Το τρίτο μάτι

Υπό το βάρος των δραματικών γεγονότων των τελευταίων ημέρων πραγματοποιήθηκε χθες και στην Ξάνθη η 24ωρη πανελλαδική πανεργατική απεργία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ.

*Υπό το βάρος των  δραματικών γεγονότων των τελευταίων ημέρων πραγματοποιήθηκε χθες  και στην Ξάνθη η 24ωρη πανελλαδική πανεργατική απεργία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ.


Τόσο το Εργατικό Κέντρο Ξάνθης, όσο και το Νομαρχιακό Τμήμα Ξάνθης της ΑΔΕΔΥ φροντισαν και έλαβαν όλα τα απαραίτητα μέτρα και περιφρούρησαν την κινητοποίηση των εργαζόμενων για να αποτρέψουν κάθε καταδικαστέα ενέργεια.


Γεγονός πάντως είναι πως το κλίμα στις τάξεις των εργαζομένων είναι φορτισμένο και εξαιτίας των τελευταίων απολύσεων που πραγματοποιούνται σε κάποιες επιχειρήσεις του νομού, αλλά και που αρκετοί εργαζόμενοι παίρνουν αναγκαστικά άδεια άνευ αποδοχών για να μη χάσουν την εργασία τους.


Οι εργοδότες προκειμένου να μην προχωρήσουν σε απολύσεις, σταματούν για κάποιο διάστημα να τους απασχολούν, χωρίς έτσι να τους καταβάλλεται το ημερομίσθιο και το ένσημο.


ΔΓ


 


*Κρίσιμη αναμένεται η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβούλιου στην έδρα της Γ. Γραμματείας Α.Μ-Θ στην Κομοτηνή, καθώς αναμένεται η έγκριση του Τροποποιημένου Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Απορριμμάτων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.


Ο χρόνος πιέζει  ασφυκτικά καθώς η προθεσμία για την υποβολή του Σχεδίου στα αρμόδια όργανα  της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες εκπνέει στις 31/12/08/.


Και σε περίπτωση που δεν κατατεθεί εγκαίρως το βέβαιο είναι πως θα ισχύσει η αρχική πρόταση της Περιφέρειας Α.Μ-Θ, διόλου ιδανική για την περιοχή της Ξάνθης, αναγκαστική ωστόσο για να μην χαθούν τα ευρωπαϊκά κονδύλια.


ΔΓ


 


*Δημοσιογράφος της ΕΡΑ  χτυπήθηκε από δυνάμεις των ΜΑΤ κατά τη διάρκεια της χθεσινής κινητοποίησης στο κέντρο της Ξάνθης.


Ο δημοσιογράφος κατά την εκπνοή της δίωρης στάσης εργασίας που είχε κηρύξει η ΕΣΗΕΜΘ βρέθηκε στο χώρο της Νομαρχίας Ξάνθης.


Εκεί είχε καταλήξει η πορεία της ΓΣΕΕ, της ΑΔΕΔΥ, των φοιτητών της Πολυτεχνικής Σχολής Ξάνθης καθώς και των μαθητών του νομού.


Όταν οι φοιτητές επιχείρησαν να καταλάβουν το Μέγαρο της Νομαρχίας συνάντησαν την αντίσταση των δυνάμεων των ΜΑΤ που είχαν ήδη πάρει θέσεις.


Τελικώς κατά την οπισθοχώρηση των φοιτητών και ενώ ο συνάδελφος βρισκόταν ανάμεσα στις δυνάμεις της αστυνομίας και τους φοιτητές, προκειμένου να μην υπάρξει ένταση, οι δυνάμεις των ΜΑΤ άρχισαν να τον χτυπάνε στο κεφάλι με αποτέλεσμα να μεταφερθεί αιμόφυρτος στο Γενικό Νοσοκομείο της Ξάνθης.


Αμέσως μετά τα πνεύματα ηρέμησαν και λίγη ώρα αργότερα, οι συγκεντρωμένοι αποχώρησαν, ενώ στο χώρο έσπευδε μια δεύτερη διμοιρία ΜΑΤ, η οποία και αποχώρησε άμεσα.


 



*Έκκληση για ευθύνη και αυτοσυγκράτηση και τέλος στη βία απηύθυνε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου από το βήμα του Διεθνούς Φόρουμ για την ανάπτυξη των ΜΜΕ, στο ξενοδοχείο Caravel. 


Ο Γιώργος Παπανδρέου τόνισε ότι η Ελλάδα περνάει δύσκολες στιγμές και ο θρήνος για τη δολοφονία του 15χρονου υπήρξε η αφορμή για να ξεσπάσει μεγάλη κοινωνική αναταραχή.


Απευθυνόμενος σε πάνω από 150 δημοσιογράφους από όλο τον κόσμο εξέφρασε την αγωνία του για την πατρίδα.


Διευκρίνισε ότι θα πρέπει οι δημοσιογράφοι, φεύγοντας από αυτό το φόρουμ, να μεταφέρουν πίσω στις χώρες τους “όχι μόνο την εικόνα του θανάτου, της απαράδεκτης βίας και της αλαζονείας της εξουσίας, αλλά και της βούλησης του ελληνικού λαού για ένα κράτος δημοκρατίας, δικαιοσύνης, ανθρωπιάς και ευημερίας”.


Πρόσθεσε δε ότι “είμαστε έτοιμοι για ένα μοντέλο ανάπτυξης που θα βασίζεται στην πράσινη οικονομία, είμαστε έτοιμοι για αλλαγές στον τρόπο διακυβέρνησης, είμαστε έτοιμοι να εγγυηθούμε την ανεξαρτησία των ΜΜΕ αλλά και την διάκριση των εξουσιών”.


Κλείνοντας την ομιλία του επισήμανε ότι “θέλουμε να αποκαταστήσουμε την Ελλάδα που μας κάνει περήφανους. Γνωρίζουμε ότι είναι δύσκολος ο δρόμος, αλλά στο τέλος του βρίσκεται μία Ελλάδα σύγχρονη, εξωστρεφής, με λόγο στο παγκόσμιο γίγνεσθαι”.


 



*Παρουσία του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αλέξανδρου Κοντού, θα γίνει στην Ξάνθη η 3η συνεδρίαση της επιτροπής παρακολούθησης του προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας 2007-2013 – “Αλέξανδρος Μπαλτατζής”. 


Στην επιτροπή παρακολούθησης του προγράμματος, της οποίας προεδρεύει ο ειδικός γραμματέας Κοινοτικών Πόρων και Υποδομών του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Δημήτρης Παπαγιαννίδης, μετέχουν εκπρόσωποι του υπουργείου, του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, των περιφερειών της χώρας, οικονομικοί και κοινωνικοί εταίροι, ΜΚΟ, καθώς και εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.


 Στο πλαίσιο της συνεδρίασης, της οποίας σκοπός είναι η διαπίστωση της αποτελεσματικής εφαρμογής του προγράμματος θα γίνει συνοπτική παρουσίαση: της μέχρι σήμερα πορείας του, καθώς και ενημέρωση των μελών σχετικά με την ετήσια συνάντηση που πραγματοποιήθηκε το Νοέμβριο του 2008, τις δραστηριότητες στο πλαίσιο της παράλληλης αξιολόγησής του και αναφορά στο πλαίσιο αναθεώρησης του προγράμματος.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button