Πάγιο αίτημα η κλασματική σύνταξη για τους καπνεργάτες

Στη Θεσσαλονίκη και στο Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης βρέθηκε προχθές Δεύτερα η υφυπουργός Απασχόλησης κ. Σοφία Καλαντζάκου , όπου είχε σειρά επαφών με εκπροσώπους εργασιακών σωματείων, Ομοσπονδιών και Εργατικών Κέντρων της Βόρειας Ελλάδας.

   Στη Θεσσαλονίκη και στο Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης βρέθηκε προχθές Δεύτερα η υφυπουργός Απασχόλησης κ. Σοφία Καλαντζάκου , όπου είχε σειρά επαφών με εκπροσώπους  εργασιακών σωματείων, Ομοσπονδιών και Εργατικών Κέντρων της Βόρειας Ελλάδας. 


Στόχος, η ενημέρωση της υφυπουργού για τα προβλήματα και άλλα ζητήματα  που απασχολούν τους εργαζόμενους της Μακεδονίας και της Θράκης. Επίσης στο πλαίσιο των συναντήσεων τέθηκε και το Ασφαλιστικό, αν και ο χρόνος της ήταν περιορισμένος.


   Την ευκαιρία να μεταφέρουν και τα προβλήματα των εργαζομένων της Ξάνθης και κυρίως εκείνων που προέρχονται από το χώρο της καπνεργασίας, είχαν ο πρόεδρος του Εργατικού Ξάνθης, κ. Σπύρος Παπαχρήστου και οι εκπρόσωποι του Σωματείου Καπνεργατών του νομού, ενώ παράλληλα να θέσουν εκ νέου το χρόνιο αίτημά τους που είναι η χορήγηση κλασματικής σύνταξης στους καπνεργάτες και τις καπνεργάτριες άνω των πενήντα ετών.


   Αξίζει να σημειωθεί πως τα τελευταία χρόνια και κυρίως μετά την ολική αποσύνδεση του καπνού από τις ευρωπαϊκές επιδοτήσεις , τεράστια είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι καπνεργάτριες και καπνεργάτες της χώρας, όχι μόνο για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος, αλλά ακόμη και της εύρεσης εργασίας και της εξασφάλισης 100 ενσήμων το χρόνο, που απαιτούνται για να διεκδικούν ταμείο ανεργίας.


   Μάλιστα ο καπνός στην Ελλάδα έχει μειωθεί γύρω στο 80% περίπου με αποτέλεσμα να συρρικνωθούν κατά πολύ και οι θέσεις εργασίας για τους καπνεργάτες και κυρίως για τις γυναίκες καπνεργάτριες , με αποτέλεσμα λόγω και του εποχιακού του επαγγέλματος, οι εργαζόμενοι του κλάδου αυτού να θεωρούν πλέον ακατόρθωτο να μπορέσουν να συμπληρώσουν το κατώτατο των 4.500 ενσήμων για να πάρουν σύνταξη.


“Κάναμε εκατό ένσημα μετά βίας το χρόνο, τώρα που έχει κατέβει η ποσότητα του καπνού στο 20%, καταλαβαίνετε θα είναι ακατόρθωτο.


  Οι καπνεργάτες και ειδικά οι γυναίκες καπνεργάτριες πραγματοποιώντας ετησίως 100 ένσημα είναι πάρα πολύ δύσκολο να τεκμηριώσουν σύνταξη και να βγουν με 4.500 ένσημα το λιγότερο που απαιτούνται.


  Μάλιστα θα πρέπει να δουλεύουν για 40-45 χρόνια .


   Αν λοιπόν μια γυναίκα ξεκινούσε στα είκοσι της να εργάζεται στον κλάδο του καπνού, και φυσικά να εργάζεται κάθε χρόνο, για να συγκεντρώσει τον ελάχιστο αριθμό ενσήμων που απαιτούνται για τη θεμελίωση σύνταξης, θα έφτανε σε ηλικία 65 ετών. 


   Καταλαβαίνετε λοιπόν πόσο πολύ δύσκολα είναι τα πράγματα για τους καπνεργάτες”, δήλωσε στην εφημερίδα μας, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης, κ. Σπύρος Παπαχρήστου, λίγες ώρες μετά από τη συνάντησή του με την Υφυπουργό Απασχόλησης, κ. Καλαντζάκου.


   Όσο για το τι πρόλαβαν να θέσουν στη σύντομης διάρκειας συνάντησή τους με την κ. Καλαντζάκου, οι εκπρόσωποι των καπνεργατών του νομού Ξάνθης, ήταν αυτό της χορήγησης κλασματικής σύνταξης για όσους βρίσκονται άνω των πενήντα ετών.


  Συγκεκριμένα έθεσαν και πάλι το πάγιο αίτημα,  σύμφωνα με το οποίο οι καπνεργάτες άνω των πενήντα και με 3.500 ένσημα, και οι καπνεργάτριες επίσης άνω των πενήντα ετών και με 2.500 ένσημα να θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα και να παίρνουν κλασματική σύναξη.


  Ανάλογα με τον αριθμό των ενσήμων να καθορίζεται και το ύψος της σύνταξης που θα δικαιούνται να λάβουν.


  Επίσης  ένα άλλο αίτημα που έθεσαν αφορούσε τους καπνεργάτες που εργάζονται, όπου λόγω της συρρίκνωσης των θέσεων εργασίας και του περιορισμού της ποσότητας του καπνού που επεξεργάζονται, δυσκολεύονται πολύ να συμπληρώσουν τα εκατό ένσημα που απαιτούνται το χρόνο για να μπορούν να βγουν στο ταμείο ανεργίας.


  Για αυτό και ζητούν ο απαιτούμενος αριθμός των ενσήμων να μειωθεί στα 75 ένσημα.


  “Η υπουργός υποσχέθηκε να εξετάσει τα αιτήματά μας και μάλιστα επειδή είναι σοβαρή η κατάσταση ζητήσαμε εκ νέου άμεση συνάντηση μαζί της στην Αθήνα.


  Αμέσως εκείνη συναισθανόμενη το επείγον της υπόθεσης, μας υποσχέθηκε πως εντός μιας εβδομάδας να συναντηθούμε και πάλι”, κατέληξε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης.


                                                                                      Δέσποινα Γκούμα        

Σχετικά Άρθρα

Back to top button