ΤΟ ΤΡΙΤΟ ΜΑΤΙ

*Θετικά είδε την πρόταση του Δημάρχου Ξάνθης, Μιχάλη Στυλιανίδη για δημιουργία μουσείου Τεχνολογίας στο χώρο του 2ου και 3ου ΕΠΑ επί της οδού Δημοκρίτου, ο Υπουργός Παιδείας Ευριπίδης Στυλιανίδης.

*Θετικά είδε την πρόταση του Δημάρχου Ξάνθης, Μιχάλη Στυλιανίδη για δημιουργία μουσείου Τεχνολογίας στο χώρο του 2ου και 3ου ΕΠΑ επί της οδού Δημοκρίτου, ο Υπουργός Παιδείας Ευριπίδης Στυλιανίδης.


Μάλιστα ζήτησε να του κατατεθεί  σχετική προμελέτη, έτσι ώστε να υπάρξουν και  ανάλογες ενέργειες από πλευράς υπουργείου.


Θετική επίσης αποδοχή είχε και μια άλλη πρόταση του Δημάρχου Ξάνθης, να μπει στα βιβλία της Ιστορίας ένα μικρό κεφάλαιο για την τοπική ιστορία της κάθε περιοχής. 


Οι μαθητές της κάθε περιοχής να διδάσκονται  και την ιστορία του τόπου τους.


 



*Ο μεγαλύτερος δήμος πληθυσμιακά σε σύγκριση με την έκτασή του στην Ε.Ε. είναι ο Δήμος Μύκης. Αυτό επεσήμανε στον υπουργό Παιδείας Ευριπίδη Στυλιανίδη, ο Δήμαρχος Μύκης Μουσταφά Αγκά, ο οποίος ζήτησε την  ανέγερση ενός νέου μειονοτικού Γυμνασίου και Λυκείου στα όρια του δήμου του.


 



*Οι Παιδικές Κατασκηνώσεις που βρίσκονται στην παραλία του Αι Γιάννη, η Δήμαρχος Αβδήρων, κ. Εύα Τσακίρη ζήτησε να παραχωρηθεί η χρήση τους στο Δήμο της έτσι ώστε να μπορέσουν να γίνουν και εργασίες ανακαίνισής τους.


Όπως σημείωσε η κατάσταση στους κτιριακούς χώρους της κατασκήνωσης είναι απερίγραπτη και οι συνθήκες όχι και οι καλύτερες. Πολλά παραμένουν τα ίδια από τότε που ίδια ως παιδί πήγαινε κατασκήνωση εκεί.


 



*Μια ενδιαφέρουσα πρόταση στον υπουργό Παιδείας Ευριπίδη Στυλιανίδη έκανε ο Δήμαρχος Σταυρούπολης, Γιώργος Καρασακαλίδης.


Πρόταση την οποία θα πρέπει να εξετάσει με θετικό πνεύμα και το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και η Πολυτεχνική Σχολή.


Συγκεκριμένα πρότεινε κάποια από τα εργαστήρια του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος να γίνουν στην ορεινή περιοχή του Δήμου Σταυρούπολης, έτσι ώστε να υπάρξει και σύνδεση του πανεπιστημίου με τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας.


 



*3.500 φοιτητές έχει η Πολυτεχνική Σχολή της Ξάνθης και σύμφωνα με τα στοιχεία ο νομός Ξάνθης φιλοξενεί τους λιγότερους φοιτητές του Πανεπιστημίου Θράκης.


Κάτι που στο προσεχές μέλλον θα ανατραπεί, καθώς  ο υπουργός Παιδείας δεσμεύτηκε πως θα αυξήσει τα ποσοστά των εισακτέων στα τμήματα όχι μόνο της Πολυτεχνικής Σχολής, αλλά όλων των περιφερειακών ΑΕΙ.


 



*Υπέρ της ενισχυτικής διδασκαλίας τάχθηκε ο υπουργός Παιδείας Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο οποίος δικαιολόγησε τις όποιες καθυστερήσεις πληρωμών των εκπαιδευτικών της ενισχυτικής σε διαδικαστικά προβλήματα που ο οφείλονται από τη μετάβαση του Γ’ ΚΠΣ στο Δ’ΚΠΣ και είναι ζήτημα χρόνου να τους καταβληθούν τα δεδουλευμένα.


Άλλωστε ας μην ξεχνάμε πως τα εκπαιδευτικά αυτά προγράμματα του Υπουργείου Παιδείας χρηματοδοτούνται από την Ε.Ε.


Πάντως ο αρμόδιος υπουργός διευκρίνισε πως “θα στηρίξουμε και θα ενισχύσουμε την ενισχυτική διδασκαλία, γιατί χτυπάει την παραπαιδεία”.


Μόνο που μέχρι τώρα κύριε Στυλιανίδη μου δεν το έχετε δείξει όσο θα έπρεπε ούτε στους εκπαιδευτικούς, ούτε στους μαθητές και τους γονείς. 


 



*Στον ηλεκτροφωτισμό  του κόμβου του Δαφνώνα , όπως και στου Γέρακα προχώρησε ο Δήμος Σταυρούπολης. Μάλιστα παράλληλα με το φωτισμό του κόμβου στο Γέρακα, φωταγωγήθηκε και ένα παραδοσιακό βυζαντινό γεφύρι που βρίσκεται  κοντά στο σημείο.


Επίσης σε ότι αφορά τον ίδιο δήμο, έχει φύγει προς δημοπράτηση ο δρόμος της Μυρτούσας.


 



*834 οικογένειες  -για το δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου- θα λάβουν το επίδομα για το τρίτο παιδί από την Εκκλησία  της Ελλάδος και το ποσό ανέρχεται στα 184.820 ευρώ. Και φυσικά το επίδομα αυτό δίδεται μόνο στους τρίτεκνους της Θράκης.



fΤο πρώτο σπίτι που στέγασε την προσκοπική ιδέα και το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων της Ξάνθης, ήταν στην παλιά πόλη της Ξάνθης. Μάλιστα ύστερα από σχετική έρευνα που έκανε ο ιστορικός και συγγραφέας κ. Πέτρος Γεωργαντζής, το σπίτι βρίσκεται στην πλατεία Μητροπόλεως και συγκεκριμένα ανήκει τώρα στη Μητρόπολη Ξάνθης, όπου εκεί γίνεται και το τραπέζι της Αγάπης.  


 



“Η Ελλάδα διαμορφώνει σήμερα μια εξωστρεφή ενεργειακή στρατηγική με βάση τις εθνικές μας ιδιαιτερότητες. Ευρισκόμενη στο σταυροδρόμι των διεθνών δρόμων του πετρελαίου, του Φ. Α και του ηλεκτρισμού αξιοποιεί τη στρατηγική γεωπολιτική θέση της και κατοχυρώνει θέση -κλειδί στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη. Η Θράκη βρίσκεται στην καρδιά αυτής της νέας δυναμικής εξωστρεφούς ενεργειακής πολιτικής. Με κάθε βήμα που κάνουμε κερδίζει οφέλη που μπορεί να αξιοποιήσει παραγωγικά για την τοπική της ανάπτυξη”, αναφέρει ο υπουργός Ανάπτυξης κ Χρήστος Φώλιας, σε άρθρο του στην εδική έκδοση της εφημερίδας “Μακεδονία” με τίτλο “τα ενεργειακά έργα προχωρούν και η Θράκη κερδίζει”.


 Ο υπουργός τονίζει ακόμη ότι στόχος όλων πρέπει να είναι η δημιουργία συνθηκών για προσέλκυση νέων επενδύσεων στη Θράκη, ελληνικών και ξένων, που σχετίζονται άμεσα η έμμεσα με τα μεγάλης κλίμακας ενεργειακά έργα διότι έτσι επιτυγχάνεται η δυναμική ανάπτυξη και εξασφάλιση νέων και καλύτερων θέσεων εργασίας.


Ο κ. Φώλιας κάνει ιδιαίτερη αναφορά στην δέσμευση της κυβέρνησης για την λειτουργία των αγωγών, με όρους ασφαλείας και αειφορίας για το φυσικό και ανθρώπινο περιβάλλον, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι προς αυτήν την κατεύθυνση ξεκίνησε και λειτουργεί η Επιτροπή Διαβούλευσης για τον αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη.


 “Μέσω της Επιτροπής”, υπογραμμίζει ο κ Φώλιας, “η φωνή της τοπικής κοινωνίας ακούγεται δυνατά και καθαρά, ώστε με υπεύθυνο και συστηματικό τρόπο ο Έβρος και η Θράκη να κατοχυρώνουν πρόσθετα πλεονεκτήματα”.


Σχετικά Άρθρα

Back to top button