Από το πρίσμα της Δέσποινας Γκούμα

Ξέρετε τι λείπει από τη ζωή μας….; Η ποιότητα….. Η ποιότητα όπως αυτή εκφράζεται στην καθημερινότητά μας…. Μέσα από τη δουλειά μας, τις σχέσεις, το περιβάλλον μας…. Όλα κρίνονται με γνώμονα το κέρδος και το χρόνο ….

Ξέρετε τι λείπει από τη ζωή μας….;  Η ποιότητα…..


Η ποιότητα όπως αυτή εκφράζεται στην καθημερινότητά μας….


Μέσα από τη δουλειά μας, τις σχέσεις, το περιβάλλον μας….


Όλα κρίνονται με γνώμονα το κέρδος και το χρόνο ….


Το αποτέλεσμα ποσώς μετρά…..και συγκεκριμένα η ποιότητα του αποτελέσματος…. Βέβαια όλα εξαρτώνται και από το χαρακτήρα του ατόμου και από το πόσο γερές αντοχές έχει στο να αντισταθεί στο ρεύμα της εποχής και να παλέψει για κάτι το καλύτερο…..


Στο να επιδιώξει να υπάρχει ποιότητα στη ζωή του και να τη διεκδικήσει…..


Κατανοώ πως είναι πολύ εύκολο να το λες ή να το γράφεις….


Αλλά δύσκολα να γίνουν και αυτό γιατί δεν εξαρτώνται όλα από το δικό σου χέρι…..


Δεν είναι μόνο στο δικό μου χέρι να ζω σε μια ανθρώπινη πόλη, που τα πεζοδρόμια θα είναι ελεύθερα να τα περπατήσεις και δε θα σκοντάφτεις σε μηχανάκια, εμπορεύματα και κούτες…..


Ούτε και οι δρόμοι και τα πεζοδρόμια να μην είναι γεμάτα λακκούβες…..


 



Όπως επίσης δεν είναι στο δικό μου χέρι να ζω σε γειτονιά “ανθρώπινη” με πράσινο και χώρο για να παίζουν τα παιδιά……


Δεν εξαρτάται μόνο από μένα να εξοστρακίσω τα αυτοκίνητα και τα μηχανάκια πάνω από τις ράμπες και τα πεζοδρόμια….


Δεν υπάρχει πλέον ελεύθερος χώρος που να μην έχει καταληφθεί από οχήματα και τραπεζάκια  και φυσικά από τις πραμάτειες των περιπτέρων…..


Όπως επίσης δεν είναι στο δικό μου χέρι το παιδί μου ( ή μάλλον είναι αν στραφώ στην ιδιωτική εκπαίδευση;) να φοιτά σε ένα σύγχρονο σχολείο, όπου θα κυριαρχεί η ποιότητα στο εκπαιδευτικό σύστημα και όχι να γίνεται μάθημα έτσι για να γίνεται….. Και το ίδιο φυσικά ισχύει και στο υγειονομικό μας σύστημα….


Αν δεν πληρώσεις, ποιότητα υπηρεσιών δεν απολαμβάνεις και αν επιλέξεις να ακολουθήσεις την πεπατημένη οδό που ακολουθεί ο κάθε απλός Έλληνας πολίτης, δηλαδή να πας και να στηθείς στην ουρά κάποιου ιατρείου του ΙΚΑ, τότε τις περισσότερες φορές θα σε αντιμετωπίσουν σαν υπόθεση που πρέπει γρήγορα να τελειώνει, γιατί για αυτούς ο χρόνος είναι χρήμα και πολύ περισσότερο όταν έχουν τα ιδιωτικά τους ραντεβού στα προσωπικά τους ιατρεία…..


 



Το σύνθημα της εποχής μας είναι ο χρόνος είναι χρήμα, έστω και αν αποβαίνει εις βάρος της ποιότητας ….


Η οποία ποιότητα συνδέεται άμεσα, όπως αποδεικνύεται και από μια ακόμη έρευνα που βγήκε στο φως της δημοσιότητας τώρα και με την ίδια μας την υγεία…..


Η ποιότητα διαβίωσης των πολιτών επηρεάζει και την ίδια την υγειά των πολιτών, ψυχική και σωματική….


Όπως αναφέρει μάλιστα η συγκεκριμένη έρευνα , οι “ανθρώπινες” γειτονιές μειώνουν τον κίνδυνο υπέρτασης…..


Συγκεκριμένα οι άνθρωποι που ζουν σε γειτονιές με περισσότερες ευκαιρίες για περπάτημα, ποιοτικές αγορές, χαμηλότερη εγκληματικότητα και ανεπτυγμένο το αίσθημα της κοινότητας παρουσιάζουν μικρότερη πιθανότητα να πάσχουν από υπέρταση, ανεξάρτητα από την κοινωνικοοικονομική τους κατάσταση….


 



“Η πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη και την εκπαίδευση υγείας είναι σημαντική, το ίδιο όμως ισχύει και με τις πολιτικές που δημιουργούν περιβάλλοντα ενθαρρυντικά για υγιεινές επιλογές και μείωση του στρες” υπογραμμίζει η επικεφαλής της συγκεκριμένης έρευνας, η Αμερικανίδα καθηγήτρια Επιδημιολογίας Δρ Άνα Ντιεζ Ρου…..


Ειδικότερα τώρα  με τη έρευνα η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Epidemiology, πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 2612 ατόμων 45-85 ετών, από την πόλη της Νέας Υόρκης τη Βαλτιμόρη και την κομητεία Φορσαϊθ στη Βόρειο Καρολίνα, οι οποίοι συμμετείχαν σε ευρύτερο ερευνητικό πρόγραμμα για την καρδιαγγειακή υγεία…..


 



Οι εθελοντές απάντησαν σε ερωτηματολόγια για το εάν αισθάνονταν ασφάλεια, αν τα μαγαζιά της περιοχής τους προσφέρουν καλή επιλογή φρούτων και λαχανικών και αν είναι εύκολο να περπατήσουν στους δρόμους της γειτονιάς τους….


Απάντησαν επίσης σε ερωτήματα για την “κοινωνική συνοχή” της γειτονιάς τους, δηλαδή για το εάν οι γείτονες είναι γενικά φιλικοί και πρόθυμοι να βοηθήσουν …


Η ανάλυση έδειξε ότι οι άνθρωποι που διαβιούν σε περιβάλλον που τους προσφέρει ποιότητα ζωής, μειώνονται κατά 30% περίπου να παρουσιάσουν υψηλή αρτηριακή πίεση….


Έτσι  μεταξύ των παραγόντων που μειώνουν το ρίσκο είναι η σωματική άσκηση και το λιγότερο άγχος…..


 



Μπορεί η παραπάνω έρευνα να αφορά πολίτες μιας άλλης χώρας που τρέχει με υψηλότερες ταχύτητες από ότι η δική μας και να φαντάζει για τους Έλληνες πολλή προχωρημένη, ωστόσο τα συμπεράσματα που προκύπτουν από αυτήν κάλλιστα ανταποκρίνονται και στη δική μας την πραγματικότητα…. Με αυτά όσα μύρια στραβά και ανάποδα βλέπουμε να συμβαίνουν γύρω μας με ή και χωρίς εμάς, πόσες φορές δεν έχουμε αναφωνήσει….. θα πάθω εγκεφαλικό ή φέρτε τα χάπια για την πίεσή μου…..;


Από την άλλη τα περιστατικά ασθενών με υπέρταση παρουσιάζουν κατακόρυφη αύξηση…..


Άρα, ώρα να ξεκινήσουμε άμεσα των αγώνα για να γίνει πράξη η ποιότητα στη ζωή μας ….μήπως και βρούμε  και την υγειά μας και τα συγκαλά μας….              

Σχετικά Άρθρα

Διαβάστε Επίσης
Close
Back to top button