


Και η αλήθεια είναι πως όλοι αποζητούμε την παρουσία ενός τέτοιου σύγχρονου εμπορικού πολυκέντρου στην περιοχή μας….


Επιτέλους θα πρέπει να πάψουμε να κρυβόμαστε πίσω από το μικρό μας δαχτυλάκι, γιατί εμείς οι κάτοικοι των περιφερειακών δήμων είμαστε οι πρώτοι και καλύτεροι πελάτες των μεγάλων αυτών εμπορικών πολυκαταστημάτων, κάθε φορά που βρισκόμαστε σε Θεσσαλονίκη ή Αθήνα…


Για αυτό λοιπόν και η δικαιολογία που προβάλλουν οι άμεσα θιγόμενοι πως τα χρήματα  μας καλό είναι μένουν στον τόπο μας μάλλον φαντάζει ανίσχυρη…..


 



Η ουσία είναι πως δε θα πρέπει να είμαστε μηδενιστές σε κάθε προσπάθεια μόνο και μόνο επειδή αντικρούεται και υποτίθεται πως θίγει το ατομικό μας συμφέρον…..


Άλλωστε μηδέν κακό αμιγές καλού και μηδέν καλό αμιγές κακού…..


Η σχετικότητα των πραγμάτων και καταστάσεων θα πρέπει να μας κάνει πιο διαλλακτικούς, να μην εξετάζουμε τις όποιες αλλαγές φορώντας παρωπίδες….


Αλλά είπαμε η αντικειμενικότητα της σκέψης μας σταματά εκεί που θίγεται το προσωπικό μας συμφέρον και ιδίως όταν έχει να κάνει με χρήματα …..


Ο εμπορικός κόσμος της Ξάνθης, και ιδίως το κομμάτι εκείνο που ανήκει στην κατηγορία των βολεμένων, δηλαδή εκείνων των καταστηματαρχών και επαγγελματιών που οι επιχειρήσεις τους λειτουργούν από γενιά σε γενιά και έχουν εδραιωθεί στην τοπική αγορά, θα πρέπει να μάθουν να αποδέχονται τις αλλαγές που συντελούνται, αλλά και να προσαρμόζονται σε αυτές…..


 



Άλλωστε όπως λέει και ο θυμόσοφος λαός μας για όλους υπάρχει χώρος, ή για όλους έχει ο Θεός….


Και αν μιλήσουμε με πολιτικοοικονομικούς όρους , σίγουρα ή κίνηση αντίδρασης των καταστηματαρχών της  Ξάνθης δεν μπορεί να στηριχθεί  νομικά, καθώς στα πλαίσια της ελεύθερης αγοράς και του ανταγωνισμού ο καθένας έχει δικαίωμα να ενταχθεί σε αυτή…..


Η κάθε επιχειρηματική πρωτοβουλία  όταν μάλιστα στηρίζεται και σε υγιείς κοινωνικοοικονομικούς  περιβαλλοντικούς και νομικούς όρους θα πρέπει να είναι καλοδεχούμενη από μια τοπική κοινωνία….. 


Εξάλλου αυτό που επιδιώκουν όλοι κάτοικοι και τοπικές αρχές είναι η ανάπτυξη της περιοχής …..


Μια ανάπτυξη που καλό είναι να συντελείτε με βάση τις νέες τάσεις που παρουσιάζονται στο χώρο της αγοράς…..


 



Και κάτι ακόμη σε αυτούς που φωνάζουν πως με την έλευση των πολυκαταστημάτων έχουν κλείσει πολλές μικρές επιχειρήσεις…..πολλά  παντοπωλεία και κρεοπωλεία…..


Ίσως αυτό να ίσχυε κατά το παρελθόν…….


Μία βόλτα τώρα στις γειτονιές της πόλης θα μας πείσει για το αντίθετο……


Επιστρέφει και πάλι η εποχή όπου σε κάθε γειτονιά θα συναντήσεις και το συνοικιακό μπακάλικο και κρεοπωλείο, το μανάβικο και το μίνι μάρκετ…..


Άρα χώρος υπάρχει αρκετός για όλους και ο καταναλωτής έχει και σκέψη και κρίση για να επιλέξει το καλύτερο και το συμφερότερο για αυτόν……


Και αν ο εμπορικός κόσμος κινείται και συμπεριφέρεται με τους σύγχρονους κανόνες της αγοράς τότε δεν έχει να φοβάται τίποτε…..


Το ζητούμενο για αυτούς είναι να έχει ο καταναλωτής χρήματα και όχι αν θα έρθουν πολυχώροι ή όχι…..


Και όσο για τα χρήματα που θα πρέπει να μένουν στον τόπο μας, να ανακυκλώνονται δηλαδή στην τοπική οικονομία, ας ανατρέξουν λίγο στο πρόσφατο παρελθόν και στην προσπάθεια που είχε ξεκινήσει για τη δημιουργία της Συνεταιριστικής Τράπεζας της Ξάνθης και που κατέληξε …..


Επομένως να  μην επικαλούνται κάποιοι το ζήτημα της εκροής χρημάτων από το νομό…..    


 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button